Adım Adım TL Zirveye Gidiyoruz!

17.03.2025 08:57
  •  A 

Nihayet borsa için güzel seanslar geçirmeye başladık. Uzun zamandır kırılmayan önemli direnç 10276 kırıldıktan sonra, yukarıda bıraktığımız 10415 ve 10751 gap'lerini hemen kapattık. Gapler kapandıktan sonra ilk direnç serimizin son seviyesi 10880'de bulunuyor. İlk direnç kademelerini kazasız tamamlayacak olursak, ikinci direnç kademeleri 10948 ile başlayıp, 11252 TL zirvesine kadar gidiyor. Yani artık TL zirveye çok az bir mesafemiz kaldı. 

Açıkçası ben ilk grup dirençlerin ilk kademelerini kırsak da, 10880'direncinin kolay kırılmasını beklemediğimi, 10880 geçilmeden bir ara realizasyon yaşanma ihtimalini teknik olarak güçlü buluyordum. Ama artık 10880 seviyesine geldik. Bakalım realizasyonlar yaşanacak mı, yoksa kırıp 11252'de bulunan TL zirveyi mi hedefleyeceğiz göreceğiz. İkinci grup dirençlerin ve 11252 TL zirvesinin görülmesi ancak ana endeks hisseleri ile olacaktır diye düşünüyorum. Ki, şu ana kadar da öyle oluyor zaten. Bankalar bırakılmıyor. Arada az gevşeseler de sonra yine alınıyorlar. Holdingler, sigortalar, ulaştırmalar, tuprs, demirçelikler, ttkom ve tcell gibi gsm'ler, doas, çimentolar, sise de alımlara sahne oluyorlar. Ana hisselerden ağır kalan ccola ve toaso kalmıştı. Ccola cuma günü yükselişe katıldı. Toaso'nun da ayak uyduracağını düşünüyorum.

Ana hisselerde yaşanan ısrarlı alımlar artık yabancının daha iştahlı olduğu izlenimi veriyor. Düşen enflasyon ve faiz indirimlerinin sürüyor olması yabancı yatırımcının yeniden artmaya başlamasına destek verdi diye düşünüyorum. Trump'ın yarattığı gerilimler Türkiye'nin ABD, AB, Rusya, Çin için stratejik öneminin daha da artmasına yaradı. Bu nedenle özellikle AB ve ABD ile ilişkilerde olumlu gelişmeler hızlanırsa, not artışları da yeniden başlayacaktır.

İşte bu ortamda yabancı fon alımlarının artmasını ve yeni TL zirve arayışlarının çok gecikmeden başlamasını bekliyorum. Bu ortamda en önemli şey, uzun zaman alan düzeltme sürecinin yarattığı moral bozukluğu ile, ara dirençlerde hisseleri kaptırmamaktır. Bu nedenle zaman zaman dirençlerden alttan almak için satış yapmayı tercih ediyorsanız, sattıklarınızı düzeltme-realizasyon sonrası yerine koymayı ihmal etmeyin. Ya da dirençte verdiniz ama dirençler kırıldıysa, bu takdirde daha yüksek beklentileriniz olan hisseleri tekniği gerektiriyorsa, sattığınız fiyatın üstünden de geri almayı göze alın. Yoksa beklentiniz sürdüğü halde ara dirençlerde sat-al tradeleri yapmak için hisselerinizi kaptırabilirsiniz. Ama hiç düşmez diye de düşünmek doğru olmaz. Ara realizasyonlar-düzeltmeler, hisse değişimleri hep olacaktır. Elimden geldiğince gördüğüm teknikleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Özellikle yeni üyelerimiz ''siteyi Tanı'' bölümünde yer alan Destek-Direnç(DD) Tablosunun izahını dikkatlice okusunlar diyorum.

Bu hafta 10880 ilk kademe direncinin kırılarak başlanmasını bekliyorum. Bakalım devamı gelecek mi göreceğiz. Yarın Trump-Putin görüşmesinden bir ateşkes ilanı çıkarsa, bu karar çimentolar, inşaat ve yeniden imarlaşmanın inşaat türevi olan sektör ve hisselerin daha da hareketlenmesine katkı verir.

BIST İçin En Önemli Riskler!
              BIST'in kısmi realizesine neden olabilecek bir risk olarak İmamoğlunun bir şekilde seçime girememesini görüyorum. İmamoğlunun siyasi yasaklanma ihtimalini de çok yüksek görüyorum. Bu nedenle böyle bir karar-gelişme ne zaman yaşanırsa, o zaman BIST'de kısmi bir realizasyon görebiliriz. Ama kalıcı olmaz.

Lakin muhakkak sıraya koyduklarını düşündüğüm İran'a yönelik bir askeri müdahale olacak olursa, bu risk BIST'i daha derin ve olumsuz etkileyebilir. Ama bu aşamaya geçmek için daha zaman olduğunu düşünüyorum. Ama İran'a yönelik gelişmeleri yakından takip etmenin doğru olacağı görüşündeyim.

Gördüğüm potansiyel destekleri iki yönlü olarak DD Tablomuzda paylaştım. İnceleyebilirsiniz.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 14.03.2025
    09:21

    Çevremizde Ukrayna, Suriye, Gazze savaşının biterek ilgili ülkelerin ve bölgelerin yeniden imara açılması halinde Türkiye bundan çok ciddi yarar görecek ülkelerin başında olacaktır. Her türlü inşaat, enerji ve bunların alt-üst yapı tü... Devamı »

  • 13.03.2025
    09:24

    Putin'den Dünya'ya Üniformalı Uyarı! Trump'ın restine Putin'den de karşı rest geldi! Trump'ın, Ukrayna ile savaşı durdurmaması halinde Rusya ekonomisini çökertiriz, onları mahvederiz şeklinde zamanında Rahip Branson için bize yaptığı g... Devamı »

  • 12.03.2025
    09:22

    BIST'in dış borsalardan pozitif ayrışma çabaları sürüyor. Trump'ın kararlarının etkileri ABD borsalarında sert düşüşler yaşatıyor. Geriden gelse de, bu düşüşlere Almanya DAX da katılmaya başladı. Bu tabloda BIST'in ise pozitif ayrıştığını gör&uum... Devamı »

  • 11.03.2025
    09:24

    Trump'ın tarifelerinin enflasyon etkisi endişesi, yapay zeka, çip ve teknoloji pazarında uluslararası rekabetin artma riski ve bunlarla bağlantılı resesyon ihtimali ABD borsalarında satış baskıları yaratan gerekçelerdi. Bunlara bir de Trump'ın AB, Ortadoğu, Çin, Rusya ve... Devamı »

  • 10.03.2025
    09:25

    Çok uzun zamandır kırılamayan 10276 direnci kırılınca, üzerinde yer alan 10415 ilk gap seviyesi anında kapandı. Şimdi ilk yakın dirençler 10565 - 10686 seviyelerinde bulunuyor. 10686 direnci de aşılırsa, sonrasında ikinci gap olan 10751 ile başlayan ikinci direnç sıralaması... Devamı »