Bankaların, yabancı para yükümlülükler için tutacağı TL tahvillere 5 yıl ve daha uzun vade şartı getirildi. DTH'ın mevduata orani ISCTR %66, GARAN %59, AKBNK %57, YKBNK %58
Bu kararla bankaların döviz satması amaçlanıyor. Bu kararı oldukça riski buluyorum. Çünkü bankalar neden atıl döviz tutmak isterler? Olası döviz yükümlülükleri nedeniyle artan enflasyon ve kurlar yüzünden risklerini azaltmak için bunu yaparlar. Eğer enflasyonu ve kur artışını tersine çevirmez ama buna rağmen bu tarz kararlarla bankalara zorlama ile döviz sattırırsanız, kontrolsüz bir kur artışı halinde bankaları çok ciddi riske sokarsınız.
Eylül'de başlatılan hatalı politika faizi uygulamasında ısrar, ülkemizde enflasyon rekorlarına ve kur artışlarına neden oluyor. Ama yapılan hatadan dönmek yerine, mevcut durumu korumak için suni ve geçici tedbirler almaya devam etmek bana göre doğru bir karar değil. Sektör üzerinde yabancı satışlarının sürmesine ve baskının devam etmesine neden olabilir. Misal 5 yıl önceki döviz kurları ile örnekleme yapalım. O zaman böyle bir karara uygun davranan ve dövizini satan bankaların şu an çok ciddi zararları oluşurdu.
İşte bankalar üzerinde bu ve benzeri risklerden çekindiğim için, genelde çok karlı bilançoları olmasına rağmen banka dışı sektörleri daha uygun yatırım hisseleri görüyordum.
Bu tarz uygulamalar enflasyon ve kurlarda düşen bir trend başlarsa yararlı olur. Ama yükseliş sürerken risk yaratır.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_