Arkadaşlar,
15:30'a kadar ekran başındayım.
Bedelli Sürprizi!
Akbank'ın açıkladığı 3 Milyar bedelli sermaye artışı kararı akbnk ve dolayısı ile bankacılık sektörünün sert değer kayıpları yaşamasına neden olmuş. Belki dünden başlayan satışların temelinde de bu bilgiyi bilenlerin satışları yatıyor olabilir.
Bankacılık sektörünün kredi imkanları olarak sıkıştığı malum. Hepimiz bunu biliyoruz. Zaten bu nedenle bankaların elini rahatlamak için VDMK ihracı kararı alındı. Demek ki bankalar da mevcut sıkışık durumlarından çıkmak için bedelli sermaye artışına gitmeyi tercih ettiler. Daha önce ykbnk'da bedelli artış sonrasında, şimdi de akbnk'nın bedelli kararı diğer bankalarla da devam edebilir.
Peki bedelli sermaye artışı kötü bir şey mi ki? Neden borsayı düşüren bir etki yarattı? Aslında sermayenin daha da güçlenmesi için kurum açısından gayet pozitif bir gelişmedir. Çünkü kuruma dış kaynak girişi olur. Borçlar vs azaltılır. Yeni yatırımlar ya da bankalar için yeni krediler için imkan yaratılmış olur.
Ama sorun özellikle böyle riskli piyasa dönemlerinde bu kararlar gelince, zaten borsalara gelen kaynaklar sınırlı iken, bedelli sermaye artışlarında da hissedarların bir kısmı yeni bedelli finansmanı için dış kaynak değil de, mevcut hisselerden satarak kaynak yaratmayı tercih ediyorlar. Bu durum da hisselerde satışların yaşanmasına neden oluyor.
Yaşanan düşüşler özellikle yabancı fonlar açısından düşük fiyatla alım imkanları yaratması açısından pozitif iken, mevcut hisse sahipleri açısından ise negatif bir baskı nedenidir. Genelde sermaye artışı bitene dek de bu baskı sürebilir.
Ama dediğim gibi, sermayelerin güçlenmesi açısından bakınca olumlu bir gelişmedir. İşte öger telekom'un satın alınması sürecinde verilen kredilerin geri dönmemesi de bu sorunun ana nedenlerinden birisidir. Akbank 2 milyar Dolar, Garanti 1,5 Milyar Dolar ve İşbank da 500 Milyon Dolar finansman sağlamış ama sonra bu kredileri geri dönmemişti. Bu nedenle de ttkom'un sahipliği bankalara devredilmek isteniyor. Aslında asıl rahatlık yaratacak gelişme, Ttkom'un yeni bir alıcıyı satılarak, bankaların bu paralarının en kısa zamanda geri ödenmesi olur.
Bu tarz takibe düşen krediler çift taraflı sorundur! Çünkü bankalar bu tip geri dönüş riski taşıyan kredilerine bire bir kaynak ayırmak zorundadırlar. Bu da bankaların krtedi imkanlarını daha da kısıtlayan bir risktir. Çünkü ayrılan karşılıkların bankalara ciddi bir maliyeti vardır.
Bu bedelli kararı akbnk ve piyasa geleninde gapli açılışlar yaratmış. Teknikl olarak bu gaplerin sonrasında kapanması beklendiği için, bu kayıpların bir süre sonra telafi edileceğini düşünüyorum.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_