FED Ne ŞAhin, Ne Güvercin!

16.12.2021 09:15
  •  A 

FED beklenen kararını açıkladı. Politika faizi %0 - %0.25 arasında sabit tutuldu. Varlık alımlarındaki azaltımı ise 30 Milyar Dolar'a yükselttiler. Ancak faiz için varlık alımları bitmeden faiz artışı yok dendi. Faiz atışlarına başlamak için tam istihdam kriterini öne çıkarttan FED, enflasyonun pandemi ve tedarik sorunları yüzünden yüksek olduğunu, 2022 yılında da enflasyonun beklenti olan % 2'lerin üstünde gerçekleşeceğini ifade etti.

Ancak yıl başında en erken 2023, hatta 2024'de faiz artışı başlar derlerken, şimdi ise 2022'de 0.25'er puanlık üç faiz artışı yapılabileceği ifade edilmiş. Neredeyse yılın ilk çeyreğinden itibaren tam da bunların olacağını yazıp, söylüyordum. FED de artık gerçekle yüzleşmeye başladı. Tekrar edersem, ben en geç Mart gibi varlık alımları sonlandırılır görüşündeyim. Mart ya da Nisan gibi faiz artışı sürecini başlatıp, 2022'de en az üç kez faiz artışı yapmalarını bekliyorum.

Hal böyle olunca, yani FED varlık alımlarında şahin, ama faiz artışında tam istihdama dikkat çekerek güvercin davranınca ons altın açıklama ile düştüğü 1753$ seviyesinden yeniden 1780 Dolar üstüne çıktı. Teknik görüntüsü 1800$ üstünü test edebileceği izlenimi veriyor.

Şimdi gözler bizim TCMB'nda olacak. Dünya için 2022 faiz artışlarının gelişmiş ülkelerde ABD ve AB bölgesinde de başlamasını beklediğimiz bu süreçte bizi de zorlayacak görüşündeyim. Son kur artışları ve zamlar enflasyonda 2022'nin ilk çeyrek sonuna doğru % 30'lu rakamları görmemize neden olacaktır diye düşünüyorum. Böyle bir süreçte ek faiz indirimleri kurlara yeni zirveler gösterir görüşündeyim. Bu yeni kur zirveleri de, yeni zamlar olarak hayatımıza dahil olur. Kısacası faiz indirim politikası belki politika faizlerini düşürüyor ama, devletin asıl borçlandığı bono ve tahvil faizlerini ise şimdiden 5 puan yukarı çekmiş durumda. 

Yapılan açıklamalardan 200-300 puan daha faiz indirimi beklentisine sahiptim. İki toppantıda bu kararın çıkmasını bekliyordum. Ama rezervlerimiz malum. Son dört müdahaleye rağmen Dolar 14.80 seviyelerine geldiği için, ben bugün pas geçme kararı çıkabilir diye düşünüyorum. Yok eğer yeni bir faiz indirimi bu kura rağmen yapılacak olursa, o zaman neden müdahalelerle rezervlerimizi azalttık diye düşünürüm! 

Eğer faiz indirimleri bitmiştir denmezse, pas geçilmesi halinde bile kurların fazla geri gelmesini beklemem. İlk fırsatta yeniden inecektir diye düşünülecek ve düşüş halinde yeniden alıcı gelecektir. Açıkçası dünya ve ülkemiz için gördüğüm süreçte, 2022 yılının ilk çeyreği bitmeden yeniden faiz artışları yapmak zorunda kalacağımız endişesine sahibim. Bu nedenle son bir faiz indirimini yüksek yapıp, sonrasında faiz indirimleri bitmiştir denecek olursa buna da şaşırmam. 200-300 puanlık bir faiz indirimi halinde kurların çok sert bir tepki verip sonrasında kısmen geri gelmesini ve sonrasında olası faiz artışı kararına kadar yüksek seyretmesini beklerim. Kimbilir belki de cari denge için istenen de zaten budur. Yoksa göre göre ülkeyi böyle bir yükün altına sokmanın sebebini anlayamıyorum.

Çünkü artan kurlar yüzünden ithalat faturamız anında katlanırken, yatırımların artıp da üretime dönüşme süreci ise çok daha uzun zaman alacaktır. Bu nedenle ödeme vadelerinde ihtiyaç duyacağımız dış borçlar karşılığı döviz ihtiyacı kurların daha da artmasına neden olacaktır. Umarım bunlar görülüyordur. Bu bir oyun değil. Ekonomi ve siyaseti yönetenler kararlarının yansımalarını tüm ülke ve halkın acı şekilde çekeceğini biliyorlardır diye düşünüyorum.

İşte bu ortamda güne 15.22'ye ulaşmış bir Dolar kuru ile başlıyoruz. BIST bu yükselişe yine ana hisselerde alımlarla tepki verebilir. Ama dün de gördünüz seans içi çok ciddi kar satışları da gelebiliyor. Hisselerin Dolar'a tepki olarak bu şekilde ısrarlı yükselişleri aynı şekilde sürmeyecektir diye düşünüyorum. Her an eksi seanslara da hazırlıklı olun derim. Ama iyi bilançolu hisselerde yaşanacak düşüşlerin sonrası yine yükselişler bekliyorum. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 15.12.2021
    09:53

    Şu an gördüğünüz gibi BIST'de net bir Dolar değerlemesi-alımları yapılıyor. Kurlar yükseldikçe, özellikle çok uzun zamandır bilançoları için iskontolu ya da potansiyel diye gösterdiğim, beklenti yazılarında sık sık adlarını yazdığım ... Devamı »

  • 14.12.2021
    09:11

    TL bazında BIST'de tarihi rekorlar görülmeye devam ediyor. Bir süredir bankalar bu yükselişe tam destek verememişlerdi. Dün bankalarda yaşanan yükseliş sonrası banka endeksi xbank'ın geldiği seviye çok kritik bir direnç seviyesinde bulunuyor. 1728 ... Devamı »

  • 13.12.2021
    15:29

    Değerli Üyeler, Site gold üyeliği bir kişilik bir haktır. Bu üyeliğinizden edindiğiniz bilgi ve paylaşımları, eş ve çocuklarınız gibi aile içi kullanmanız normal görülebilir. Lakin bunun ötesinde paylaşım yapmanız doğru değildir! Maalesef bazı üye... Devamı »

  • 13.12.2021
    09:37

    İngiltere, ABD ve Türkiye Merkez Bankalarının kararları en önemlilerinden olacak. Çarşamba günü FED, Perşembe günü de bizim TCMB faiz kararını öğrenmiş olacağız. FED'in varlık alımını azaltma hızının artmasını, 105 Milyar Dolar'a inmiş olan aylık alı... Devamı »

  • 09.12.2021
    17:28

    Dip Şuan Zirve (Rakamlar 2005 Sonrasıdır!) Aghol 1.48$ 3.15$   Devamı »