Soru - Cevap (Enflasyon Muhasebesi)

  •  A 
CA*** ER*** 14.11.2023 08:49
Konu / Hisse Kodu: Enflasyon Muhasebesi
Aydın Bey merhaba;

Enflasyon muhasebesinin uygulandığı bir zamanda hisse seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken hususları mini bir yazı ile özetleyebilir misiniz?

Teşekkürler
Cevap 21.11.2023 16:27

Konu henüz net değil. Ama bu konuda 1/11/2023 tarihindeki yazımda aşağıdaki yorumu yapmıştım!

Enflasyon Muhasebesi Uygulanacak!
              Mehmet Şimşek'ten bu yönde açıklama geçti. Ama finansal kurumlara pozitif ayrımcılık yapabiliriz dedi. Kısacası hala durum net değil. 

En son 2004 yılında uygulanmıştı. Pratikte etkilerini farklı şekillerde görebiliriz. Eğer uygulamaya geçilirse, stok, özsermaye, sabit kıymetler, taşınmazlar gibi parasal olmayan kalemlerin değerleri bilançoların hazırlandığı tarih değerleri ile hesaplanacak. İlgili katsayılarla çarpılarak bu rakamlara erişilecek. Böylece sabit varlıkların değeri ciddi boyutta artacağı için şirketlerin özsermaye karlılıkları düşmüş olacak. Bu durum şirketlerin fk'larının bir anda artmasına neden olacak. Bu da fiyatlamalarında primli görünümlere neden olabilecek. 

Şirket karlılıkları düşecek. Özellikle bankalar için karlılıkların düşmesi devletin vergi tahsilatını da azaltacağı için hala uygulaması konusunda şüphelerim var. Ama zaten bu nedenle de finansal kurumlarda farklı uygulama yapılabilir deniyor. 

Enflasyon muhasebesi özsermayelerin bir anda artmasına destek verecek varlıkları bulunan şirketlerde ödenmiş sermayelerin düşük kalmasına neden olacağı için, şirketlerden bedelsiz sermaye artış kararları artabilir. Diğer taraftan ise, küçük şirketlerde bilançoların zarara dönmesine neden olacağı için bedelli sermaye artış baskıları yaratabilir. Tüm bunlar borsadaki fiyat baskılarının nedenlerinden biri olabilir. Ama dediğim gibi, hala uygulamanın olup-olmayacağı, nasıl ve her şirkete aynı mı uygulanacağı net değil.



    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_