Soru - Cevap (Enflasyon ve Bist)

  •  A 
AH*** AT*** 23.11.2023 15:03
Konu / Hisse Kodu: Enflasyon ve Bist
2024 Nisan ayına kadar enflasyon %70 seviyesine kadar çıkıp kademeli faiz artışları ile daha yüksek politika faizine ulaşılacak ise Bist'in bu durumdan ne şekilde etkileneceğini düşünüyorsunuz . Azıcık aşım kaygısız başım kazanç modeli bu tip dönemlerde daha düşük riskli varlıklara faize devaluasyon kacınılmaz ise yine yabancı paralara mı akış olacak . Yabancı sermayenın biste girişi nasıl bir ortamda daha mümkün olacaktır .
Cevap 23.11.2023 15:13

Ama bunları zaten hep yazıyorum. Politika faizleri %45-%50 civarına çıkınca, kurlar ve faizler zirve yaptı diye görülüp, sonrasında yabancı önce tahvillere, eurobondlara ve sonrasında da yerel seçimler bitince para politikası ekibi korunacak mı, politikalar sürecek mi ikna olup hisselere girmeye başlamalarını bekliyorum.

Devamlı yazıp söylüyorum, yerel seçimlere kadar yabancının çok yoğun girmesini beklemiyorum. Sonuçta biz yüksek faizde alternatif alana yatırım için mevduata dönebiliriz. Ama yabancı zirve enflasyon, 30-31 civarı kur, ve zirve 45-50 civarı tahvil faizinde paralarını bozup, tahvil alınca, gelecek yıl faizler düştükçe para kazanıyor olacaklar. Aynı durumda tepeden sattıkları dövizleri ile alacakları hisseleri en az bir yıllık hedefle alacakları için onların kar elde etme ihtimalleri çok daha yüksek olacak. Tabii seçimlerden sonra nağci ağbal süreci gibi yeni bir değişiklik yaşanmazsa!

1994 yılında üç aylık %50 net halka bono satışı yaptık. Ama sonraki yıl borsadan sıfır attık. Yani yüksek faiz borsayı sürekli düşürmez. Gecici düşürebilir ama sonra yabancı girişleri ile endeks ve hisselerde ciddi yükselişler yeniden yaşanır.



    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_