Borsada uzunca bir süre işlem yapıp, işleyişi, ani yükseliş, düşüşleri görmeli ve öğrenip, alışmalısınız. Ondan sonra kredili işlem düşünmek daha doğru ve temkinli olur. Ama sonuçta kredi işlem de bir yatırım şeklidir. Bu sayede daha fazla kazanç elde edebileceğiniz gibi, zararlı işlemler halinde de kaybınız da büyük olur. Batıp, kapanacak bir hisse almadığınız takdirde kendi paranız kadar aldığınız hisseler de zarar yaptırabilir ama sıfır olup da paranızı bitirmez. Lakin kredili işlem yaparsanız sonuçta krediyi bir yerde kapatmanız gerekir. Bu nedenle zararına satışlar paranızı sıfırlamanıza da neden olabilir.
Kredili işlemde esas olan kredi maliyetini unutmayıp, kısa sürede satış hedeflemektir. Bizim gibi kredi faizlerinin çok yüksek olduğu ülkelerde çok da ciddi kredi faizi ödemek zorunda kalacağınızı bilmeniz gerekir. Kredili alınan hisseler de, diğer aldığınız hisseler gibi ille de doğru çıkıp, size kar yaptırmayabilir. Arada zarar da yaparsınız. Şimdi zararına satmayayım dedikçe, geçen her gün için kredi faizi yazar. Üstüne düşüş daha da sürerse, en sonunda zararına satmış olursunuz. Üstüne bir de o kadar kredi faizi.
Ama doğru zamanlamalarla kullanılan kredi paranızı hızla katlamanıza ciddi katkı sağlar. Ben bu faizler ve bu riskler varken uygun görmüyorum.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_