Biden Moody's'ten Rol Çaldı!

22.07.2024 01:57
  •  A 

Moody's Notumuzu İki Kademe Arttırdı!
              Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, 19 Temmuz Cuma yaptığı açıklamada,Türkiye'nin kredi notunu 2 kademe artırarak "B3"ten "B1"e yükseltirken, kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korudu. Böylece Moody's 11 yıl sonra nihayet notumuzu arttırmış oldu.

Moody's'ten yapılan açıklamada, kredi notunun B1'e yükseltilmesinin temel itici gücünün yönetimdeki gelişmeler, özellikle ortodoks para politikasına kararlı ve giderek daha iyi yerleşen geri dönüş olduğu belirtildi. Bunun Türkiye'nin başlıca makroekonomik dengesizliklerinin azaltılması açısından ilk gözle görülür sonuçları verdiği kaydedilen açıklamada, "Enflasyonun ve iç talebin ılımlı hale gelmesi başlaması, enflasyonist baskıların gelecek aylarda ve 2025'e doğru önemli ölçüde hafifleyeceğine dair bize daha fazla güven veriyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) para politikasının kredibilitesini hızla artırdığı ve bunun da Türk Lirası'na olan güvenin yeniden tesis edilmesine yardımcı olduğu aktarıldı.

Ayrıca sıkı politika duruşunun Türkiye'nin yüksek dış kırılganlığını önemli ölçüde azalttığına işaret edilen açıklamada, pozitif görünümün yukarı yönlü risk dengesini yansıttığı kaydedildi.

Moody's ocak ayında da Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkarmıştı. Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından S&P, mayıs ayında Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korumuştu. Fitch Ratings ise martta Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirmişti. 

Bir süredir beklenti yazılarımda iki kademe not artışı beklediğimi yazıyordum, görüşüm gerçekleşmiş oldu. Peki not artışı nasıl yansır sorusunun cevabını da önceden yazmıştım. Tekrarlamak istemiyorum. Yazıların dikkatli okunması, ve akıllarda kalması için 19 Temmuz Cuma gününe ait ''Nihayet Moody's Kararı Belli Olacak!'' başlıklı beklenti yazımın içeriğinde 2 kademe not artışı nasıl yansır görüşümü bulabilirsiniz diyorum. 

Biden ABD Başkan Adaylığından Çekildi!  
Biden Moody's'ten rol çalmış olsa da, ben yine de bizim için önemli olan Moody's kararını öncelikli olarak işledim. Ama hakikaten haftaya iç-dış çok yoğun gündemlerle başlıyoruz. Cuma günü Moody's not artış kararı sonrasında, Pazar akşam saatlerinde de Biden'ın Demokrat Parti Başkan adaylığından çekildiği açıklaması geldi. Açıkçası bu karar benim için sürpriz olmadı. 18 Temmuz tarihli ''ABD Seçimleri Sürprizlere mi Hazırlanıyor?'' başlıklı beklenti yazımda, bu ihtimali çok güçlü bulduğumu yazmıştım. Bu beklentim de gerçekleşmiş oldu. 

Trump zayıf ABD Dolar'ını destekleyen, böylece ihracatın güçlenmesini savunan, düşük faiz politikasını tercih eden ama seçimlere kadar FED'in faiz artışı yapmasını istemeyen, kendisi seçildikten sonra faiz indirimlerinin başlamasını tercih eden bir başkan adayı olarak suikaste uğrayınca, piyasada bir anda Trump kazanacak beklentileri zirveye taşınmıştı. Bu beklenti ile de ABD borsaları, ons altın ve bitcoin hızlı yükselişler yaşadı. ABD tahvil faizleri de hızla düşüyordu. Ama ben bu yükselişlerin devamının geleceğini düşünmediğimi, suikastle yaşanan yükseliş alanlarının her birinde düşüş risklerine dikkat çekiyordum. Nitekim perşembe gününe ait beklenti yazımda bu uyarımı bulabilirsiniz. Sonuç olarak Biden'ın kararı da benim için sürpriz olmadı. 

Biden çekildiğini açıklayınca, yerine açıklanacak adayın Trump'a karşı şansı daha yüksek olabileceği için, ABD borsalarında düşüşler, tahvil faizlerinde yükselişlerin görülmesi, ons altının da düşmesi kimseyi şaşırtmamalı diyorum. 

Şu an için en güçlü aday başkan yardımcısı K. Harris olsa da, henüz Demokratların kesin adayı olarak açıklanmış değil. Önceki iki başkanın eşlerinin de adları geçiyor. Ben, Biden'ın ilk dönem başkanlığında K.Harris'i başkan yardımcısı olarak çok başarılı ve aktif görmedim açıkçası. O yüzden H.Clinton veya Michelle Obama aday olsa Trump'a karşı çok daha şanslı olabilirler görüşündeyim. Bill Clinton ve Barack Obama'nın da etkileri düşünüldüğünde ben Harris'i aday yapmazdım. Ama dediğim gibi, şu an için Biden'ın yardımcısı ve işaret ettiği kişi olarak partisinin en güçlü başkan adayı. Birçok konuda Türkiye'ye karşı görüşleri olduğu için, ben umarım başkası aday olarak öne çıkar diye diliyorum. 

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 19.07.2024
    09:00

    Önce Gri Liste'den çıkışı yaşadık. Bir süredir de Moody's Türkiye not değerlemesi gündemimizdeydi. Bu akşam, muhtemelen piyasaların kapanmasından sonra, ama belki de gece yarısını bulacak saatlerde Moody's'in not kararını öğrenmiş olacağız. Hiç ... Devamı »

  • 18.07.2024
    09:10

    Şu an için Biden ve Trump iki aday olarak seçime girecek gibi gözüküyorlar. Başından beri Trump daha şanslı gibi görülüyorken, suikast girişimleri şansını daha da artırmış durumda. Girişimleri diyorum, iki gün önce de bıçaklı bir saldırgan... Devamı »

  • 17.07.2024
    09:47

    Trump daha şanslı görülürken, suikast sonrası seçilme şansı bir anda zirvelere fırlayınca, ABD borsalarından Dow ve S&P zirvelere fırladı. 56 Bin Dolar seviyelerinde bitcoin 66 Bin Dolar'a fırladı. Faiz indirimleri beklentileri bir adetten yeniden 3 adetlere yükselmiş ... Devamı »

  • 16.07.2024
    09:24

    Bu haftanın bizim ve BIST için en önemli gelişmesi bence Moddy's'in 19 Temmuz'daki Türkiye not kararı olacak. Pas geçerse, aynı bırakırsa, değerleme yapmazsa bu durum sert bir realizasyona neden olur. Eğer tek kademe not artışı ile yetinirse o ana kadar da yü... Devamı »

  • 12.07.2024
    07:23

    Geçen hafta cuma için beklediğim rekor tazeleme sanırım bugün yaşanacak gibi duruyor. Bize özel JP Morgan yatırımcı görüşmeleri ve haftaya cuma Moody's not kararı endeksin fazla düzeltme yapmadan yeniden zirveye dayanmasına neden oldu. Bugün 11088 kırı... Devamı »