Tavan - Taban Fiyat Uyarısı 2!

06.05.2020 09:08
  •  A 

Dün bu uygulama için sonradan yapılan bir değişik nedeniyle düzeltme yapmıştık. Son durum bir gün sonraki tavan-taban belirlenmesinde kullanılan baz fiyat, bir gün önceki kapanış fiyatı baz alınarak hesaplanıyor. Şuan düşürülmüş oran % 10 taban ve tavan marjı. Normalde bu oran % 20 idi.

Diğer bir konu brüt takasta hesapta para varsa brüt takas hissesi alabiliyorsunuz. Aynı şekilde brüt takas hissesini satmak için de ilgili hissenin hesapta olması gerekiyor. Bu nedenle alınan brüt takas hissesi aynı gün içinde satılamıyor. Ancak bir gün sonra satabiliyorsunuz.

Bir başka kurumdan kuruma değişen uygulama ise, brüt takastan dönen para ile T1'de (işlemden bir gün sonra demek) brüt takas hissesi alamıyorsunuz. Diğer hisseleri ise bazı kurumlar aldırıyor, bazıları ise aldırmıyormuş. Bunun için para-mal  takasının netleştiği T2 günü bekleniyormuş. 

Yani brüt takas hissesinin satışından dönen para ile T1'de alım yapmayı düşünüyorsanız kurumunuz buna izin veriyor mu öğrenmelisiniz. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 05.05.2020
    17:50

    ''Hisselerin bir gün sonraki tavan-taban fiyatları biten günün ağırlıklı ortalama fiyatı baz alınarak hesaplanır'' şeklinde bilgi vermiştim. Bu yanlış bir bilgi olmuş. BIST Nasdaq ortaklığı esnasında tek seans uygulaması gibi baz fiyat hesaplaması da değişmiş. BIS... Devamı »

  • 05.05.2020
    10:13

    Bilmeyenler için hatırlatayım! Ben de hatamı düzeltmiş olayım hem! Brüt takas uygulamasında bu uygulamaya dahil edilmiş olan hisseler kredili alınamazlar. Aynı şekilde hesapta olmayan hisseler de satılamaz. Yani bugün aldığınız bir hisseyi aynı gün satamazsınız. Ancak... Devamı »

  • 04.05.2020
    10:01

    Nisan enflasyonu her iki kademede de beklentilerin hafif üstünde geldi. Devamı »

  • 28.04.2020
    15:56

    Şaka şaka böyle bir değişiklik yapmaya niyetim yok. Sadece son dönem destek-direnç paylaşımlarımın hepsi yeni öngörü olsa çok ciddi getiriler sağlayacakmış. Umarım Destek-Direnç Tablosunu da yakın takip edip, değerlendirenleriniz çoktur! Devamı »

  • 22.04.2020
    15:18

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) tarafından faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal başkanlığında toplanan PPK'nın, politika faizinin yüzde 9,75'ten yüzde 8,75'e indirilmesine karar verdiği bildirild... Devamı »