Soru - Cevap (Al-Sat İşlemleri Hk.)

  •  A 
RA*** FA*** ÇA*** 20.08.2024 18:20
Konu / Hisse Kodu: Al-Sat İşlemleri Hk.
Aydın bey merhaba,
Al-Sat sayfasında Ansgr hissesi için gerçekleşen kısmında herhangi bir “öngörü gerçekleşmedi” bilgisi verilmedi. Fakat Destek-Direnç sayfasında 78.15 görürse parabol sat olur bilgisi paylaşmıştınız. Bu seviyeleri gördükten sonra hisse dahada düştü. Bu durumda ne yapmamız gerekmekte sat işlemi gerçekleştirmeli miyiz? Yoksa al-sat sayfasındaki önerilerdeki gerçekleşme kolon bilgisine göre mi işlem yapmamızı önerirsiniz?
Teşekkürler.
Cevap 21.08.2024 09:02

Günaydın.

Öncelikle sitemizin yeni üyeleri giriş menüsünün sağında yer alan ''Siteyi Tanı'' kısmını dikkatlice okumaları gerekiyor. Bu bölümde sitenin tüm bölümleri izah ediliyor.

Sorunuza gelince; al/sat kısmındaki açık öngörülerin beklentileri geçerlidir. Öngörü açık kaldıkça düşse de beklenti korunuyor demektir. Lakin, beklentisi olan hisseler de zaman zaman teknik düzeltmeler, dış gelişmeler, jeopolitik riskler vs birçok etken yüzünden ekstra düşüş yaşamaya devam ederler.

Düzeltmeler ve bu düşüşler esnasında alım desteklerini bulmaya çalışırız. Ama tek nokta satım seviyesi, tek nokta alım seviyesi tespiti kolay bir iş değildir. En azından her zaman bunu başarmak kolay değildir. Bu yüzden ilgili öngörüde de açıklama kısmında düşüş halinde alt desteklerden alım fırsatı için %25 nakit bırakılmalı, ya da düşüş halinde desteklerden kademeli alıma uygun gibi ifadeler görüyorsunuz. Bu bu hisseye buradan öngörü verdik ama, tekniğinde ilgili destekler kırılırsa alt destekleri görme riski var demektir. Peki bu durumda ne yapmalı? Sorunuz da bunu soruyor. Öncelikle alırken bu düşüş risklerini göze alıp, alım imkanını bir kerede bitirmeyip, olur da düşerse diye alttan da almak için kenarda para bırakılmalı. Böylece kademe kademe alıma devam etmeli. Yani düştükçe almalı.

Ya da, elinizde daha yüksek maliyetli hisseniz var, beklentiyi de koruyorsunuz ama DD(destek-direnç) tablosunda şurayı görürse parabol satıma döner uyarısı görürseniz, ya da sıralı destekler kırıldıkça, alt sıralı desteklerle kırılan destek arasında anlamlı bir oran varsa, alttan almak için elinizdekini zararına satıp, düştüğü, düşeceği alt desteklerden geri alabilirsiniz. Bu durumda da zararınız sürer fakat üstten verip, alttan yerine koyduğunuz fiyat aralığı kadar maliyet düşüp, sattığınız para ile geri aldıysanız hisse adetiniz artmış olur. Bu durumda, hissenin yükselişi başladığında maliyetiniz de düştüğü için başabaş noktanız daha düşük fiyatlara denk gelir. 

Ama bu işleri yapmak, yani tekniklere göre zararına verip alttan yerine koymaya kalkmak biraz daha profesyonellik ister. Bunu yapayım derken hisse düşmez yükselirse kaçırmış olursunuz zarar da baki kalır. Sonuçta bunlar kesin olmayan kişisel teknik öngörülerdir. 

İşte ya bu riskleri göze alıp destek kırılınca, alttan geri almak için satacaksınız, ya da hissenin beklenti fiyatına aldıktan sonra her seferinde satış yazacaksınız. Gerçekleşme kısmında gerçekleşti bildirimini beklemenize gerek yok. Sonuçta öngörüler revize dirençle değişmediği müddetçe beklentilerdeki fiyatlar görülünce gerçekleşti diye kapatılır. Kapatılması ben gerçekleşmeyi gördükçe yapılır. Bazen ekran başında olmam, bazen gözümden kaçar sonra beklentinin görüldüğünü fark edip kapatabilirim. Eğer öngörünün kapatılmasını beklerseniz fiyatı kaçırabilirsiniz. Bu yüzden beklenti için alınan öngörülerde beklenti fiyatına en baştan yazmak doğru olur. 

Umarım sorunuzun cevaplarını tam verebilmişimdir. Takıldığınız konularda site telefonundan da arayıp sorabilirsiniz. Ama sizlerin almanız gereken kararlarda cevap vermem.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_