Halka Arzlara Dair!

12.09.2023 13:21
  •  A 

Az önce Migros kasasında ödeme yapıyordum. Sanırım beni tanıyan bir kasiyere denk geldim. Borsanın ve özellikle halka arzların herkesi borsaya çektiğini söyledi. Var mı halka arz hisseleriniz dedim, evet var dedi. Ama neden enerjiler çok düştü diye sordu! Konuyu sorgulayınca aldığı halka arz hisselerini hiç satmadığını, taşımaya devam ettiğini söyledi.

Bu kısa tecrübem sonrası zaten bir süredir bu konuda yapmak istediğim uyarımı yazmaya karar verdim! Öncelikle eskiden halka arzlar sonrası genelde yeni arz hisseleri bir süre düşer, sonra bilançoları yükselmeye başlayınca arz fiyatını yakalar ve daha sonra da geçerlerdi. Bunun için de ciddi süreler geçerdi. Çünkü arza çıkan patronlar şirketlerini o anki değerinin üzerinde bir ederle halka açmak isterler. O nedenle arz sonrası hisselerde kısmi düşüşler olurdu.

Ama son birkaç yıldır eşit dağıtım halka arz yöntemi nedeniyle, arzdan alınan hisselerin, sektörüne, bilançosuna aldırmadan çok ciddi yükseldikleri görülünce, herkes yeni halka arzlara talepte bulunmaya başladı. Hatta, talep sayısı çok yüksek olduğu ve çok düşük adetler geldiği için, hisse işleme başladıktan sonra 8-10-14 ve-veya daha fazla tavan işlem görebiliyor. Hatta 8-10 tavan sonrası çözülen hisseler, sonra yeniden tavan olup, yine tavan tavan yükseliş yapabiliyorlar. Bu durum bana göre manipülatif bir davranıştır. Aşırı talepten kaynaklanıyor.

İşte uyarıyı da bu nedenle yapmak istiyorum! Tamam son dönemin eşit dağıtım halka arz yöntemi nedeniyle, isterseniz tüm halka arzlara talepte bulunun ama, tavan tavan yükselişlerde bir yerde satmayı bilin. Açıldığı gibi, bir-iki hafta içinde kesintisiz tavanlarla %100-%200, hatta üstünde yükseliş yaşamış bir yeni arz senedini satmanın yanlış olmadığını bilin. Sonuçta bu hisseler hep aynı şekilde yükselmez. Bir şeyin değeri devamlı artmaz. Hatta spekülatif ya da manipülatif yaşanan yükselişler bile bir yere kadar olur. Borsada yılların hisseleri karlarına göre 2-3 fiyat kazanç seviyelerindeyken, yeni açılan ve bilanço akıbetinin ne olacağını bilmediğimiz bir çok yeni arz hissesinin, işlem görmeye başladıktan sonra tavan tavan yaşadığı yükselişlerle 30-40-50, hatta 300 F/K'lara eriştiğini görüyoruz.

Bunlar sağlıklı bir durum değildir. Şu an yatırımcılarda toplu bir pay bulunmadığı, bu nedenle alıcıyı karşılayacak satıcı gelmediği için genel algı olarak sanki hep yükseleceklermiş diye düşünülüyor. Ama böyle olmaz. Öyle ya da böyle, hisseler ederlerine dönerler. Böyle olunca da, arz sonrası %100-%200, hatta daha da fazla değeri artmış olan birçok hisse, çözüldükten sonra uzun süre düşüş yaşayabilir. Bu süre haftaları, ayları, hatta yılları bulabilir. Bu nedenle özellikle borsaya yeni halka arzlara katılmak için gelmiş, borsayı çok bilmeyen yeni yatırımcılar, hisseyi bir yerde satmaları gerektiğini, elde ettikleri karları satmadan cebe koyamayacaklarını bilmeleri lazım.

Tamam istiyorlarsa her yeni halka arza talepte bulunsunlar, ama belki ilk tavan çözüldüğünde olmasa da, sonra yine tavan olur  ve yeniden çözüldüğü yerde artık vedalaşmaları grektiğini kabullenmeleri lazım. Yoksa Kasiyer kardeşimiz örneğinde olduğu gibi, kısa sürede %200'leri bile bulan, hatta aşan kara geçtikleri hisseleri satmazlar aynı şekilde taşımaya devam ederlerse, daha sonra bu karların uçup gittiğini görebilirler. Maalesef son dönem yaşanan bu halka arz çılgınlığı nedeniyle, daha sonraki yıllarda çok ciddi halka arz mağduriyetleri oluşacağını düşünüyorum. 

Bu nedenle, arzdan aldığınız hisseleri satmayı da bilin. Sonra o paralarla yeni arzları değerlendirip, onlarda da aynı süreçlerde kazançlar yaparak kazancınızı katlayabilirsiniz. Ama bu kağıt üzerindeki getiri kesin değildir. Ne zaman satar cebe kârınızı koyarsınız o zaman kesinleşir.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_