Yeni Öngörüler İçin Neden Bekliyorum?

04.03.2020 11:33
  •  A 

Biliyorsunuz 112.000 altında kademeli alımların devam edebileceği, 107.000 civarına kadar alımların sürdürülebileceğini yazmıştım. İlk kademe öngörülerini çok daha yüksek seviyelerden yapmış olmama rağmen, sonrasında beklediğimi görüyorsunuz.

Hatta, FED faiz indirimi sonrasında düşen kur ve faizlerin bizim gibi ekonomilere ve BİST'e ekstra pozitif yansıma yapmasını bekliyorum. Ama tüm bunlara rağmen, İdlib'de yaşanan riskler nedeniyle iki liderin 5-6 Mart tarihlerinde yapması beklenen zirve sonuçlarını çok önemli bulduğum için bekliyorum. 

Eğer net şekilde olumlu bir sonuç bekliyor olsam, hazır düşmüş endekslere rağmen beklemez yeni öngörülerimi yapardım. Beklememin ana nedeni Rusya ile çözüm çıkmayacak ve gerilimin daha da artma sürecini başlatacak bir zirve olması riskinden kaynaklanıyor. Hatta dün ve bugün gelen şehit haberleri gibi üzücü gelişmeler bu zirvenin son anda iptal olmasına bile neden olabilir. 

Rusya son dönem paylaşımlarında ortamı geren, provake eden paylaşımlar yapıyor. Dün Bulgaristan'ın Osmanlıdan özerkliğini kazanmasını kutlarken, Rusya-Osmanlı savaşına dikkat çekmeleri, Türkiye'nin İdlib'de verdiği sözleri tutmadığını söyleyip, İdlib'e çok sayıda asker yollayarak uluslararası hukuku ihlal ettiğimiz yönünde açıklamalarda bulunmaları zirvenin oldukça gergin geçeceği izlenimi yaratıyor. Tabii bu bizim gözümüden izlenimler. Ruslar açısından bakınca da, bir ankatör şirketimizin sahibinin Ruslardan dost olmaz, olursa nasıl olur şeklinde hiç doğru bulmadığım ifadesi, Suriye'de rejim güçlerine atılan bombaların üzerindeki Putin'e sevgiler mesajlarıyla servis edilmesi vb. bizden kaynaklı haberler de muhtemelen Rusları bizim gibi geriyordur. 

Kısacası İdlib konulu Rusya zirvesinden olumlu sonuç alamazsak, sonraki süreçte Suriye'de bir daha yüksek sayıda şehit vermemiz halinde Türkiye -Esad sorunu Türkiye-Rusya sorununa dönüşür ki, sonuçları her açıdan çok ciddi riskler yaratır. Tüm piyasalarımız açısından da kısa vadeli baskılara neden olur. Lakin böyle bir gelişme sonrasında S-400 kullanımı rafa kalkar ve Rusya ile ilişkileri koparırsak, ABD ile bozulan ilişkilerin düzelmesi sonucu doğacağı için tamamen olumsuz bir bakış açısına da sahip değilim. Yani şehit haberleri olmayan ama Rusya ile S-400 gibi konuları rafa kaldıracağımız bir gerilim süreci sınırlı olumsuzluklar yaratır. Ben askeri olarak cephede karşı karşıya kalma riskimiz olursa diye çekiniyorum. 

Bu nedenle yeni öngörülerim beklemede. Ama her an olası idlib zirvesi sonrasında da son bir kademe alım öngörüsü daha yapabilirim şerhi ile bu seviyelerden alım öngörüsü yapabileceğimi biliniz. Zirve sonuçlarından çekindiğim için tümden bu fiyatları da kaçırmak istemiyorum. Sizler kendi kararlarınızda benim kadar temkinli olmayabilirsiniz tabii.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_