Netaş Satış Süreci Bilgilendirmesi!

06.12.2016 11:18
  •  A 

Muhtemelen yeni borsa yatırımcısı üyelerimizin bilgi eksikliğini düşünerek kısmi bilgilendirmeler yapmanın yararlı olacağını görüyorum.

Netas\'ın büyük hissedarı olan OEP Turkey Tech.B.V. ile Çinli ZTE firması arasında, 6 Aralık tarihli 11,50 fiyat ile satış anlaşması yapıldığı açıklandı.  

Öncelikle bu anlaşmanın geçerli olabilmesi için ilk şart Rekabet Kurulunun onay vermesidir. Onay çıkmaz ise, anlaşma ve satış geçersiz olur. 

Rekabet Kurulu onaylar ise, bu takdirde çağrı ile ilgili durum önem kazanacaktır. Alıcı firma SPK\'ya çağrı başvurusu yapacaktır. Alıcı bir fiyat ile çağrı yapmak için başvuracağı gibi, Çağrı muafiyeti için de başvuru yapabilir. Muafiyet için başvuracak olursa, SPK\'nın ne karar vereceği önemlidir. Eğer SPK çağrı muafiyeti hakkı verecek olursa, alıcı firmanın diğer ortaklara çağrı yapma zorunluluğu olmayacaktır. Ancak ortaklık yapısında değişiklik olduğu için SPK\'nın çağrı şartı koşacağını düşünüyorum.

Çağrı Yükümlülüğü Nedir? Basit anlatım ile; Bir şirketin ortaklık yapısının değişmesi durumunda yeni sahiplerinin küçük hissedarların mağduriyetini önlemek için onların elindeki hisseleri almak üzere çağrıda bulunması anlamına geliyor.

Çağrı fiyatı farklı bir kaç yönteme göre belirlenir. İlle de taraflar arasındaki satış fiyatı geçerli olacak diye bir kural yoktur. Farklı yöntemlere göre hesaplanan en yüksek fiyat hangisi ise o fiyat çağrı fiyatı olarak ilan edilir. (site sayfasının üst kısmındaki arama satırına \'\'çağrı fiyatı\'\' yazınca ilgili açıklamalarımı bulabilirsiniz.

Çağrı Fiyatı Başvurusu; Alıcı firma belirlediği fiyat ile SPK\'ya başvurur. SPK fiyatı uygun görürse onaylar. Düşük bulursa, yeni çağrı fiyatı isteyeceği gibi, bu hesabın belirlenmesine de katkı yapabilir. 

Bu durumda en düşük çağrı fiyatı 11,50 olur. Ama daha yüksek bir fiyat olma ihtimali de vardır. Yani diğer fiyat hesaplama yöntemleri sonucu çıkacak fiyatlar da önemlidir. Daha yüksek bir fiyat çıkan bir hesaplama varsa o fiyat geçerli olur. 

Alıcının yaptığı çağrı fiyatı başvurusu onaylanırsa, muhtemelen bir ayı geçmeyen bir süre aralığında çağrı süreci başlar. İsteyen aracı kurumlar ve Takasbank vasıtası ile, çağrıya katılır ve ilgi fiyat karşılığı parasını alır. İstemeyenler ise çağrıya katılmamakta serbesttirler. 

Eğer SPK ilk olası çağrı fiyatlı başvuruyu kabul etmez ise, yeni fiyat hesaplama süreci başlar. Kısacası ilk önce Rekabet Kurulu onayı ve sonra çağrı kararı önemlidir. RK onaylar ve çağrı yapılması kararı çıkarsa, çağrı fiyatının onaylanmasına kadar geçecek süreç değişkendir. Alıcı tarafın muafiyet başvurusu yapması ya da direkt fiyatlı çağrı yapmak için başvurmasına göre süre değişir. SPK\'nın kendisine yapılan başvuruları kabul etmesine ya da geri çevirmesine göre süre kısalır ya da uzar.

Umarım bu konuda aklınıza takılan sorulara ışık tutabil mişimdir?

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 06.12.2016
    08:38

    Şirketten KAP'a yapılan açıklamaya göre, OEP Turkey Tech.B.V. sahip olduğu % 48.04 oranındaki payı Çinli ZTE şirketine satma konusunda anlaşma sağlanmış. Satış Rekabet Kurulunun onayına tabi. Yaklaşık 11.50 TL fiyat ile satış gerçekleşecekmiş. Satış fiyatının, görüşmelerin neredeyse 1,5 yıl önces... Devamı »

  • 05.12.2016
    10:01

    Yurt içi ÜFE Aylık % 2 Arttı! TÜİK ÜFE, Kasım'da yıllık % 6.41 ÜFE, Kasım'da 12 aylık ortalamalara göre % 3.93 (Önceki ay; % 3.83) TÜFE Kasım'da aylık % 0.52 arttı. (Beklenti % 0,81) TÜFE Kasım'da yıllık % 7 (Önceki ay; % 7.16) TÜFE 12 aylık ortala... Devamı »

  • 02.12.2016
    17:07

    ABD tarım dışı istihdam değişimi aylık +178.000 Kişi(Önceki; +161.000 kişi) Bir önceki ay tarım dışı istihdam değişimi aylık +142.000 Kişi olarak revize edildi. İşsizlik oranı % 4.6 (Önceki; % 4.9)   Devamı »

  • 02.12.2016
    10:35

    Değerli Arkadaşlar, Sitede yer alan ve teknik analize göre paylaşımlarda bulunduğum Destek-Direnç Tablosu ve Al/Sat Tablosu tamamen teknik analiz görüntülerine bakarak paylaşımlar yaptığım tablolardır. Bu paylaşımların objektif oabilmesi için, teknik manada dikkat çekilmesini doğru buldu... Devamı »

  • 02.12.2016
    10:03

    Kasım Dış Ticaret Açığı % 3.8 azalarak -4 Milyar 115 Milyon dolar olarak gerçekleşti. (Bakanlık) Kasım ayında ihracat, % 9,92 artarak 12 Milyar 852 Milyon Dolar Kasım ayında ithalat, % 6,25 artarak 16 Milyar 966 Milyon dolar Kasım ayında ihracatın ithalatı karşıla... Devamı »