Omuz Baş Omuz Mu? Yoksa Ters Omuz Baş Omuz Mu?

12.09.2014 11:28
  •  A 

        Bir süredir teknik analiz olarak Omuz Baş Omuz denen bir düşüş formasyonunun uyarılarının arttığını görüyoruz. Yaklaşık bir ay öncesinden beri BIST'in direnç seviyelerine yaklaşıp, düzeltmeye geçmesi riski halinde ben de bu formasyonun konuşulmaya başlanacağı uyarılarını yapmıştım. Ancak teknik formasyonların adlarının konabilmesi için bazı teknik şartların gerçekleşmesine gerek olduğu uyarılarını da yapmıştım.

        Omuz Baş Omuz Formasyonu
        Bu bir düşüş formasyonudur. Ciddi bir teknik risktir. Ancak formasyonun adının konabilmesi için teknik kriterinin gerçekleşmesi lazımdır. Şöyle ki; bir süredir bir çok kişi tarafından sözü edilmeye başlanan omuz baş omuz formasyonu diyebilmemiz için teknik olarak boyun çizgisi olan 76.500 (76.056 diyebileceğimiz bir günlük bir destek de var) seviyesinin aşağıya kırılması gerekir. Bu gerçekleşmeden BIST için omuz baş omuz formasyonu başladı ya da var diyemeyiz. Bunu diyemeyeceğimiz gibi, bu formasyonun hedefleri olan 74.500 - 72.400 - 71.166 ara hedefleri ile, 69.880 olan nihai hedeflere doğru da düşüyoruz diyemeyiz. Çünkü öncelikle omuz baş omuz görüntüsünü başlatacak olan boyun çizgisindeki desteğin aşağı kırılması şarttır.

        Aşağıya doğru kırılması halinde Omuz Baş Omuz formasyonunu başlatacak olan boyun çizgisi seviyeleri aynı zamanda ciddi birer desteklerdir. Aşağıya doğru kırıldığı takdirde düşüş hızlanır diye düşünülen bu desteklerde ani alımlar da gelebilir. Endeks bir anda destek bulup hızlı alımlarla güçlü bir toparlanma da yaşayabilir. Bu takdirde, öncesinde yaşanan düşüş için kullanılan omuz baş omuz ifadesi yanlış kullanılmış bir ifade olur. Eğer boyun çizgisi aşağıya kırılmadan peşin peşin omuz baş omuz formasyonu hedefleriyle kendimizi korkutursak, önemli alım fırsatları yaratan boyun çizgisi seviyelerine yaklaşmamıza rağmen, korkudan alımdan kaçınırız. 

         Peki Ne Yapılması Gerekir? 
         Bence teknik olarak, omuz baş omuz riskinin gerçekleşmesi için aşağıya kırılması gereken boyun seviyelerine yaklaşınca ki, şu an için bu seviye 76.500 - 76.056 civarındadır. Boyun çizgisinin aşağıya kırılması halinde geri vermeyi göze alarak yeni alımlar yapılabilir. Ama unutmayın, destek aşağıya kırılırsa zarar kes yapmayı peşinen göze almak ve kısmi zararla alınanları geri vermek doğru olur. Çünkü boyun çizgisi aşağıya kırılınca omuz baş omuz formasyonu başlamış olur. Hedefi de yukarıda verdiğim alt seviyelere kadar sürebilir. Bu nedenle kısmi zararlarla geri verilen hisseleri, çok daha düşük fiyatlarla maliyetlerinizi düşürerek geri alabilmek imkanı bulabilirsiniz. 

         Ters Omuz Baş Omuz Formasyonu 
         Teknik analiz görüntüleri yönün değişmesi ile tam tersi formasyonlara da neden olabilirler. Bunun bir örneği de Ters Omuz Baş Omuz denen yükseliş formasyonudur. Omuz Baş Omuz görüntüsünün ters iz düşümü gibi bir görüntüdür. Eğer BIST aşağıya kırarsa omuz baş omuz formasyonu başlatır denen seviye olan 76.500 civarlarına doğru yaklaşır ama, ilk omuzun 78.000 civarlarındaki destek seviyesi aşağıya kırılmadan düştüğü yakın direnç (omuz baş omuz formasyonundaki ikinci omuz direnç seviyesi olan 82.600) seviyesine doğru hızlı bir yükseliş içine girerse, bu takdirde de teknik olarak Ters Omuz Baş Omuz denen bir yükseliş formasyonu gündeme gelir. Ancak bu yeni görüntüye de erkenden ters omuz baş omuz demek yanlış olur. Teknik olarak Ters Omuz Baş Omuz diyebilmek için, 82.600'deki ikinci omuz direncinin yukarı kırılması ve belirgin bir şekilde de hareketin sürmesi gerekir. Bu seviyenin altında kalan yükselişlere bu ismi vermek peşin hüküm ve yanlış olur. 

