TCMB Faiz Kararı Açıklanacak!

24.08.2023 09:25
  •  A 

14:00'da TCMB haftalık politika faizleri açıklanacak. Genel beklenti %20'ye çıkartılması beklenen bir politika faizi şeklinde. Bu olur mu, daha üstü ya da altı olursa ne olur piyasa yansımalarında göreceğiz. Hemen söyleyeyim, düne ait beklenti yazımda da ifade ettim; enflasyon %58 üzerinde beklenirken sizin yapacağınız faiz artışı %19-%20 olmuş, hatta %22 olmuş çok bir şey ifade etmiyorlar. Gelişmiş ülkeler ortada. Enflasyonlarının üstünde faiz vererek enflasyonu yenmeye çalışıyorlar. Bizde ise faizleri düşürmek ya da enflasyonun altında tutmak kurları yukarı itiyor. Zaten cari açık ve rezerv sorunumuz var. Böyle olunca yabancı için kur riski sürüyor. Yabancı da bu durumda ya uzak duruyor, ya da ağırdan alıyor.

Kısacası bir de %20 altında bir faiz kararı alcak olurlarsa kur tepkisi daha fazla olur bu durum da enflasyonun yeniden artış hızını yükseltir.

Bu arada teknik olarak BIST'in zorlandığını ve yukarıda 8000-8200 ile sınırlı bir yükseliş ihtimaline rağmen, olası düzeltme riskinin çok daha yüksek oranlar içerdiğine teknik olarak da, yazılarımda da dikkat çekiyorum. Dün de ciddi bir kar satışı yaşandı. Hisse bazlı %5-%10 oranlarında geri çekilmeler görüldü. Bunları önceden yazarken sanırım dikkate alınmıyor ama yaşanınca hemen neden oldu telaşı oluşuyor yatırımcılarda. 

Maalesef eğer bir düzeltmeye dönüşen kar satışları yaşanacak olursa, BIST 7096-6900 desteklerine inebilir. Bunun hisse bazlı yansımaları %20'leri, hatta daha üstünü bulan geri çekilmeler olur. Bu riskleri bilin ve ona göre piyasayı takip edin. 

Borsanın kar satışı veya düzeltme yapması için ille de bir sebebe gerek yok. Ama her satışta hemen bir takım söylentiler çıkar ve düşüşleri buna bağlamaya çalışırlar. Halbuki yükselen ve sonrasında da yükselmeye devam edecek olan borsalar da arada düşüp güç toplarlar. Hatta bu düşüşler oldukça ciddi oranlarda, yani %20 ve üzerinde oranlarda da olabilir. Yılbaşındaki rakamları ve sonrasında düştüğümüz seviyeleri hatırlayınız.

Benim için teknik düzeltme falan çok büyük riskler değil. Benim en büyük endişem, 2021 sonrası Türkiye'de uygulanan yanlış para ve maliye politikalarının yarattığı hasarları düzeltmesi için ikna edilip, ekonominin başına getirilen M.Şimşek'in, kendisine baştan her türlü yetki verildiği için bu görevi kabul edip, sonra alınması gereken kararda kendisine set çekilmesi halinde görevden affını isteme riski olur! Şimşek hakkında bir çok söylenen söze rağmen yeniden görev kabul ettiyse, doğruları yaparak Türkiye'yi yeniden normal rotasına sokmak, enflasyon ve faizleri yeniden düşüş çizgisine sokmak, yabancı yatırımların yeniden ülkeye girmesinin önünü açmak için yapmıştır. Ama yüksek enflasyonu çok uzun sürede düşürme politikası ile kısa vadede yapılması gerekenlerin seçim vs. endişeleri ile yapılmaması halinde, artmaya devam edecek kur ve enflasyondan rahatsız olacaktır. Başaramamış bir bakan olarak gözükmek istemeyip, ben yokum diyebilir. İşte ben gidişi bir anda bozabilecek, borsada çok sert satışların gelmesine neden olacak, ufak ufak giren yabancının bir anda sert satışlarla çıkmasına neden olacak riskten çok çekiniyorum. Dünkü düşüş sonrası yeniden benzer söylentiler yapılmaya başlandı. Satışların da bu nedenle geldiği spekülasyonları yapılıyor. 

