Belirsizlikler ve Alternatif Alan Mevduat Faizi!

27.03.2024 09:27
  •  A 

BIST, 500 baz puanlık faiz artışı sonrası haftaya çok iyi bir başlangıç ve güçlü alışlarla başlamıştı. Hatta bir ara 9336 seviyesine kadar yükselerek, ben dahil acaba güzel bir ikili dip formasyonu ile 9400-9450 zirve dirençlerini mi kıracağız beklentilerinin artmasına neden oldu. Bu beklenti ile de ek öngörülerimi sıraladım. Lakin, maalesef olmadı ve iki gündür ciddi realizasyonlar yaşıyoruz. 

Bu durumun yaşanmasında, dört gözle beklenen yabancı girişlerinin henüz yeterince kendini göstermemiş olması, hafta sonu yaşanacak belediye seçimleri iktidar değişimine neden olmayacaksa da, seçimler sonrasında alınacak ek enflasyon ve maliye politikası tedbirleri, bir faiz artışı daha olur mu endişesi, kurlarda artış riski, uzun bir bayram tatilinin kredili hisseler için maliyetinden kaçınma isteği ve tabii aylık %4,5 - %5 düzeyine çıkmış garanti mevduat getirisinin borsa için yerli yatırımcı açısından ciddi bir rakip haline gelmiş olmasının etkileri olduğunu düşünüyorum. Yabancı fon girişleri hızlandığı zaman, borsadaki hisse değer artışları hepsini telafi edecek boyuta çıkmasını beklediğim için, böyle bir süreçte mevduatın getirisi göz ardı edilebilir. Ama şu an için yabancı girişleri belirgenleşmediği için yukarıda saydığım riskleri maalesef bu satışların nedenleri olarak görüyorum. Borsa yatırımcıları seçimleri ve uzun bayram tatili sonrasını daha güvenli bir şekilde beklemeyi tercih etmişler gibi görülüyor.

Maalesef iki gündür yaşanan düşüşler sonrası işin teknik olarak riski de oluştu! İkili dip denen yükseliş formasyonu mu oluşuyor derken, tam direnç sınırlarından dönen endeksin teknik olarak 8695 seviyesini aşağıya kırması halinde, bu sefer ikili tepe denen bir düşüş formasyonu riski oluştuğunu görüyorum. Umarım bu destek kırılmadan yeniden alım tepkilerinin geldiğini ve oluşan teknik riskten uzaklaştığımızı görürüz. Yoksa ilk 9450 zirvesini görüp düzeltmeye başladığımızda, düzeltme destekleri olarak görülmesinden endişe duyduğum 8562 ve hatta 8400 görülebilir dediğim seviyelerin de altına inme riski karşımıza çıkmış olur. Ama piyasayı çok kez gördük, tam direnç kırılıyor derken nasıl dönüyorsa, aynı şekilde birçok kez de tam alt destekler kırılıyor mu derken de alımlar geldiğini gördük. Bu nedenle kırmadan kıracak diyemeyiz. Kırsa da, teknik hedefler kesin gerçekleşir diye kural da yok. Ama mevcut durumda oluşan teknik riske de dikkat çekmek istedim.

Peki bu teknik risk sonrası hisseler için beklentilerim tamamen bozuldu mu? Hayır, seçim sonrası alınacak ek tedbirlerle birlikte kurda zirve görüldü dendiği anda, yabancı alımlarıyla BIST'in yeniden yükselişe geçmesini, hisselerde ve endekste çok sayıda yeni zirveler görülmesini bekliyorum. Bu beklentilerimde bir değişiklik, iktidarın bir süredir uygulamaya geçtiği doğru politikaları ve bu politikaları uygulayan ekonomi ve TCMB kadrolarını değiştirmediği takdirde söz konusu değil. Tek sorun, ilk 9450 zirvesi sonrası başlayan düzeltme ikinci kez 8700'lerden dönüp, beklediğim alt desteklere doğru inmeyip, yeniden yükselişe geçince yeni öngörülerle maliyetli yakalandık. Yoksa düzeltme alt destekleri için izlemede duruyorduk. Beni de yükselişe ikna edip, erken davranmama neden oldular.

