Bunlar Moody's Hazırlığı mı?

09.01.2024 08:50
  •  A 

Teb ve bank of abd'nin satışlarla baskı yapması BIST'in yükselişini durduramadı. TEB nette satmaya devam ederek aralık ayının son gününden itibaren nette 5 Milyar TL satış fazlasını geçti. Bu esnada gün içinde satışlarla devam eden bank of abd de, dün olduğu gibi seansın sonuna doğru düşmeyen endekse karşı fazla ısrar etmeyip, alıma geçiyor. Pazartesi günü bir ara 1.3 Milyar TL eksi bakiyedeyken günü artı bakiye kapatmıştı. Dün de, çok ciddi banka alımları varken bile 600 Milyon TL civarı nette eksi bakiyedeyken, gün sonunda yeniden artıya dönerek kapattı. Ama TEB'in eksi bakiye kapanışı dün de devam etti.

Bank of ABD dün banka hisselerini ucuz diye hedef gösterip, aynı zamanda seansın başlaması ile birlikte bankaları ısrarlı alarak tavan fiyatlara sürükleyince, BIST banka ve holdinglerle birlikte 7818 seviyesinden kapanış yapmış oldu. Tek bir kurum eliyle bu işlerin olması çok güven vermiyor ama sonuçta endeks korkulan seviyelerin üstünde kalsın ki, ekstra düşüş baskıları azalsın. 

Kasım'da başka bir yabancı bankadan, Türk banka hisseleri için hedefler düşürülmüştü. Ama tam tersi fiyatlarla beklediklerinin neredeyse iki katı fiyatlamalardayız. Demem o ki, yabancıların her zaman söyledikleri sonrasında çıkmaz. Banka ve holding hisselerinin yabancı gelmeye başladığında hedef olacağını zaten hep söylüyoruz. Enflasyon muhasebesi bankalarda uygulanmayacağı için bilanço karlarında sürpriz düşüşler olmayacak. Bank Of ABD'nin dünkü banka ısrarı eğer Moddy's'ten not artışı beklentisi ile yapılıyorsa, zaten diğer ratingcilere göre yatırım yapılabilir seviyeden altı kademe altta notu olan Moody's not artışı ile bunu 5 kademe alta çekse aslına bakarsanız ne değişir? Biraz fazla algı yaratılıyor gibi geliyor bana. Ama asıl yatırım yapılabilir düzeylere yaklaşacak şekilde 2-3 kademe artışlar başlarsa, işte o zaman işler değişir. Ama şimdilik seçim sonrası ve İsveç'in NATO üyeliği süreci bitmeden bu boyutta bir not artışı yapılmasını beklemiyorum. 

Ama öyle ya da böyle, ben tedirginliğim sürüyor desem de, bankalar sadece bir kurum tarafından alınmış olsa da, bankalar %9 artışla ciddi bir ayrışma ile BIST'i yukarı çekti. Sonuçta yükselişler açık öngörülerimizin dün de olduğu gibi gerçekleşme ile kapanmasına destek olduğu için hepimizi mutlu ediyor. Umarım yükselişler benzer şekilde sürer. Ben uygun gördükçe yeni öngörülerimi paylaşmaya devam edeceğim. 

NOT: 10:00'da Ekotürk Tv. skype bağlantım var. Gelişmeler hakkındaki soruları cevaplayacağım.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 08.01.2024
    09:14

    BIST yeni yıla salı günü 7634'e kadar yükselişle başlamış, hemen ardından çarşamba günü ise sert bir kayıpla 7411'e düşmüştü. Bu düşüş 7530 seviyesinin altına indiği için beni tedirgin etti. Aynı zamanda 29 Aralık Cuma gün&... Devamı »

  • 05.01.2024
    09:27

    Maalesef hiç arzu etmediğim bir borsaya döndük! Tek bir kurum tüm borsaya şekil ve yön verir hale geldi! Bank of abd salı günü 600 Milyon TL ile en yüksek alıcı idi. BIST yıla yükselerek başladı. Çarşamba günü ise 2 Milyar TL nette sat... Devamı »

  • 04.01.2024
    08:55

    2023'ün son ayında birçok kez uyarısını yaptığım 7530 altında yaşanacak teknik risk halen geçerli. Aralık ayının ikinci yarısında tekrarladığım uyarı yazılarımı okuyabilirsiniz. Yeni yıla pozitif başlayan BIST, dün kar satışları yaşadı. 7660-7794 sıralı dirençleri ... Devamı »

  • 03.01.2024
    09:26

    Dün yılın ilk işlemlerine pozitif başladık. Ama teknik olarak 7667 bollinger ve 7794 seviyesindeki dirençlerin geçilmesi önemli. Bu iki sıralı seviye kırılmadan her an realizasyonlar da gelebilir! Önümüzde enflasyon muhasebesi uygulanacak bilanço belirsi... Devamı »

  • 01.01.2024
    20:42

    Biliyorsunuz, yeni yıla İstanbul'da girmek için İstanbul'a gelmiştik. İstanbul programımız çok da keyifli geçti. Pazartesi yani bugün, 13:45 gibi Ataşehir'de baldızın evinden çıktık, kızımız da teyzesine gelmişti. Buse'yi evine bırakıp arabaya dö... Devamı »