Hiç bir şey düşünmüyorum. Çok ilgili değil. Asıl dövizden para gelmesi için yapılıyor bu uygulama.
Borsa konusunda ise zaten düzeltme endişem yüzünden öngörü sayısını azalttım gördüğünüz gibi, ben kendi tedbirimi alıyorum. Sizler için de görüşlerimi devamlı ve detaylı yazıyorum.
Ama asıl yuvam ya da enflasyona endeksli bu hesaplar beni tedirgin ediyor! Neden diye? Dövizde bu denli sıkışık olduğumuz için her yerden döviz çözülsün diye uğraşılıyor. Ama üç ay evvel kur korumalı mevduata geçenlerden kur faizden daha çok çıktı diye aynı dövizini geri almış olanlar var. Arada paraları dövizken aldıkları yıllık döviz faizini kaçırmış olmuşlar. Kur düşerse avantaj olur diye kkm ye girildi. Şimdi kur düşmez ve arada döviz faizini katbettikleri görülürse, dövize yönelme yeniden başlamaz umarım. Yuvam falan hepsi döviz bulmak için.
İhracatçıların dövizlerinin %25'ini TCMB'da bozma zorunluğu getirmişlerdi. Bu oran %40'a çekildi. Şimdi de Türkiye'de sermaye malı ödemelerinde döviz yerine karşılığı TL ödenecek diye bir tebliğ çıkmış.
Tüm bunlar dövizi tutabilmek içinse, kur ve enflasyon artışından korunmanın yegane yeri borsa. O yüzden de borsa beklediğim düzeltmeyi bir türlü yapamıyor. Yuvam hesabı için böyle bir satış yaşanacağını sanmam. ama olursa da zaten öngörü sayımız azaldı. Kenarda nakit de tutun diyoruz. Alım için fırsat olur.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_