Soru - Cevap (Bedelsizler)

  •  A 
İL*** MA*** 01.01.2023 21:11
Konu / Hisse Kodu: Bedelsizler
Umarım yeni yıl gönlünüzce olur aydın bey,
Bedelsiz sermaye artırımı yapılınca bunun şirketin kayıtlı sermayesini artırması ve yapısını güçlendirmesi mümkün olur mu? Bedelsiz sonucunda da elimdeki miktarın değişmeyeceğini biliyorum. Ben bedelsiz sonucunda şirketin kayıtlı sermayesi artar mı onu soruyorum. Enflasyon ortamında şirketlerin kayıtlı sermayeleri değer kaybetti bunu artırıp şirketi güçlendirmek adına bedelsiz yapmalarını beklemek doğru olur mu?
Cevap 01.01.2023 22:31

Şirketler zaten kayıtlı sermaye sınırları için de bedelli, bedelsiz sermaye artışı yaparlar. Kayıtlı sermaye şirket yönetim kurullarının teferruata gerek kalmadan ödenmiş sermaye artış sınırlarını gösterir. Yani bedelsizin kayıtlı sermaye artışı limiti içinde kalması dışında çok özel bir etkisi yoktur. Sadece ödenmiş sermaye bedelli-bedelsiz artışı sonrası kayıtlı sermaye limitine ulaşırsa, ileri dönemlerde yeni ödenmiş sermaye artışı için yeniden kayıtlı sermaye artışı kararı alınabilir. 

Esas olan ödenmiş sermayedir yani. Site içi arama kısmına bedelli sermaye, bedelsiz sermaye, kayıtlı sermaye yazıp arama yaparsanız bu konuda çok sayıda soru cevabı bulursunuz.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_