S&P Türkiye'nin Görünümünü Yükseltti!

01.12.2023 09:31
  •  A 

                 Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken kredi notu görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirdi. TCMB'nın kararlarını destekleyen S&P, ödemeler dengesinde bir yıl içinde düzelmelerin olması ve dolarizasyonda çözülme başlaması halinde uzun vadeli ülke notunu bir basamak yükseltebiliriz dedi. Tabii bu aslında çok bir şey ifade etmiyor! Çünkü yatırım yapılabilir seviyenin 5 kademe altındayız. Yatırım yapılabilir ülke olmak için daha çok yolumuz var. Ama BIST için olumlu tepki nedeni olacaktır. Vadelideki yüksek açılış bunu gösteriyor. Yabancının tahvil alımlarının yanısıra, hisse alımları da yeniden başladı. TCMB'nın kararlı para politikası tutumu yabancının Türkiye'ye ilgisini arttırıyor. Para politikası yanında maliye politikasında da gerekli adımlar bu ilgiyi daha da arttıracaktır. Ama yine de önümüzdeki yerel seçimleri beklemek durumunda kalacak gibi duruyoruz.

BIST, iki gün önceki beklenti yazımda ve öncesinde yazdığım gibi, direnç kademelerini bir anda kırıp geçemiyor. Para yetmiyor. Bu nedenle bir tarafta alırlarken, diğerinde verdikleri takdirde drençlere takılıyoruz. Bu sefer de 8155 direncine takıldık ve düşündüğüm gibi kar realizasyonu yaşanıyor. Biraz da MSCI endeks değişimlerinin son günü idi. Dahil olan çıkan hisselerde son gün hareketleri yaşadık. Bana göre çok anlamsız bir endeksleme. Hisselerin sadece işlem hacimlerine bakarak endeksler oluşturulmasını manipülasyona açık bir davranış olarak görüyorum. 

BIST bu düzeltmesini 7950 altında kalacak olursa 7800'e kadar sürdürme riskine sahip, ama bugün 8084 üstüne atıp toparlanma da yaşanabilir. Yok eğer dediğim şekilde düzeltme sürecek olursa yeni alım fırsatları çıkar. Lakin bu hareketeler dirençlerin önemini gösteriyor. Dirençteki alımlar nedeniyle kırdı-kıracak derken, bir anda satışlar geliyor. Bunlara zaten alıştık artık. Az kaldı, biraz daha sabır sonrası daha güçlü alıcıları görmeye başlayacağız diye düşünüyorum.

Türkiye üçüncü çeyrekte beklentiler üzerinde büyüdü. %5.9 açıklanan büyüme verilerinin sonraki ay ve çeyrekte kısmen düşüş gösterip, yılı %4.2 civarı kapatmasını bekliyorum. Ama iç talebi kısarak büyümenin talep kısmı kontrol altına alınmaya çalışılırken, ihracatın yeni teşviklerle canlandırılmasına çalışacaklardır. Yine de enflasyonun düşmesi için bir süre büyümenin de düşmesini göze almak zorundayız. Ama 2024 yılında eksi bir büyümeyi yine de beklemiyorum. 

Hisse odaklı bir günle haftayı tamamlayacağız görüşündeyim. Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 30.11.2023
    09:15

    Biraz canım sıkık. Bugün yarın biraz dinlenmek istiyorum. Beklenti yazım olmayacak. Konularda zaten bir değişiklik yok. Önceki yazılarım ve teknik paylaşımlarımı referans alabilirsiniz. 6-7 yıldır zaman zaman sitemizde bir sıkıntı olduğunda bana destek olan, sorunu çözmek i... Devamı »

  • 29.11.2023
    09:24

    BIST, İsrail-Filistin savaşı öncesindeki dönemlerine dönmek istiyor görüntüsü veriyor. Dirençler sıralı şekilde kırılıyor. Öncesinde 7950 yatay kanal direncini geçti. Sonrasında sıralı 8014-8084 seviyeleri geçildi. Şimdi de sıralı üst... Devamı »

  • 28.11.2023
    09:37

    BIST önce kendisini 7950 yatay kanal üstüne attı. Sonra 8014-8084 üst dirençleri kırdı. Şimdi hedefinde sıralı üst dirençlerden 8155-8252 ve 8383 seviyeleri var. Umarım bunları da kırıp, yeniden zirve denemesi yapacak günlere başlarız. Ancak, bu işler... Devamı »

  • 27.11.2023
    09:27

    7400-7950 aralığındaki yatay kanalın üst direncini geçen hafta birkaç kez geçtik. Ama bu sefer de üstte yer alan yakın sıralı dirençlerden 8014-8084 sıralı seviyelerine takıldık. Ama yatay kanalın 7950 olan direncinin ise üstünde kapatmayı başardık. Şu... Devamı »

  • 24.11.2023
    09:20

    TCMB dün piyasayı şaşırtan ama benim beklediğim gibi faizleri %40 seviyesine yükseltti. Açıklamalarda ise, sona yaklaşıldığı yönünde ifadeler var. Fiyat istikrarı konusunda kararlılık açısından doğru bir politika çizgisinde gittiklerini düşünüy... Devamı »