BIST Kararsızlık Yaşıyor!

25.03.2024 09:22
  •  A 

TCMB geçen hafta faiz toplantısında piyasaları ters köşe yaptı. Seçimlere çok az bir süre kalmasına rağmen, hareketli kurları ve enflasyonu dizginlemek için, yapılması gerekeni kararlı ve özerk bir şekilde yaptığını gösterdi ve faizleri 500 baz puan artışlar %50 seviyesine yükseltti. Hatta altı yıl sonra faiz koridorunu da genişletti. Borçlanma ve borç verme faiz oranını +- 300 baz puanla belirleme kararı aldı. Böylece gecelik borçlanmalarda taban oran %47, tavan oran da %53 olacak.

TCMB'nın kararlı faiz politikası sonrası şimdi karar zamanı piyasada! Özellikle yabancı yatırımcıların kararı önemli olacaktır. Ben 25 Aralık tarihinde %38.33 seviyesine çıkıp sonra düşmeye başlayan yabancı takasının gördüğü %35.67 seviyesinden yeniden ve hızla artmaya başlamasını bekliyorum ki, bir süredir yabancıdan satış gelirken, en son yeniden % 37.26 olduğunu görüyoruz. 

Ama yerli ve yabancı yatırımcı yine de seçimleri beklemeyi düşünebilir. Yerli açısından zaten artan faizler sonrasında hem kredi maliyetlerinin çok artması, hem de mevduat faizlerinin garantili bir gelir olarak rakip olması nedeniyle borsaya alternatif bir yatırım alanı olduğundan borsa için satış baskısı yaratması gayet normal. Bu baskıyı olası gelecek yabancı ile kırmayı bekliyordum. Öncesinde önümüzde olmasını beklediğim en az 250, en çok 500 baz puanlık bir artış engeli de vardı. Ama 500 puanlık faiz artışı sonrası bu engel kalktı. Şimdi bir tek seçim belirsizlikleri kaldı. Yerli hem faiz, hem de belirsizlik riskleri nedeniyle seçimler, hatta uzun bayram tatili bitsin diye bekleyebilir. Ama yabancının beklemesine gerek yok. Eğer kurlar daha da artmaz artık diyorlarsa, faiz ve kurları zirve yaptı diye gördükleri anda yabancı fon girişlerinin artacağını düşünüyorum. Ama onlar da, seçimlerden sonra maliye politikaları gibi ek alınacak tedbirlerin neler olacağını görmek isteyebilirler.

Kısacası yabancının kararının yine de ne olacağına çok emin olamasam da, seçim ve bayram sonrasında girişlerin belirgenleşmesini bekliyorum. Ulaştırma, otomotivler, savunma, sigortalar, holdingler, çimentolar, demirçelikler, bankalar öne çıkabilecek sektör ve şirketlerden olabilir görüşümü koruyorum.

Kısa bir süre daha belirsizlik riskleri sürdüğü için, genel BIST tekniği değil de, hisse odaklı ayrışmalara odaklanmak daha doğru gibi geliyor bana. BIST ve hisselerin tekniklerini yakından takip edin. Dirençlerini kıranları yükselişin sonraki hedefleriyle takibe alabiliriz. Ama nisanda başlamasını beklediğim yabancı alımları öncesinde düzeltme son bir destek daha arayacak olursa, BIST'in ilk desteklerini kırması gerekir. Böyle bir durum olursa, sıralı alt desteklere doğru kısmi bir düzeltme daha olabileceğini göz ardı etmeyiniz.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve güzel bir hafta dilerim.

NOT: Herkes gibi benim de yıllık bir tatil hakkım ve hatta ihtiyacım var biliyorsunuz. Genelde yurt içi tatil yaptığım için site paylaşımlarımı çok aksatmadan bu tatillerimi yapıyorum, yokluğumu fark etmiyorsunuz. Ama bu sefer 29 Nisan-4 Mayıs arasında Karadağ tatili programımız var. Kalacak olduğumuz otelde internet imkanı olacağı için, yine paylaşımlarım sürebilir. Ekipmanım yanımda gideceğim yine. Ama ne sıklıkla paylaşım yapabilirim emin değilim. Şimdiden sizinle tatil programımı paylaşmak istedim. Bilginiz olsun. Tatil başlangıcına kadar ara ara hatırlatacağım.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 22.03.2024
    09:25

    Uzun zamandır TCMB'ndan bu şekilde bir karar görmemiştik. TCMB Ortodoks Politikalarda kararlı olduğunu dün aldığı faiz kararı ile net şekilde göstermiş oldu. Açıkçası seçimlerden önce bunu yapmaz sanırım diye düşündüğüm ama yapılması g... Devamı »

  • 21.03.2024
    08:57

    FED bu toplantıda da faizlere dokunmayıp %5.25-%5.50 aralığında sabit bıraktı. Başkan Powell, mevcut faizlerin muhtemelen zirvede olduğunu ve bu yıl içinde büyük olasılıkla faiz indirimi yapılacağı görüşünde olduğunu açıkladı. Aynı zamanda da sıkılaştırma tedbi... Devamı »

  • 20.03.2024
    09:06

    Bu haftanın dünya ve bizim için en önemli belirsizliklerinden birisi cevap bulacak! ABD Merkez Bankası FED ve TCMB faiz kararlarını açıklayacaklar. FED için faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağı cevap ararken, bizim için de acaba TCMB yeni bir faiz artışı dah... Devamı »

  • 19.03.2024
    09:26

    İki aydır seçimlerden sonra faiz politikası, ekonomi ekibi, TCMB kadroları değişecek spekülasyonları yapılıyor. Hatta bu nedenle Bakan Mehmet Şimşek bile zaman zaman benden duymadığınız spekülasyonlara inanmayın, seçimlerden sonra da mevcut politikalarımız kararlılıkla sü... Devamı »

  • 18.03.2024
    09:21

    Neden zor bir hafta? Çünkü tekniklerde hala riskler var. Bu nedenle düzeltme devam edebilir. Aynı zamanda FED, İngiltere, Japonya, TCMB faiz kararı açıklanacak. Kurda, bütçede, cari dengede, enflasyonda sorun sürdüğü için TCMB kararı &ou... Devamı »