         Ters Omuz Baş Omuz Formasyonu halinde, bu formasyonun teknik hedefleri benim kapanmasını beklediğim 31 Mayıs 2013 gap boşluğu olan 85.990'ın oldukça üstüne denk gelir. 

         Peki hangisi oluşacak derseniz? Bunu teknik hareketlerin devamı gösterecek diyebilirim. Daha fazlasını şimdiden söylemek kehanet olur ki, kahinlik gibi bir iddiam yok. Ben sadece fazla konuşulmaya başlanan omuz baş omuz formasyonu korkusu nedeniyle yakalanacak fırsatların kaçırılabileceğine dikkat çekmek istedim! Formasyonlar başlamadan adını koymanın yanlış olacağına dikkat çekmek istedim. Yoksa korku ile çok uygun fiyatlara gelen hisselerde alım yapmayanlar, endeks ters omuz baş omuz görüntüsü vermeye başlarsa, almaktan korktuğu fiyatların çok üstündeki fiyatlardan alım yapsam mı diye düşünmeye başlarlar!

         Ben, ECB'nin Ekim başında başlamayı söylediği varlık alımları nedeniyle, ikinci ihtimalin daha güçlü olduğu görüşündeyim. Ama nihayetinde teknikleri ve bu tekniklerin oluşturacağı şekillerin gereklerini de yazdım. Hangisi gerçekleşirse, kişisel öngörüm ne olursa olsun, esas olan teknik şartlara uygun davranmak olur. 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 12.09.2014
    09:29

    Bence Bu Düşüşün Nedeni FED Değildi! FED'in iki bölgesel başkanı faiz ile ilgili laf etti diye mi bir anda düştük? Bence hiç ilgisi yok. Aynı durumu zaten uzun bir süredir yaşamıyor muyuz? Yani Yellen, uzunca bir süre faiz ile ilgili değişiklik yok dediğinin bir kaç gün sonrasında bölgese... Devamı »

  • 11.09.2014
    09:24

    Sanayi büyümesinden sonra, büyüme rakamlarının da sorunsuz gelmesini beklerken öyle olmadı ve büyüme 2.çeyrekte Yıllık % 2.1 gelerek beklentilerin altında kalmış oldu. Şahsen Temmuz ayının sanayi üretimi rakamlarına bakınca, beklenti altında kalmış olan büyüme rakamlarının devam eden çeyrekte kısmen... Devamı »

  • 10.09.2014
    09:04

    Bir süredir FED'in olası faiz artışı süreci için sizleri uyarıyordum. Ancak ECB'nin kararları ve ABD tarım dışı verisinin kötü gelmesi nedeniyle FED sürecinin riskinin bu yıl yaşanma ihtimalinin iyice azaldığı görüşünden ötürü, hisselerin ve BIST'in de alımlara sahne olabileceği görüşündeydim. Tabii... Devamı »

  • 09.09.2014
    08:47

    Dün açıklanan sanayi üretimi Temmuz'da yıllık % 3.6 artış göstererek beklentileri aştı ve bu hafta beklediğimiz bize ait üç veriden ilki olarak sırasını savmış oldu. Sırada Çarşamba günü büyüme ve Perşembe günü de ödemeler dengesi verileri var. Ben büyümenin ve cari açığın da bizim için pozitif sonu... Devamı »

  • 08.09.2014
    09:13

    Perşembe günü ECB Ekim başında varlık alımları ile piyasaya likidite vermeye başlıyorum dedi. Rakam henüz belli değil ama, ECB'nin Ekim başında varlık alımlarına başlıyor olması gelişmekte olan ülkeler için iyi bir gelişmedir. Cuma günü ABD tarım dışı istihdam verisi de beklentilerin alt... Devamı »