Netaş’tan, Türkiye’nin ArGe ve İnovasyon yol haritası için önemli adım

20.10.2020 17:20
  •  A 

Türkiye’nin farklı disiplinlerden liderleri “ArGe ve Ä°novasyon”un geleceÄŸi için biraraya geldi

NetaÅŸ’tan, Türkiye’nin ArGe ve Ä°novasyon yol haritası için önemli adım

  • Türkiye’nin ArGe ve inovasyon yolculuÄŸunda önemli bir mihenk taşı olan NetaÅŸ, ülkemizi yeni dijital çağın rekabetçi aktörleri arasına taşıyacak vizyon politikalarına katkı saÄŸlamak amacıyla bir dizi çalışma baÅŸlattı.
  • Türkiye’nin önde gelen bilim insanlarından iÅŸ dünyasına, yenilikçi genç giriÅŸimcilerden antropolog ve gazeteci-yazarlarına kadar aralarında kanaat önderlerinin de bulunduÄŸu 48 kiÅŸilik lider grubu Fikir Meltemi toplantılarında buluÅŸtu.
  • Sözkonusu toplantılar serisinin ArGe ve Ä°novasyona yönelik çıktıları; 26 Ekim 2020, Pazartesi günü yapılacak geniÅŸ katılımlı bir zirve ile açıklanacak.

Bundan 47 yıl önce Türkiye’nin ilk özel telekom ArGe’sini hayata geçiren, 20. yüzyılda teknolojinin beÅŸiÄŸi olan Batı’ya ilk yazılım ihraç eden, “yazılımın” ülkemizde yasalara dahil olmasına ön ayak olan ve yerli baz istasyonu Ulak’n temel bant ünitesini geliÅŸtirerek Türkiye’nin kendi teknolojisiyle 4G’ye baÄŸlanabilen dünyanın 5 ülkesinden biri haline gelmesine aracılık eden NetaÅŸ, Türkiye’nin ArGe ile kalkınmasına yeniden ivme kazandırmak amacıyla farklı disiplinlerden kanaat önderlerini bir araya getirerek geniÅŸ kapsamlı bir çalışma gerçekleÅŸtirdi.

NetaÅŸ’ın ArGe Merkezi’nin kuruluÅŸunun 45. yılı nedeniyle 2018 yılı sonunda baÅŸlattığı “Fikir Meltemi” projesi kapsamında yapılan dokuz ayrı toplantıya, ülkemizin önde gelen bilim insanları, akademi, iÅŸ dünyası ve biliÅŸim sektörünün öncü temsilcileri; yenilikçi genç giriÅŸimciler ve yatırımcılar, antropolog, gazeteci-yazar olmak üzere kanaat önderlerinden de oluÅŸan 48 isim katıldı.

Toplantılar serisinde, Türkiye’nin Ar-Ge ve inovasyon kapasitesi, sadece ekonomik, akademik, rakamsal ya da teknolojik boyutu ile deÄŸil, ülkemizin tarihinden, kültürel bakış açısından, sosyoloji yapısından gelen alışkanlıklar ve dinamikler ile de derinlemesine ele alındı.

NetaÅŸ CEO’su C. Müjdat Altay, Türkiye’nin ilk özel telekom ArGe’sini kuran ÅŸirket olarak ülkemizi yeni çağın rekabetçi aktörleri arasına taşıyacak vizyona katkı sunmayı bir görev bilerek sahiplendiklerini ve amaçlarının Türkiye’nin “mühendis okulu” ve “ArGe kültürünün garantör” ÅŸirketlerinden biri olarak elde edilen çıkarımlar ile bir kıvılcımı ateÅŸlemek olduÄŸunu söyledi. Altay, “Nihai hedefimiz ise, bu kıvılcımın Türkiye’nin yakın coÄŸrafyada “uç teknoloji üssü” olması için tüm ekosistemi harekete geçirmek. Çünkü ülke olarak sahip olduÄŸumuz yetkinlikler ile önümüzde baÅŸarabileceÄŸimiz büyük fırsatlar var” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Fikir Meltemi Paneli’nin katılımcıları