Madem böyle ise, yani düşme riski varsa gerekirse zarara verip, olası alt desteklerine inince alttan yerine koyup zararları biraz azaltalım mı? Bunu da artık söylemem mümkün değil. Çünkü teknik riskler oluştu desem de, bunun kesinliği yok. Öncesinde de ilk düzeltme esnasında alt riskler vardı ama görülmeden nasıl döndüysek, aynı durumu yine yaşayabiliriz. Bu takdirde alttan yerine koyarız diye bundan sonra vereceğimiz zararına satışlarda zararlarımız baki kalabilir. Ben böyle zamanlarda, eğer sonrasında beklentilerimi koruyorsam maliyetli de olsam izlemede kalmayı ve fiyatların yeniden düzelmesini beklemeyi tercih ederim.

Teknik olası seviyeleri az sonra ilgili tablolarda paylaşacağım, teknik rakamları bu tablolarda görebilirsiniz. Ama tabii herkes kendi kararını alacak, teknik seviyelerdeki kırılmalara göre bu kararlarınızı uygulayabilirsiniz. Seçimlerden önce ikili tepe düşüş formasyonuna izin verilir mi bilemiyorum. Ama olası ikili tepe riskinin tetikleneceği 8695 seviyesini görüp yukarı sert dönen, kırıp aşağı hızlanan bir endeks nedeniyle işlem hacmi yüksek bir gün yaşayabiliriz. Kredililer için çarşamba satış günü olduğundan, bugün ayrı bir baskı daha yaşayacağız. 

Ben yine olur da, ikili tepe formasyonu tetiklenip ekstra düşüşler yaşayacak olursak, bu düşüşleri yeni alım fırsatları olarak görüp, seçim sonrası için yeni öngörüler yapmayı düşünüyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 26.03.2024
    09:29

    Dün bir ara endeksin yönünde yukarı hızlanma başlayınca ben de endeks seçimleri beklemeden yukarı dönüyor diyerek tekniklerini uygun gördüğüm ama seçim nedeniyle izlemede kaldığım hisseleri paylaşmaya başladım. Ama 9336 seviyesine kadar yüks... Devamı »

  • 25.03.2024
    09:22

    TCMB geçen hafta faiz toplantısında piyasaları ters köşe yaptı. Seçimlere çok az bir süre kalmasına rağmen, hareketli kurları ve enflasyonu dizginlemek için, yapılması gerekeni kararlı ve özerk bir şekilde yaptığını gösterdi ve faizleri 500 baz puan ar... Devamı »

  • 22.03.2024
    09:25

    Uzun zamandır TCMB'ndan bu şekilde bir karar görmemiştik. TCMB Ortodoks Politikalarda kararlı olduğunu dün aldığı faiz kararı ile net şekilde göstermiş oldu. Açıkçası seçimlerden önce bunu yapmaz sanırım diye düşündüğüm ama yapılması g... Devamı »

  • 21.03.2024
    08:57

    FED bu toplantıda da faizlere dokunmayıp %5.25-%5.50 aralığında sabit bıraktı. Başkan Powell, mevcut faizlerin muhtemelen zirvede olduğunu ve bu yıl içinde büyük olasılıkla faiz indirimi yapılacağı görüşünde olduğunu açıkladı. Aynı zamanda da sıkılaştırma tedbi... Devamı »

  • 20.03.2024
    09:06

    Bu haftanın dünya ve bizim için en önemli belirsizliklerinden birisi cevap bulacak! ABD Merkez Bankası FED ve TCMB faiz kararlarını açıklayacaklar. FED için faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağı cevap ararken, bizim için de acaba TCMB yeni bir faiz artışı dah... Devamı »