Alıcılı Bir Hafta Başlangıcı Bekliyorum!

28.08.2023 09:29
  •  A 

Perşembe günü TCMB faiz kararı sonrası yaşanan düşüş cuma günü açılışta banka dışı hisseler için devam ederek başladı ama sonra kısmi toparlanma ve bankalardaki alımların devamı ile geçen haftayı kapatmıştık. Yabancı takas detayına bakınca, uzun süre sonra bir haftalık veride yabancı satışı olduğunu görmüşken, sonrasında yeniden ciddi bir yabancı alımı görüyoruz. Yabancı payı takasta %31.92 seviyesine çıkmış.

Bu nedenle haftaya alıcılı bir başlangıç yapmamızı bekliyorum. Ama önemli olan 7900 seviyelerinin üstüne kalıp kalamayacağımız. Eğer bunu başarabilirsek, 8000-8200 seviyelerini gördüğümüz bir hafta olabilir. Hisse bazında ise işler biraz karıştı! TCMB faiz artışının devamında kredilerde düzenlemeler yapılıyor. Özellikle konutta, otomotivde ve lüks ithalatta kredi sınırlamaları var. Bunun sektörlere ilk anda baskıları söz konusu olabilir. Ama özellikle konut ve otomotivde ekstra talep vardı. Bu nedenle kısmen talep düşmesi yaşanırsa, otomotivde stok birikmesi değil de, alım için beklenen süreler kısalır. Ama faiz artışlarının devamı gelirse, bu durumda ekonomide talep azalmasına neden olup, enflasyonu düşürecektir. Tabii büyümeden de bir süre feragat etmemiz gerekbilir.

Ama şimdilik asıl kafa karıştıran, faiz artışı sonrası düşen kurlar kalıcı mı, yoksa geçici mi düşüş yaşadılar? Çünkü kurlara göre ihracatçı ya da döviz varlıkları bulunan şirketlerde bilançolarda düşüşler görülebilir endişeleri var. Açıkçası bu mümkün de olsa, ben sorun yaratacağını düşünmüyorum. Çünkü faiz kararının devamında alınacak doğru maliye politikalarının da devreye girmesi yabancı tarafından olumlu algılanıp, satan yerlilerin satışları fazlası ile yabancı tarafından karşılanacaktır görüşümü koruyorum. Bir anda not artışlarını görebiliriz. Eylül ayında kredi derecelendirme kurumlarından pozitif sürprizler bekliyorum.

Bu süreçte normalde faizler artarsa bankacılık sektörüne olumsuz yaşanması gerekirken, konunun yabancı detayında izah ettiğim etkisi yüzünden bankacılık sektörünün alındığını görüyorsunuz. Ben bankalardaki hareketin devam etmesini bekliyorum. Kısacası hisse bazlı hareketlerin de sürmeye devam edeceği bir hafta bekliyorum. Teknik olarak geçen haftaya ait hisse bazlı paylaşımlardaki dirençleri filtreleyip hisse bazlı görebilirsiniz.

Bu arada İş Bankası iştiraklerini bir çatı altında toplama kararında olduğunu açıkladı. Olası birleşme oranlarına ve öncesindeki birleşme fiyatlarına göre ciddi ayrışmalar görebiliriz. Ama büyüklüğün boyutunu tam bilmediğimiz için, olası birleşme oranları için net bir görüşüm yok. Detaylar geldikçe, görüşlerimiz de netleşecektir. Ancak ilk görüş olarak, özellikle Isctr'de sert bir yükseliş yaşanmasına destek verebilir görüşündeyim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dolu iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 25.08.2023
    09:27

    TCMB fiyat istikrarı öncelikli konumuz dedi. Dün piyasaların beklentilerinin üzerinde faiz artışı yapıp, politika faizlerini %17.50'den %25'e çekti. Maaşlara, vergilere, artan kurlar nedeniyle akaryakıt fiyat artışına, girdi maliyetlerinin tüm bunlar nedeniyle y&uu... Devamı »

  • 24.08.2023
    17:28

    Evet 2021 sonunda enflasyon altında düşük faiz uygulaması ile başlatılıp, ''Türkiye Ekonomi Modeli'' diye takdim edilen model, TCMB'nın beklenenin de üstünde faiz artışı sonrası net şekilde sonlanmış oldu. Ama geçen süre içinde ülk... Devamı »

  • 24.08.2023
    09:25

    14:00'da TCMB haftalık politika faizleri açıklanacak. Genel beklenti %20'ye çıkartılması beklenen bir politika faizi şeklinde. Bu olur mu, daha üstü ya da altı olursa ne olur piyasa yansımalarında göreceğiz. Hemen söyleyeyim, düne ait beklenti yazımda d... Devamı »

  • 23.08.2023
    09:18

    BIST ilk kez bir hafta öncesinde gördüğü 7868 direncini zorlamaya devam ediyor. Dün de 7902'yi test edip,7771 seviyesinden bir gün öncesine göre eksi kapattı. BIST gördüğü en yüksek seviyeye çok yakın olmasına rağmen, bu arada &c... Devamı »

  • 22.08.2023
    09:31

    Çok organize işler yaşanıyor bana göre! Eşit dağıtımla halka arzlar kullanılıp, arz sonrası devamlı artan fiyat beklentisi yeni yatırımcı sayısının çok hızlı artmasını sağlıyor. Ama artan hesapların çoğu, aynı ailenin diğer tüm fertleri. Tanıdık, eş dost. Yani daha ziy... Devamı »