EYT Mecliste Kabul Edildi!

01.03.2023 09:15
  •  A 

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için yapılan yasa Mecliste kabul edildi. Cumhurbaşkanının onayı ile yürürlüğe girecek. Yasayı bekleyenlere hayırlı olsun. Devlet için çok ciddi bir kaynak ihtiyacı daha doğacaktır. 

Bilançolar Hızlandı!
              Yıl sonu bilançoları hızlanmaya başladı. Biliyorsunuz bilanço dönemlerinden hep çekinirim. Sürprizlere açık olur. Öncesinde çok iyi bilançoları olan şirketlerden bir anda daha kötü bir bilanço gelebilir. Siz iyi bilanço beklentisiyle sahip olduğunuz karlarda satmazken, gelen daha kötü bilanço sonrasında ise bu karlar uçabilir. Ya da öncesinde her nedense(!) devamlı düşen, baskılanan ve zararda olduğunuz bir hissede böyle bir bilanço gelirse zarar daha da büyür. Ayrıca da, beklemek için sebep kalmazsa zararı realize etmek gerekebilir. Umarım bu tarz bilançolara mümkün olduğunca az denk geliriz.

Büyüme %5.6!
              GSYH 2022'de %5.6 olarak gerçekleşti. Büyümenin ana ivmesi tüketim harcamalarından kaynaklanıyor. Diğer kalemlerde ise görüntü çok iyi değil. Sanayi ve yatırımlarda görüntü çok iyi değil. Maalesef bunun nedeni de enflasyon. Enflasyonun yüksek olduğu ülkelerde, halk fiyatlar artacak diye tüketimi arttırıyor. Çok kullandığı ürünlerde stoklu alım yapmaya gidiyor. Bu durum tüketim harcamalarında diğer kalemlerden çok daha yüksek büyüme yaratıyor. Sağlıklı bir durum değil. Kur-faiz-enflasyon politikasının amacı, cari fazla ile büyümeyi sağlamak ve enflasyonu düşürmekti. Ama görünen sonuç böyle olmadığını gösteriyor. Maalesef cari açık artmaya devam ediyor. 

BIST bu ortamda dalgalı bir seyir izliyor. Açıklanan destek alımlarının etkileri ile bir anda bazı hisselerde yükselişler görülebiliyor. Bu durum BIST'i yukarı çekerken, aynı anda bu destek alımlarını fırsat bilen yabancılardan da satış gelmeye devam ediyor. Yabancı takası %28.65 seviyesine inmiş durumda. 

İstanbul'da 1,5 Milyon konut taşınacak!
              Riski bölge ve yapı olmaları nedeniyle İstanbul'da 1,5 Milyon konutun riski daha az bölgelere taşınacağı açıklandı. Bakan Kurum'dan gelen bu açıklama da gösteriyor ki, Türkiye'nin en yoğun gündemi ve harcamaları deprem uygulamaları ve kentsel dönüşüme gidecek. Kısacası şu anda bir kısmı düşüyor olsa da, inşaat sektörü hisseleri birkaç yıl boyunca yoğun bir üretim ve satış dönemine girecekler. Ama devlet satışlarında bir kar sınırlaması yapar mı bilemiyorum. Bu olursa tabi ki karlar baskılanmış olur.

Botaş elektrik üretim amaçlı gazın toptan fiyatında %20, sanayi kuruluşlarında ise %20.95 ile %26.12 arasında indirime gitti. Sektör şirketleri ve yoğun elektrik kullanan şirketler için olumlu etkisi olacaktır.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 28.02.2023
    09:39

    Borsanın deprem sonrası 8-10 Milyar TL'lik BES desteği ve şirketlerin geri alım açıklamaları ile deprem sonrası açılan BIST, bu alımların BES kaynaklı olanları bitince yeniden aşağı-yukarı dalgalanmaya başlayınca, yeni bir destek paketi spekülasyonu ortaya atıldı! Varlık F... Devamı »

  • 27.02.2023
    09:35

    Yoksa, uzadıkça ülkede gerilimler artacak. Siyaset çok sertleşecek gibi duruyor. Umarım en geç zamanında seçimleri yapıp bitiririz. Yıllardır TCMB dahil, tüm kurum ve üniversiteler için hep liyakatın önemine vurgu yapıyorduk. Kurumların öze... Devamı »

  • 24.02.2023
    09:20

    Dün faiz kararını açıklayan TCMB PPK(Para Piyasası Kurulu) 50 baz puanlık indirim yaptı. Böylece haftalık politika faizi %9 seviyesinden %8.50 seviyesine indirildi. Gerekçe olarak veriler daha iyi olsa da, jeopolitik riskler ile faiz artışlarının gelişmiş ülkelerde reses... Devamı »

  • 23.02.2023
    09:24

    Genel beklenti faizlerin yine düşürüleceği yönünde. Oran olarak da 100 baz puan indirimle haftalık politika faizinin %8'e indirilmesi bekleniyor. Bu oranın çok üstünü bekleyen görüşler de var. Benim de beklentim 100 baz puanlık bir indirim... Devamı »

  • 22.02.2023
    09:38

    Deprem sonrası açık olan ilk iki günün alımları sonrasında, 16 Şubat tarihinde 5315 seviyesindeki dirence 5 puan üstünü görsek de takılmış ve ciddi kar realizasyonları görmüştük. Dün yine bu seviyelere yaklaşınca kar satışlarının geldiğini g&o... Devamı »