Türk Telekom Yönetim Kurulu Üyesi Aclan Acar, WWF, BoÄŸaziçin Üniversitesi, TED Mütevelli üyesi Akın Öngör, KONDA AraÅŸtırma ve Danışmanlık Genel Müdürü Bekir Ağırdır, GE Türkiye CEO Canan Özsoy, Türkiye BiliÅŸim Vakfı BaÅŸkanı Faruk Eczacıbaşı, Pegasus CEO Mehmet Nane, Tekfen Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Murat Gigin, Zorlu Holding CEO Ömer Yüngül, Tekfen Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Uzan,  Alarko Åžirketler TopluluÄŸu Ä°cra Kurulu BaÅŸkanı Ayhan Yavrucu, Hexagon Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Jan Nahum, Vestel Yönetim Kurulu üyesi, TTGV Yönetim Kurulu BaÅŸkanı BaÅŸkanı Cengiz Ultav eski CumhurbaÅŸkanlığı BaÅŸdanışmanı Prof. Dr. Davut KavranoÄŸlu, - T-Solution Yatırımcı, Yönetim Kurulu Üyesi Alpaslan Korkmaz, Danışman Mehmet Göçmen, NiÅŸantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Åženay Yalçın, Korgün Yazılım Yönetim Kurulu BaÅŸkanı DoÄŸan Ufuk GüneÅŸ, Twentify Kurucu Ä°lker Ä°nanç ZMT Ventures Mert OcakoÄŸlu,  Ödeal Kurucu Fevzi Güngör, Vela Partners Kurucu Ortak Fuat Alican, 500 Startsup Istanbul Genel Müdürü Rina Onur, Kolay Ä°K Kurucu Ortak Efecan Erdur, English Ninjas Kurucu Ali Servet EyüboÄŸlu, PayU Kurucu, Lidio Kurucu ve Genel Müdür Emre Güzer, Pisano Kurucu Özkan Aykut Demir, BoÄŸaziçi Ventures Barış Özistek, Restearn Kurucu Mertcan Gül, Webrazzi Kurucu Arda Kutsal, Hepsiburada CEO Murat EmirdaÄŸ, Ekonomist, Gazeteci, Yazar Osman Ulagay, Activate Consulting New York, Kıdemli Yönetici ÇiÄŸdem Altay Binal, Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Çotuksöken, ÖzyeÄŸin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk.



    Saygılarımla
    Aydın EroÄŸlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 20.10.2020
    00:36

    Lütfen bırakın ben gördüklerimi paylaÅŸayım dememe raÄŸmen, ısrarla sizlerden hisse teknikleriyle ilgili talepler gelmeye devam ediyor. Destek-Direnç Tablosu, teknik olarak tam emin olamadığım, ya da piyasadan çekindiÄŸim için al/sat tablosuna koymaya cesaret ede... Devamı »

  • 15.10.2020
    11:00

    AÄŸustos ayında 28.2 Milyar TL fazla veren bütçe, Eylül ayında 29.7 Milyar TL açık verdi. Bu rakam geçen yıl 17.7 Milyar açıktı. Böylece ilk dokuz ayda bütçe açığı 140.6 Milyar TL oldu. Geçen yıl bu süreçteki açık... Devamı »

  • 13.10.2020
    23:42

    AÄŸustos ayında takvim etkisiden arındırılmış sanayi üretimi aylık bazda %3,4, yıllık bazda %10,4 artışla beklentileri aÅŸtı. Beklenti % 6.1 idi. Türkiye Ä°statistik Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre, sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiÄŸinde... Devamı »

  • 12.10.2020
    10:32

    Ä°ÅžSÄ°ZLÄ°K ORANI TEMMUZ AYINDA: %13,4 (ÖNCEKÄ°: 13.4%) - TÜÄ°K TARIM DIÅžI Ä°ÅžSÄ°ZLÄ°K ORANI TEMMUZ AYINDA: % 15,9 (ÖNCEKÄ°: 15.9%) - TÜÄ°K Devamı »

  • 12.10.2020
    10:29

    CARÄ° Ä°ÅžLEMLER DENGESÄ° AÄžUSTOS AYINDA -4,63 MÄ°LYAR DOLAR (BEKLENTÄ°: -3.9 MÄ°LYAR DOLAR) -TCMB TCMB TEMMUZ AYI CARÄ° DENGE RAKAMINI -1 MÄ°LYAR 943 MÄ°LYON DOLAR OLARAK REVÄ°ZE ETTÄ° (ÖNCEKÄ°: -1 MÄ°LYAR 817 MÄ°LYON DOLAR) ÖDEMELER DENGESÄ°NDE NET HATA VE NOKSAN OCAK-AÄžUSTOS DÖNEMÄ°NDE -8.02 Devamı »