Savaşın Yayılma Riski BIST'de Devre Kesicileri Çalıştırdı!

13.10.2023 09:40
  •  A 

Dün pozitif tepki ile başlamış olan BIST'de, İsrail uçaklarının Suriye'nin havaalanlarını vurduğu haberleri gelince bir anda satışlar yağmaya başladı. Savaşın yayılma riskinin endişesi birçok hissenin devre kesmesine neden oldu. Dışişleri Bakanlığımızdan da Türk vatandaşlarının Lübnan'dan uzak durması uyarıları var. 

ABD iki uçak gemi filosunu bölgeye yolladı. İngiltere de ciddi bir deniz gücünü bölgeye yolladı. İran ve Lübnan da savaşa dahil olacak olursa, tablo bir anda derinleşir. Lübnan ile olursa karşılıklı nokta atışları ile sınırlı kalır diye düşünüyorum. Ama İran'ı savaşa çekecek olurlarsa, o zaman boyutunu tespit etmek mümkün olmaz. 

Kısacası savaş İsrail-Filistin dışındaki ülkelere taştıkça piyasa baskıları artar. Zaten teknik ve temel bir düzeltme ihtiyacı var derken, böyle bir durumun yaşanması satış baskılarına neden oluyor. Ama borsada hisselerde yabancılar çok yok. Genelde birçok hisse belli kişi ver grupların kontrolünde olduğu için, belki sert hareketler görüyoruz ama bu hareketlerin yönü bir anda yukarı da dönebiliyor. Teknik olarak 8000 altına düşersek, satışlar derinleşmeye ve düzeltmeye dönüşür. Ama 8000 üstünde kalan BIST yükselme isteğini koruyor.

Dün yaşanan gibi düşüşler esnasında uygun gördüğüm teknik alım fırsatları görünce paylaşımlarım bir anda artar. Ama her şekilde yeni alım yaparken yazdığım risklerin mevcudiyetini bilerek alın. Gerektiğinde bir süre taşımak zorunda kalabilirsiniz. Karları gördükçe, gerçekleşmeler oldukça da, daha üstünü hedeflemeden realize etmek bu ortamda doğru davranış olabilir.

Bugün güne nasıl başlarız çok önemli değil. Önemli olan sonrasının nasıl kapanacağı olmalı. Maalesef savaş riski nedeniyle buna kolay cevap veremiyorum. Yoksa BIST'i etkileme oranı yüksek olan tuprs gibi bazı hisseler yükselmek istiyorlar ama bunun karşılığında onların pozitif etkisini nötürleyecebilecek satış baskısına dönen hisse ve sektörler var. Hisse bazlı odaklanmanın bir süre daha devam edeceği günlerdeyiz.

Hepinize sağlık, bol kazanç ve iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 12.10.2023
    08:29

    Düne ait beklenti yazımı yeniden okuyun lütfen. Önceki yazılarımda da benzer görüşlerimi paylaştım. Ama dünkü yazımda genel durumunu bir kez daha yazmıştım. Bu durumların hepsi sürüyor. Tekniklere bakınca da, bir yabancı kurumun robotlarının piyasa ile da... Devamı »

  • 11.10.2023
    09:28

    Bidiğiniz gibi, yeniden geldiğimiz 8400-8600 seviyelerinin direnç olarak önemini koruduğu ve yeni bir düzeltme riskinin hala sürdüğü görüşündeyim. Gelecek dokuz aylık bilançolarda da birçok hissenin mevcut fiyatlarının olası bilanço... Devamı »

  • 10.10.2023
    09:23

    Hamas'ın El Kassam Tugayı'nın İsrail'e karşı başlattığı saldırı sonrası, İsrail Gazze'ye kara harakatı hazırlığı yapıyor. Öncesinde Gazzeyi kara ve denizden abluka altına aldı. Zaten yıllardır abluka uyguluyordu. Bu sefer askeri birliklerle tüm Gazze sınırını çevirmi... Devamı »

  • 09.10.2023
    09:27

    Suriye'deki gerilimi anlamaya çalışırken, bir anda Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin el Kassam Tugayları, İsrail'e karşı "El Aksa Tufanı Operasyonu" başlattık diyerek, İsrail'e ve üslerine saldırı başlattı. Tabii karşılığında da İsrail Filistinlilerin yoğun old Devamı »

  • 06.10.2023
    09:28

    BIST yükselmeye istekli. Ancak, ülkemizde son yaşanan canlı bomba eylemlerine karşılık açıkladığımız; ''Irak ve Suriye'deki PKK-YPG-PYD-KCK'ye ait tüm unsurlar meşru hedefimizdir'' açıklaması sonrası dün güne alıcılı başladık. Gayet g&uu... Devamı »