Dediğim gibi borsanın düzeltme yapması için bunun gibi hiç bir nedene gerek yok. Nedensiz de bu düzeltmeler olur. Ama böyle bir neden tüm hesapları alt üst eder. Sonunda da oluşacak enkaz daha da yüksek faiz artışları ile ancak düzeltilir. Ama arada kur ve enflasyon yine çok sert artmış olur. Bunu göre göre ülke insanını fakirleştirmekte ısrarcı olmayı inanın ki hiç anlayamıyorum.

Bugün açıklanacak faiz bu açıdan önemli. %20 olmuş çok önemli bir karar değil. Enflasyon ilişkisi kopmuş bir oran olarak görürüm. Ama %20'nin de altında tutulursa, devamında bahsettiğim başka riskleri arttıracağından endişe duyarım.

Ne diyelim, umarım doğruların yapılmasına engel olup da, Türkiye'ye çok daha ağır faturalar çıkartılmaz. KKM'den çıkışlar isteniyorsa, kur ve enflasyonun düşmeye başlayacağı bir ortam yaratılması gerekir. Bu yapılırsa zaten diğer kararlara gerek kalmadan DTH ve KKM'den çıkışlar başlar.

Bu arada yükselişte zorlanan borsa yeniden yükselişe geçecek ve 8200 üstünde yeni bir trend başlatacaksa bu bankalar olmadan olmaz diye düşünüyorum.

Bugün farklı riskler barındırdığı için seans öncesi destek-direnç paylaşmak istemedim. Beklenmeyen bir gelişmede destek falan çalışmaz. Bu durumda destek vermek sizlerde o seviyelerde alım algısı yaratıp, düşüş tekrarlanırsa kayıplar yaşamanıza neden olur. Seans içinde, ama daha ziyade 14:00 sonrası, faiz kararını görüp paylaşımlar yapmayı tercih ediyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazan dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 23.08.2023
    09:18

    BIST ilk kez bir hafta öncesinde gördüğü 7868 direncini zorlamaya devam ediyor. Dün de 7902'yi test edip,7771 seviyesinden bir gün öncesine göre eksi kapattı. BIST gördüğü en yüksek seviyeye çok yakın olmasına rağmen, bu arada &c... Devamı »

  • 22.08.2023
    09:31

    Çok organize işler yaşanıyor bana göre! Eşit dağıtımla halka arzlar kullanılıp, arz sonrası devamlı artan fiyat beklentisi yeni yatırımcı sayısının çok hızlı artmasını sağlıyor. Ama artan hesapların çoğu, aynı ailenin diğer tüm fertleri. Tanıdık, eş dost. Yani daha ziy... Devamı »

  • 21.08.2023
    09:23

    2021 sonunda enflasyon %17.75, politika faizi %19 iken TCMB para politikalarında değişikliğe giderek, enflasyonun nedeni olarak yüksek faizi hedef gösterdi. Faiz sebep, enflasyon sonuçtur tezi ileri sürülerek düşük faiz uygulamasına geçtik. İlk andan beri ... Devamı »

  • 18.08.2023
    09:25

    Evet, BIST gün içinde, bazen de günlük düşüşler yaşıyor ama sonra özellikle yıl sonu bilançolarına göre daha yüksek eder beklentilerine sahip olan hisselerin alınmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu nedenle hisse ve bilanço odaklı y... Devamı »

  • 17.08.2023
    09:24

    Gördüğünüz gibi birkaç yıldır yapılan halka arzların yöntemi nedeniyle, halka arzlardan eşit pay alan çok sayıda yatırımcı hisseyi arz sonrasından düşürecek kadar satış gücü olmadığından, hisse işleme başlayınca da talep aynı şekilde sü... Devamı »