ABD Gemilerini Karadeniz'e Gönderiyor!

09.04.2021 14:41
  •  A 

İki ABD savaş gemisi haftaya Karadeniz'e geçiyor. ABD yönetimi Türkiye'ye gemilerin geçişi ile ilgili bildirimde bulundular. Ukrayna- Rusya gerilimi Üçüncü Dünya Savaşı yaratacak riske dönüşmüş durumda. Ben iki dünya askeri gücünün birbirine saldırmasını beklemiyorum. Çünkü bu durum gerçekten de 3'ncü Dünya Savaşına neden olur. Çin de böyle bir durumda kayıtsız kalmaz. Çünkü ABD-Rusya savaşı çıkar da Çin kayıtsız kalırsa, sonra kendisine sıra geleceğini bilirl.

Kısacası çok sıkıntılı bir süreç var. Ben yapmazlar diyorum ama, sonuçta savaşlar bir kıvılcım ile başlayabilir. Bir çok güç buna neden olmak için provakasyonlar da yapabilir. Bu durumdan sonra artık her iki ülke için de geri dönmek, onun için ciddi bir karizma çizme riski yaratacaktır. Eğer Rusya Ukrayna'ya müdahale eder ve ABD bunu engelleyemezse, sonrasında ABD'nin bölgede sözü geçmez olur. Aynı şekilde Rusya ABD nedeniyle geri adım atarsa, bu takdirde Rusya da sonrası için caydırıcılık gücünü kaybedebilir. Yani ben savaşmazlar diyorum ama kendilerini de açmaza sokan çok büyük bir kumar oynuyorlar. 

Dünya için bu sorunun savaşsız çözülmesini diliyorum. Yoksa, NATO üyesi ve bölgenin ülkesi olarak bundan etkilenmememiz mümkün değil. Ama yine de bu iş çözülecektir diyorum. Ama kaç gün sürecek gerilim olur bunu bilemiyorum. 

BIST'de yaşanan düşüş, diğer tüm risklerin üstüne bir de bu riskin dahil olması, diğer taraftan da pandemi patlaması nedeniyle tam kapanma kararının bekleniyor olmasından kaynaklanan satışlar yüzünden yaşanıyor.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_