Soru - Cevap (Alark)

  •  A 
RE*** ÇE*** 24.05.2024 19:43
Konu / Hisse Kodu: Alark
Aydın bey merhaba tam yükselicek bugün artık derken kapanışa yakın hissede satış haberi geliyor düşüyor bu satış olayını nasıl değerlendiriyosunuz yükselmesini baskılamak icin yapılan bir durummudur acaba böyle satışlar olunca tamda yükselişe başlica durumda yapılınca mide bulandırıcı oluyor.
Cevap 25.05.2024 14:04

%29 kusuru halka açık. Ortak sahip olduğu 61 milyon 78 bin adetin 4 milyon 350 bin adetlik kısmını borsada satışa konu edilebilir paya çevirme başvurusu yapmış. Bu durumu Sabancı şirketlerinde çok kez gördük yıllardır. İlk anda baskı nedeni olabiliyor ama sonra şirket kar artışına devam ediyorsa yükselişi geçici sekteye uğrarsa uğruyor. Çok sorun görmüyorum.

Nihayetinde sahip olduğu payın sadece %7 kûsuru. Ayrıca ille de bu fiyatlardan satılacak diye bir kaide de yok. Belki iki katı üzerinden satılır. Belki sadece halka açmış olur, satmaz. Bunlar kesin olmayan konular. Ama bazen bir fon pay ister. Bunu verirseniz hissenizden borsada çok daha fazla bir hisse toplayacağım der. O nedenle de bu satışlar yapılır. Yani ortaktan 4 Milyon 352 Bin adeti aldıktan sonra borsadan da belki o adetten çok daha fazlasını alabilir. Böylece hisse çok ciddi yükselişler yaşar. Fon da, hem aldığı paydan, hep borsadan aldıklarından çok ciddi kazanç elde eder. Böyle bir fon işlemi diğer fonları hisseye çeker. Hisse bir anda likiditesi de arttığı için fon radarlarına girer. Hisse için çok da iyi bir gelişme olabilir.

Ama ortak satışa konu edilebilir kısmı daha düşük bir fiyattan blok satarsa, ya da kendisi borsada gördüğü alıcıya vermeye kalkarsa, bu işlem bir süre satış baskısı yaratıp, fiyatın düşmesine neden olabilir. Ama ben bu konunun pozitif şekilde evrileceğini düşünüyorum.

Ayıca belki ortak, başka bir alanda yatırım için ihtiyaç duymuştur. O zaman bu satış hiç sorun yaratmaz. Ki, bence blok olarak bir fona satılacaktır satılırsa. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_