Soru - Cevap (Enflasyon)

  •  A 
GÜ*** ÖZ*** 24.01.2024 15:35
Konu / Hisse Kodu: Enflasyon
Hürmetler sayın Eroğlu,merak ettiğim bir konu var.Eğer yanlış faiz politikası uygulanmasaydı da,yinede enflasyon belki daha yavaş da olsa artmayacakmıydı?Teşekkürler.
Cevap 24.01.2024 17:00

Ortaya çıkan Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle artan enerji fiyatları yüzünden artacaktı ama bu artış oranı çok daha düşük ve kontrol altında olacaktı. Hatta 2021 sonunda faiz indirimleri yerine 200 baz puanlık bir faiz artışı yapılarak politika fazileri %21 olsaydı, belki de hiç yaşanmayabilirdi. 

Bu konuyu o tarihlerdeki beklenti yazılarıma dönerseniz detaylı izahını bulursunuz. Sorun enflasyon artarken enflasyon altında reel faiz yani eksi faiz uygularsanız, o zaman cari açığı yüksek ülke olarak kurlar artmaya başlar. Yabancı sermaye çıkışa geçer ki aynen de öyle oldu bu süreçte. Artan kurlar üretim girdilerinizde yoğun ithal aramal kullandığınız için fiyatların artmasına yani enflasyona neden olur. Enflasyon artışına rağmen siz daha da faiz düşürmeye devam ettikçe kurlar daha da artar ve aradaki sürede bu yaşadıklarımızı birebir yaşarsınız. 

Eğer böyle davranılmasa belki de enflasyon %25 ler civarına çıkıp, sonra yeniden düşmeye başlardı. Her alanda yaşadığımız kontrolsüz fiyat artışları da olmazdı. Dediğim gibi, o sitedeki tüm paylaşımları geriye dönerek okuyabilirsiniz.  Sorunuz üzerine ben beklenti yazıları sayfasının altındaki sayfa filtrelerinden geri doğru gidip şöyle bir bakınca, sorunuzun cevabı olarak o günlerde yazılmış birçok yazıma şöyle bir göz attım. 2011 dokuzuncu ayyazılarından itibaren bu uyarıları okuyabilirsiniz. Sanırım 59'ncu sayfaya denk geliyor. Yazıları bugüne doğru sadece ilginizi çeken başlıklara bakarak da bu uyarılarımı bulabilirsiniz. Mesela ''Kur ve Faiz Politikası Bilinçliymiş'' başlıklı yazım, ''TCMB İndirim Devam Edecek Sinyali Verdi!'', ''Gözler TCMB, Faiz ve Kurlarda!'', şöyle göz attığım bazıları. Dediğim gibi, dokuzuncu sayfada faizlerin ilk indirimlerinin başladığı günlerdeki yazılarımı da okursanız sorularınızın cevaplarını çok daha detaylı bulacaksınız.



    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_