BIST Dolar Bazlı Dirençleri Zorluyor!

31.08.2023 09:25
  •  A 

BIST 8000 direncinde zorlanmaya devam ediyor. Ama bu esnada düşen dolar nedeniyle 305$ civarı Dolar bazlı direnç seviyesine de gelmiş durumda. Her iki teknik de ciddi dirençler. Ben bu dirençleri kırmayıp, önce yaşanan düşüşlerin ve kar satışlarının en azından kısmi bir düzeltmeye dönüşmesini daha sağlıklı bir gelişme olarak bulurum. Ama gördüğünüz gibi düşüşler olsa, BIST kısmen realizasyon yaşasa da, aynı anda diğer bazı sektör ya da hisseleri alarak, fazla düşmesine mani oluyorlar. 

Cuma günü yine realizasyonların günü oldu ve BIST eksi kapattı. Bugün yatay bir açılış beklentisi var. Ama sonrasında artı da olsa, yine satışlarla 7747'de kalan yakın bir gap boşluğunu kapatmayı deneyebiliriz. Bu çok küçük bir geri çekilme olur. Hatta teknik olarak 7500 ve altında yer alan 7359 desteklerine kadar yaşanacak olası düşüşleri çok riskli görmem ve trendi bozacağını da düşünmem. Ama eğer böyle bir düşüş yaşanır ve sonrasında 7359 desteği de kırılacak olursa, o zaman satışlar tam bir düzeltmeye dönüşebilir.

Lakin bu uyarıyı yapıyorum diye, böyle bir düşüş bekliyorum diyemiyorum. Sadece tekniklerdeki olası görüntüleri yazıyorum. Yoksa, satışların ikinci gün tersine döndüğünü görüyoruz. Ama diğer bir uyarım da, 8000 direnci gecilecek olsa, bu takdirde de 8200 civarı kuvvetli bir direnç. Yani TL bazında dirençler çok yakın seviyelerde.

Ama Dolar bazlı bakınca bakılacak olursa ise, 305 civarındaki direnç kırlacak olursa, 320-330 Dolar seviyelerine doğru hızlanan bir borsa görürüz. Bu durum kurlar düşerek olursa, BIST'de ciddi yükseliş olarak yansımaz. Ama kurlar düşmeden hisselerle bu direnç kırılırsa, o zaman ciddi borsa yükselişi yaşanır. Böyle bir durumun gerçekleşmesini bekliyorum. Sadece öncesinde bir düzeltme olsa çok sağlıklı olacak diyorum. Mevcut teknikler dirençlerde olduğu için de bu riski güçlü bulduğum uyarısını yapıyorum.

Düzeltme sonrası ya da düzeltme olmadan 305$ direncini kıracak olursak, bunu bankalar, holdingler, bımas, kimyalar gibi ana hisselerle yapmayı deneyecektir diye düşünüyorum.

Kısacası riskler ve olası yükselişler iç içe olduğundan, bu günlerde hisse bazlı tekniklere ve özellikle bilanço değerlendirmlerimdeki olası eder beklentilerime odaklanmak doğru olacaktır.

Bugün büyüme verisi gelecek. İlk çeyrek deprem nedeniyle düşmüştü. İkinci çeyrekte toparlanmış bir büyüme görmeyi bekliyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 29.08.2023
    09:19

    İki gündür taradığım tekniklerden çok az sayıda hisse paylaştığımı görüyorsunuzdur. BIST bir şekilde yine zirveleri zorladı ama bunu ısctr, tuprs ve ulaştırmalar gibi sınırlı hisselerle yaptı. Açıkçası 8000-8200 seviyeleri arasında teknik dirençlerin g... Devamı »

  • 28.08.2023
    09:29

    Perşembe günü TCMB faiz kararı sonrası yaşanan düşüş cuma günü açılışta banka dışı hisseler için devam ederek başladı ama sonra kısmi toparlanma ve bankalardaki alımların devamı ile geçen haftayı kapatmıştık. Yabancı takas detayına bakınca, uzun s&u... Devamı »

  • 25.08.2023
    09:27

    TCMB fiyat istikrarı öncelikli konumuz dedi. Dün piyasaların beklentilerinin üzerinde faiz artışı yapıp, politika faizlerini %17.50'den %25'e çekti. Maaşlara, vergilere, artan kurlar nedeniyle akaryakıt fiyat artışına, girdi maliyetlerinin tüm bunlar nedeniyle y&uu... Devamı »

  • 24.08.2023
    17:28

    Evet 2021 sonunda enflasyon altında düşük faiz uygulaması ile başlatılıp, ''Türkiye Ekonomi Modeli'' diye takdim edilen model, TCMB'nın beklenenin de üstünde faiz artışı sonrası net şekilde sonlanmış oldu. Ama geçen süre içinde ülk... Devamı »

  • 24.08.2023
    09:25

    14:00'da TCMB haftalık politika faizleri açıklanacak. Genel beklenti %20'ye çıkartılması beklenen bir politika faizi şeklinde. Bu olur mu, daha üstü ya da altı olursa ne olur piyasa yansımalarında göreceğiz. Hemen söyleyeyim, düne ait beklenti yazımda d... Devamı »