İletişim

  •  A 
ÖZ*** BA*** 04.09.2023 17:49
Cemts i de yolladık gitti :) sıra odas ve ntgaz da... Teşekkür ederiz Aydın abi. Sattıkça elime geçen nakiti beklemeye almaya başladım. Sürekli söylediğin sözler aklıma geliyor. Para her zaman kazanılır. Ama düşüşün de olacağını buna da hazır olmanın gerektiğini sizden öğrendim. Endeks isterse yükselsin bir yerde düşecek orada kaybın az olmasını istiyorum ve almaya hazır nakitim bekliyor olmalı :) içimde bir his en az yüzde 10-15 lik bir düzeltme gelecek diyor ve ona hazırlanmaya başlamak lazım.
Cevap 04.09.2023 18:33

Rica ederim. 

Doğru analizler hayatınızı ve kararlarınızı kolaylaştırır. Düzeltmede en az bu oranlar olur ama sorun nereden bu düzeltmenin olacağı. Eğer daha da yukarıdan olacaksa, arada gördüğümüz birçok teknik hisse öngörü yapsam da, seri bir öneri yapmaya cesarete edemiyorum. O yüzden daha az öngörü ile bu yükselişten yararlanabiliyoruz. 

Neyse, yine de bir şekilde yükselişte varız. Sonuçta sadece al/sat tablosu değil, bilanço beklentilerim ve uzun vadeli y.h. süper gidiyor.

Ayrıca aslında düzeltme çok ciddi oluyor. Ama hisse bazında. Misal garan, akbnk, ısctr, toaso, kchol, eregl, algyo, kozalar, sahol, oyakc,enerjiler, sıse, cımsa, doas, alark, aghol, aefes, yani hisse olarak sayınca %10-%20 arası gördüğü seviyelere göre düzeltmelerin çok olduğunu görürsünüz. Ama bunu endeks olarak yaptırmadıkları için, sanki düzeltme hiç olmuyor gibi yanlış algı yaratıyorlar. 

Cemts de mesela kaç kez düzletme yaptı. Bugün tavan sonrası bile yapıyor şu an. İşte bu nedenle hisse bazlı takipte kalmaya devam etmeliyiz.

Yani demem o ki, endekste düzeltme olmadan almam diyen full nakit durmak da doğru değil! Hisse bazlı odaklanma uyarıma uygun davranmak doğrusu olur.

Ama yatırımcıları yeni halka arzlar konusunda uyarmak istiyorum. Halka arz tekniği, yani eşit dağılım nedeniyle çok az adetler alınabilidği için, tavan tavan soluksuz %100, %200 hatta daha üstü yükselişler gerçekçi değil. Sonrasında çok ciddi borsa mağdurları yaratacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın. Hisseleri yüksek seviyelere çekip, sonra yatırımcıların üzerinde bırakacaklar. Gördükleri fiyatları referans alan yatırımcılar bu düşüşlerde yine alıma geldikçe, daha da hisse satışları yaşanacak. Daha sonra bazılarından ikincil halka arz başvuruları da gelmeye başlayınca, baskı daha da artacak görüşündeyim. Kısacası böyle tavan tavan yükselişte bulunmak çok güzel tabii. Ama bunun sonrasında da büyük düşüşler olacağını bilmek ve bir yerden bu kar yeter deyip, satabilmek gerekir. Sonra da satılan bu arz hisselerine bir süre bakmamak gerekir. 

Eşit dağıtım tekniği yüzünden her yeni arzdan alım olabilir. Ama zaten çok düşük adetler verildiği için, yüksek portföyü olanlar için 300-500 TL olarak gelen arzlar çok anlamsız oluyor. Anlayacağınız bu teknik yükseliş esnasında küçük yatırımcılar için çok güzel. Lakin sonrasında büyük manipülatif fiyatlamalara neden oluyor.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_