Ormanlar Yanmasın!

20.08.2019 12:03
  •  A 

İçimizi yakan orman yangını manzaraları birkaç gündür İzmir'de de yaşanıyor. İzmir'in birçok yerinde orman yangınları var. Hep aynı sözleri duyuyoruz. Bu alanlarda imara asla izin vermeyeceğiz, çivi çaktırmayacağız. En kısa zamanda yeniden ağaçlandıracağız, falan, filan. Hep laf. Peki sonuç; sonuç hep aynı, birkaç yıl sonra yanan yerlerde yeni fidanlar yerine beton binalar büyümeye başlıyor!

Bir zamanlar Bodrum Güvercinlik'te Pina yarımadası da cennet gibi bir ormanlık alandı. Tam da önünden tekne ile zaman zaman olta ile balık tutmaya çıktığımız bir yer olduğu için, gelişmeleri bizzat izlemek imkanımız olmuştu. 2006 yılında 250 dönümlük alan tahsis ile özel sektöre verilmiş. Sonra ne tasadüf ki, birkaç yerde aynı anda başlayan bir yangında bu cennet alan kül oldu. Sanırım 2007 idi. Sayın E.Günay Turizm Bakanı iken, sayın bakan başta, bir çok siyasi ve bürokrat imara asla izin vermeyeceğiz, çivi bile çaktırmayacağız sözleriyle manşetlerde yer almışlardı. 

Sonra bir baktık özel sektöre turizm teşvik kapsamında izin verilmiş. Daha sonra aynı alanda deniz dolgusu da yapılmaya başlandı. Arka planda da koca bir otelin yükselişini izledik. Sayın bakan dosya önümde, imar izni yok, dolgu alanı eski haline döndürülmeden ve yeniden ağaçlandırma yapılmadan işin peşini bırakmam diyordu. Daha sonra tahsisi Maliye Bakanlığı vermiş dendi. Turizm Bakanlığı mı, Maliye Bakanlığı mı izin verdi. Başbakan ve diğer tüm siyasiler ve bürokratlar bu yaşananı görmediler mi peki bunlar için söyleyecek söz bulamıyorum. Ama kimseden bir müdahale gelmedi. Hep sözler, hep sözler. Nasılsa hiç birisi tutulmayan sözler...

Getirin Yasayı Meclise!
              Bu tablolar bir daha yaşanmasın, yetişmesi yıllar süren canım ormanlarımız artık yanmasın diyorsanız, toplayın meclisi, getirin yasa teklifini. Yanan ormanlık alanları ağaçlandırmayıp, 50-100 yıl içinde her kim imar yetkisi veriyorsa, her kimin bu yetkilerin altında imzası varsa, ormanları yakanlara verilecek en ağır hapis cezası onlara da verilsin. Hem de bir daha yangınları biri mi çıkarttı şüphesi kalmasın. Görelim bakalım böyle bir yasa teklifini kim savunacak, ya da kim engelleyecek! Herkesin gerçek niyeti de böylece anlaşılsın. 

Yanan ormanlık alanları altı ay içinde yeniden ağaçlandırmak görevini de ilgili valiliklere ve belediyelere verelim. Her şeye durmadan o ya da bu sebeple yeni vergiler ve zamlar geliyor. Kdv ve ötv gibi % 1'lik bir findan vergisi getirelim. Bu da yanan alanları yeniden ağaçlandırmak için kullanılacak fidanların fon kaynağı olsun. Kimse de kaynak yok lafına sığınamasın.

Gerekli gereksiz birçok şeyi paylaşmayı pek severiz. Gelin bu teklifi paylaşalım hadi. Belki kamuoyu baskısı ile yaparlar da, bir daha bu üzücü manzaralar yaşanmaz.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 20.08.2019
    10:04

    Konut Satışları Temmuz'da geçen yılın aynı ayına göre % -17.5! azaldı. (Önceki ay; % -48.6) TÜİK Konut satışları temmuz ayında 102.236 adet oldu. (Önceki ay; 61.355) Devamı »

  • 15.08.2019
    10:00

    Mayıs Ayı İşsizlik Oranı % 12.8! (Önceki; % 13) TÜİK Tarım Dışı işsizlik oranı Mayıs ayında % 15 (Önceki; % 15) Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı Mayıs ayında % 14 (Önceki; % 13.8) Devamı »

  • 09.08.2019
    10:01

    Haziran Cari Denge Haziran ayında -0.55 Milyar Dolar! (Beklenti; -0.38 Milyar Dolar) Cari İşlemler Dengesi Ocak-Haziran döneminde -3.26 Milyar Dolar (Ocak-Mayıs; -3.14 Milyar Dolar) Cari İşlemler Dengesi 12 aylık dönemde 538 Milyon Dolar fazla verdi Net H... Devamı »

  • 05.08.2019
    10:02

    TÜFE Temmuz'da aylık % 1.36 Arttı!b(Önceki ay; % 0.03) TÜİK TÜFE Temmuz'da yıllık % 16.65 (Önceki ay; % 15.72) TÜFE 12 ylık ortalamalara göre Temmuz'da % 19.91(Önceki ay; % 19.88) ÜFE, Temmuz'da aylık % ... Devamı »

  • 29.07.2019
    16:30

    Değerli Üyeler, Sitemde yaptığım öngörü ya da beklenti yazıları gibi her türlü veri paylaşımlarından sitedeki HUP(Hızlı Uyarı Penceresi) sayesinde anında haberdar olursunuz. HUP özelliği tüm android telefonlar için aktiftir. Cihaz bildirimini se&cce... Devamı »