Cari Denge Temmuz'da Fazla Verdi!

13.09.2019 12:59
  •  A 

Cari İşlemler Dengesi Temmuz ayında 1.16 Milyar Dolar fazla verdi. Beklenti 1.3 Milyar $ dolar düzeyindeydi. Böylece 12 aylık dönemde cari fazla 4.45 Milyar Dolar oldu. 

Net Hata ve Noksan Hesabı da, Temmuz ayında 603 Milyon TL fazla verdi. Resmiz rezervler de 3.16 Milyar Dolar arttı.

Sanayi Üretimi Temmuz'da % 4.3 Arttı!
              
Sanayi üretimi Temmuz ayında aylık bazda % 4.3 artarken, yıllık bazda % 1.2 azaldı. İmalat sanayinde % 4.7 artışı önemli buluyorum. Düşen faizlerin kredi faiz oranlarını düşürmesi ve olası talep canlanması halinde büyümenin sürdüğünü görebiliriz.

Türkiye'de sorunu güven eksikliği olarak görüyorum. Eğer iç siyasette olası erken seçim riski ve dış ilişkilerde ABD ile olası Suriye ve F-35 gerilimleri kontrol altına alınırsa, İç piyasa bir anda pozitif bir tepki vermeye başlayabilir. Bu gerilimler ve belirsizlikler nedeniyle DTH'lara yönelmiş olan ve yaklaşık 30 Milyar Dolar'lık kısmı son sekiz ayda oluşan 188 Milyar Dolar düzeyindeki DTH'lardan çözülme başlarsa piyasanın ihtiyaç duyduğu para girişleri başlamış olur. Zaten gelişmiş ülkelerde yeni faiz indirimi ve varlık alımları ile uluslararası sermayeden gelişmekte olan ülkelere doğru bir hareket başlayacaktır. İşte bizde de olası risklerde azalma söz konusu olursa, bu yansımalar oldukça iyi bir piyasa yaşamamıza neden olur.

Peki ben ne düşünüyorum? 
              ABD ile ilişkiler bir şekilde bir ileri bir geri kopma olmadan sürecektir. Çünkü iki ülke arasında yaptırımların sertleşmesi NATO dahil çok ciddi güç dengelerinde değişimlere neden olur ki, bunu ABD de istemez diye düşünüyorum. 

İç siyasette de erken seçim riski büyük bence. Ama olası bu risk yani iktidarın güç kaybı görüldüğü için, alternatifi de içeriden oluşturmaya başladıkları görüşündeyim! Yani kayan oyların adresi şu an tam anlamıyla benim düşünceme uygun bir sağ parti olmadığından yeni kurulan partilere gidecek olursa, bu partiler günü gelince yine iktidar dahil birbirleri ile ittifak yaparak yıllardır süren düzeni korumak isteyeceklerdir. Olası risk nedeniyle de ykeniden parlamenter sisteme dönüldüğünü görebiliriz. Bu dönüş de yapılacak olursa, o zaman iktidar güç de kaybetse, yine aynı felsefedeki benzer parti koalisyonları ile devam edecektir. 

Kısacası iktidarın güç kaybı iç piyasada büyük kriz yaratmaz. Sadece geçici dalgalanmalara neden olur. Kısacası BİST de büyük kriz nedeni bir tek ABD'nin Türkiye'ye sert yaptırım kararları olur. Bunun dışındaki riskleri şuan için çok önemli bulmuyorum. Yakında siyaset ile ilgili olası senaryolar hakkındaki görüşlerimi daha detaylı paylaşacağım.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_