Soru - Cevap (Eregl)

  •  A 
SE*** ŞA*** 03.04.2023 11:13
Konu / Hisse Kodu: Eregl
Slm. Kolay gelsin. Tam düştükçe eregl toplayayım diye düşünüyordum beklenti yazınız da Avrupa’da resesyondan bahsetmişsiniz. Eregl’ de en kötü geride kalmadı mı sizce. Siz de resesyon olacak diye mi düşünüyorsunuz banka batışlarından sonra. Teşekkürler.
Cevap 03.04.2023 11:56

Öncelikle seçime özel gündemlerimiz yüzünden ki, onları da çok kez yazılarımda belirtiyorum zaten. BIST'de gördüğüm teknik riskler yüzünden tüm hisseler için en kötü geride kaldı diyemem. Eğer 4500,hatta 4484 altına inecek olursak, BIST daha da hızlı 4000-3500 seviyelerine düşüş yaşama riskine teknik olarak sahip. Böyle bir risk halinde, eregl de dahil, hisselerin çoğunda çok daha alt seviyelerin görülme riski olur.

Ama özellikle belirtiyorum, bu hissenin ederi o olduğu için düşmesi demek değil. Uyarısını yaptığım, dikkat çektiğim sebepler, riskler ve belirsizlikler nedeniyle alıcıdan daha çok satıcı olması nedeniyle fiyatların düşmesinden kaynaklanır. Ama sonra bu süreç bitince ki, en erken seçim sonrası diyorum, o zaman bu kayıpların hemen hepsi fazlası ile telafi edilecektir görüşündeyim.

Eregl için de 34,00 altına sarkma sözkonusu olursa, 30.00-29.30 riskleri teknik olarak var. Ama şu anki 34.90 civarları da çok önemli destek seviyeleri. Kimbilir belki de buraları dip yapıp yükselişe kalkabilir. Ama ben bizde seçimin riskleri, yurt dışında da resesyon riskleri yüzünden alım tepkileri gelse de, bunların şimdilik sınırlı tepkiler olarak kalmasını bekliyorum. 

AB için resesyon riski, ABD'den çok daha yüksek olarak düşünüyorum. Banka batışları resesyon nedeni değil aslında. Tam tersi, piyasaya likidite verirlerse resesyon riskini ortadan kaldırabilecek bir nedendi. Ama asıl sorun AB'de ciddi bir enflasyon var hala. AB enflasyon ortalaması %8.50 olmasına rağmen, ECB faizi %3.5. Yani Avrupa'da faiz artışları devam edebilir. Bu da resesyon riskinin sürmesine, hatta resesyonun yaşanmasına neden olabilir. Zaten OPEC'in üretimi kısmaya kalkması da bu nedenden kaynaklanıyor. Yani eğer resesyon olursa, petrol fiyatları çok daha fazla düşer, bu yaşanmadan biz üretimi kısalım ki, bu riskten evvel fiyatları yukarı çekmiş olalım diyorlar.

Ama diğer taraftan, sonuçta nokta olarak zirve ya da dip seviye tespit etmemiz mümkün değil. O nedenle, bu seviyelerden de yapılan alımlar, daha sonra hisseler çekindiğim şekilde ek düşüşler de yaşasalar alanlar onlardan da karlı duruma geçeceklerdir. Sadece yüksek fiyatlı alımların bekleme süreleri daha fazla olacak doğal olarak.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_