Kısaltılmış Teknik Analiz Terimleri!

02.02.2018 08:32
  •  A 

Teknik analize dayalı al/sat ve destek-direnç paylaşımları yaptığım için, bu paylaşımlarda zaman zaman bazı teknik analiz terimlerinin kısaltmalarını görüyorsunuz. İnternet üzerinde teknik analiz terimleri yazdığınız zaman bu terimlere ve izahatlarına kolayca ulaşabilirsiniz. 

Ben bazılarının yönleri konusunda çok kısa uyarılar yazmak istedim. Kısaltmaları bilmeyen özellikle yeni arkadaşlarımız için kolaylık olabilir.

TOBO; Ters Omuz Baş Omuz Formasyonudur. Yükseliş yönlü bir formasyondur.
              OBO  ; Omuz baş omuz formasyonu. Düşüş yönlü bir formasyondur.
              Çanak, fincan-kulp, ikili dip ; yükseliş yönlü formasyonlardır.
              İkili tepe ; Düşüş yönlü formasyondur.
              Parabolic Sar; bulunduğu yere göre yükseliş ya da düşüş etkisi yaratan indikatördür. (Matrik ekranı kullananlar. İndikatörler arasında üç tane parabol-parabolic sar görecektir. Bir tanesinin üzerinde ayd kodu yazar. Matriks'in ilk kurulduğu yıllarda bir çok konuda teknik katkım olmuştu. O zaman parabol için benim ayarlarımı o sembolün olduğu parabolic sar'a adımın kısaltması olarak kodlamışlardı. Bunu çok az kişi bilir)
              Bayrak, flama, kanal, üçgen; Kırılan seviyeleri destek ise düşüş, direnç ise yükseliş yönlü formasyonlardır.
              Bollinger; Hisselerin destek ya da direnç ile karşılaşabilecekleri seviyelerdir.

Bunlar gibi daha çok sayıda gan, fibonacci, mum grafikleri(asılan adam, cımbız taban....), macd, stochastic, indikatör, trend ve formayon mevcut. Ben en çok dikkat ettiğim ve benim için çok daha etkin olduklarını düşündüklerimi paylaştım. Bu terimleri lütfen bana sormayın. Teknik analiz kitaplarında ya da internette örneklemelerle okuyup anlamaya çalışabilirsiniz. Bana sormayın diyorum çünkü, herkes bir şekilde merak edebiliyor. Bu konudaki sorularınızı cevaplamaya kalkarsak, herkes aynı hakkı olduğunu düşünerek benzer soruları, gördüğü grafikleri bana yorumlatmaya çalışır. Sitenin amacı bu değil. Tek başıma tüm sitenin paylaşımlarını yaptığım için bu taleplere yetişemem. 

Teknik analiz eğitimleri verenler var. Ama bu eğitimler biraz pahalıdır. Hatta bazılarında sadece bir formasyon ya da indikatörün bilgisini bile üç sıfırlı ücretlerle verdiklerini görüyorum. Sayısız indikatör var. Meslekten profesyonel olmayanların hepsini öğrenmesi gerçekten de çok zordur. Ama imkansız değildir. 

Paylaşımlarımdaki açıklamalara çok dikkat edip, hangisinin daha etkili olduğunu not edin. Sonraki paylaşımlarda bu detayları gördüğünüz zaman ilgili hisselere çok daha fazla dikkat edersiniz. Ben çanak ve fincan-kulp formasyonlarını çok severim. Çok hızlı gerçekleşen formasyonlardır. Yeterki grafiği doğru okumuş olun. 

Bu arada bu formasyonlar grafikte bazen iç içe bulunurlar. Hatta biri oluşacakken, bir anda tam tersi de oluşabilir. Yani çok dinamiktirler. Hiçbirisinin de üzerinde adı yazmaz. Siz görüp anlamanız gerekir. Bu nedenle teknik analiz yapanların çok kez zıt fiklirlerini duyarsınız.

Umarım bu bilgilendirmeler bazılarınızdaki sorulara ya da meraka bir nebze de olsa yararlı olur. Ama tekrar ediyorum; sitemiz teknik analiz ya da temel analiz eğitim sitesi değildir. Bir çok konudaki şahsi öngörü ve beklentielrimi paylaştığım, teknik analize dayalı hisse, borsalar, altın, brent gibi emtialar hakkında teknik paylaşımlar yaptığım bir sitedir. Her sorunuza cevap vermem mümkün değil.   


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 01.02.2018
    14:34

    Sevgili Arkadaşlar, Bugünlerde yine halka arzların olduğunu ve olacağını görüyoruz. Hisse öngörülerimi teknik analize göre verdiğim için maalesef yeni halka arzlar benim alanıma bir süre girmiyor. Ne zaman grafiklerinin teknik gör&u... Devamı »

  • 31.01.2018
    12:57

    Değerli Arkadaşlar, Sevgili dostum Dr.Gökhan Ugan'ın ''0'dan 100'e Borsa Semineri'' 'nin yeni dönemi 5 Şubat'ta başlıyor. İlgilenenlerin bilgisine iletiyorum. Ayrıca site sayfamızın yanlarında yer alan''İnforce'' reklamlar... Devamı »

  • 31.01.2018
    10:21

    Aralık ayı dış ticaret açığı -9.21 Dolar ile beklentilerin biraz altında gerçekleşti. (Beklenti; -9,57 Milyar Dolar. Önceki ay; -6,32 Milyar Dolar) TÜİK Aralık ayında ihracat % 8.6, ithalat % 25.4 arttı. Devamı »

  • 30.01.2018
    15:14

    Arkadaşlar, Sitede işiniz bittikten sonra, ya da gün bitmeden siteden çıkış yapıp, bir gün sonra yeniden giriş yaparak siteyi takip ediniz. Sitedeki hesabınızı daima açık tutarsanız, arada teknik sebeplerle kopmalar yaşanırsa, siteden düşmüş olabiliy... Devamı »

  • 18.01.2018
    13:59