Kur Hareketlerinin Bilanço Etkileri!

28.03.2018 15:36
  •  A 

Son günlerde kurlarda ve enerji fiyatlarındaki hareketler bazı şirketlerin bilançoları için oldukça önemli etki yaratıyor. Doğal olarak da sizler şirketlerin döviz pozisyonlarını olumlu ya da olumsuz olarak merak ediyorsunuz. Elime geçen bir çalışmayı sizinle paylaşayım belki faydası olur!

Ancak bazı şirketler için hesaplama biraz karışıktır! Çünkü AB bölgesine ihracat yapan misal arclk için Euro'nun yükselişi olumludur. Ama Dolar cinsi borçları olduğu için ise negatif etkilenir. Bire bir rakamları bilmek gerekir. Tabii şirketlerin mevcut döviz riskleri için hadge yapıp yapmadıklarını da bilmek çok önemlidir. Bunları bire bir bilmemiz mümkün değil.

TL'deki değer kaybı, fazla döviz borcu olmayan ihracatçı firmalar için pozitiftir. Arclk,Toaso, Froto, Trkcm bu gruba örnek verebiliriz. Bunlar gibi, gelirleri doğrudan döviz olan ama maliyetleri kısmen döviz olan şirketler de TL'nin değer kaybından olumlu etkilenirler. Trkcm, Soda, Eregl, Kords ve Anacm bu şirketlere örnek verebiliriz.

Döviz borçlusu şirkeytler için ise, kur artışları bilançoyu olumsuz etkilerler. Trgyo, Enerji şirketleri, Ttkom, Mgros örnek verilebilir. Tabii ki sadece bu şirketler yok. Çalışmayı yapan kurum bu şirketleri ilk akla gelenler olarak paylaşmış. Bire bir şirketleri kendi özelinde inceleyince eminim bu sayıda çok daha yüksek olacaktır.

 

Hisselerin Hassasiyetleri

Güçlü €

Güçlü US$

Düşük Petrol Fiyatı

Düşük Doğal Gaz Fiyatı

İhracat

Yurtiçi Tüketim

Pozitif Etkilenenler

CLEBI

AKSEN

AKSA

AKENR

ARCLK

AKSEN

MGROS

ARCLK

ASELS

PETKM

AKSEN

ANACM

ANACM

SISE

DOCO

ENKAI

PGSUS

ANACM

FROTO

ARCLK

TOASO

ENKAI

EREGL

THYAO

EGSER

KCHOL

BIMAS

TRKCM

FROTO

PETKM

KORDS

ODAS

SISE

BIZIM

TTRAK

PGSUS

KORDS

SASA

SAHOL

TOASO

CCOLA

TUPRS

TAVHL

SISE

 

SISE

TRKCM

DOAS

ULKER

TOASO

SODA

 

SODA

TTRAK

EKGYO

TATGD

TRKCM

THYAO

 

TRKCM

ULKER

EREGL

TRGYO

 

TKFEN

 

KUTPO

VESBE

FROTO

AKSGY

 

TRKCM

 

USAK

VESTL

KCHOL

AKCNS

 

TUPRS

 

 

CIMSA

 

 

 

CIMSA

 

 

 

 

 

Negatif Etkilenenler

AEFES

AEFES

TUPRS

 

 

 

 

BAGFS

AKENR

 

 

 

 

 

CCOLA

TCELL

 

 

 

 

 

DOAS

TRGYO

 

 

 

 

 

DOHOL

TTKOM

 

 

 

 

 

MGROS

ARCLK

 

 

 

 

 

TCELL

CCOLA

 

 

 

 

 

TRGYO

ULKER

 

 

 

 

 

TTKOM

YAZIC

 

 

 

 

 

ULKER

ZOREN

 

 

 

 

 

YAZIC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 26.03.2018
    12:55

    Değerli Arkadaşlar, Yarın aranızda olmayacağım. Az önce kuzenimin vefat haberini öğrendim. Yarın cenazesine katılmak için Söke'ye gideceğim. Basketbol ile ilginenleriniz bilir, aynı zamanda milli takımın da bir dönem oyuncusu olan Kaya Peker'in baba... Devamı »

  • 16.03.2018
    09:58

    Ocak ayında sanayi üretimi aylık % 0.8 azaldı. Beklenti; % 1.2 artış idi. Önceki; % 0.9) Ocak ayında sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre % 12 arttı Devamı »

  • 15.03.2018
    10:00

    Aralık İşsizlik Oranı % 10.4! (Önceki; % 10.3) TÜİK Tarım dışı işsizlik oranı aralık ayında % 12.3 (önceki; % 12.2) Mevsim etkilerinden arındırılmış isşizlik oranı aralık ayında % 9.9 (Öncek % 10.1) İşsiz sayısı aralık ayında 3 Milyon 291 Bin kişi (Önceki; 3 Mily... Devamı »

  • 09.03.2018
    17:32

    16:30'da gelen ABD Tarım Dışı İstihdam 313.000 Kişi gerçekleşti. (Önceki; + 200.000 kişi) ABD işsizlik oranı % 4.1 (Önceki; % 4.1) ABD özel sektör istihdam değişimi aylık + 287 Bin kişi(Beklenti; 191 Bin kişi, Önceki; + 196 Bin kişi) ABD saatlik kazan&... Devamı »

  • 08.03.2018
    16:07

    Arkadaşlar, Sitede uzun süre hareketsiz kalmanız halinde fark etmeden siteden düşebilirsiniz. Bu durumda yapılan paylaşımları kaçırırsınız. Lütfen her gün seans sonunda siteden çıkış yapmayı ve yeni gün başlarken yeniden giriş yapmayı alışkanlık edininiz. Devamı »