Güvercin Powell Konuştu Rekorlar Geldi!

25.02.2021 09:30
  •  A 

ABD FED Başkanı Powell, Temsilciler Meclisindeki konuşmasında, merkez bankasının enflasyon hedeflerine üç yıldan önce ulaşılamayacağını söyledi. Böylece pandemi sonrasında olası yüksek büyüme döneminde de düşük faiz ve piyasayı destekleme politikaları sürecek şeklinde bir beklenti oluşunca ABD borsaları rekorlar kırdı. Bunun yansımalarını Asya borsalarında da görüyoruz. 

ABD on yıllık tahvil faizlerinin %1.40'ya yükselmesi ile endişelenen piyasalar, Powell'ın güvercin konuşmaları sonrası yeniden alım iştahına büründü. Şimdi bu gelişmenin yansımaları BIST'e nasıl yansıyacak onu göreceğiz.

BIST Düzeltmeye Devam Edecek Mi?
              BIST için uyarısını yaptığım teknik düzeltme dün 1.500 desteği kırılınca iyice belirginleşti. Görüyorsunuz, satışlar gelince hisseler nasıl düşebiliyorlar. Yani hiç bir zaman, benim hissem hiç düşmez gibi düşünmeyiniz. En iyi beklentilere sahip olan hisseler bile genel düşüş halinde düşebilir. Bu duruma öncesinde yapılan düşüş uyarılarına kulak asıp, inanmayan yatırımcılar sebep olur. Çünkü başta dikkate alıp daha yüksek fiyatlardan realizasyon yapmaları halinde daha yüksekten geri alabilecek ve bu geri alımlarla borsanın düşmesini frenleyeceklerken, başta inanmadıkları düşüş, önemli destekler kırılıp da sertleşince panikler ve % 10 üste vermedikleri hisselerini %10 altına veririler. İşte bir anda gelen bu panik satışlar da olası düzeltmelerin destekler kırıldığında hızlanmasına neden olur.

Tabi bu esnada başta dikkat edilmeyen düşüş gerekçelerine ilave birçok gerekçe daha çıkar. Çünkü borsadaki panik kurlarda tepki yaratır. Kur çıkınca acaba faiz mi artacak denir. Neden yükseliyor yine mi hızlanacak sorun nedir diye düşünülür. Aslında bunların hepsi normal tepkilerdir. Dikkat ederseniz Kur için de 7.03 - 7.00 ve 6.89'a doğru düşebileceği uyarılarını yazmıştım. Tam olarak 6.89 görülünce orada da tepki normaldir. Ben kurda endişeli yükseliş beklemiyorum.

Peki şimdi BIST ne yapacak? Powell'ın açıklamaları ile dünya borsaları endişelerini atıp, rekorlar kırmaya başladı. BIST'de de yansımasını görebiliriz. Ama biz yine teknik konuşalım ki, objektif olsun. BIST yeniden 1.529 seviyesinin üstüne çıkabilirse, düşüş riski azalır ve küresel borsalara uyarak yeniden alımların arttığını görürüz. Ama yeni rekorlar kırmaya yönelmek için 1.582 direncinin yukarı kırılması gerekir. Şimdilik bunun olması için erken düşünüyorum. Kendi özelimizdeki risk ve endişeleri aşmamız lazım.

Düşüş devam eder, BIST 1.469 ve sonrasında 1.431 desteklerini kıracak olursa, teknik olarak ikili tepe denen bir düşüş formasyonunu tetikler ve bu durum satıcıların yine hızlanmasına, paniklerin artmasına neden olur. Bu destek kırılırsa, Destek-Direnç Tablosunda paylaştığım alt desteklere doğru daha uzun ve derin olacak bir düzeltmeyi yapmaya başlarız. Bu durumda şu anki fiyatlarda çok ciddi geri gelişler yaşanır.

Öngörülerim Gelmeye Devam Edecek!
              Yeni öngörülerim düşüş halinde de kademeli şekilde gelmeye devam edecek. Çünkü bu işin nokta fiyat diye bir seviyesi olmaz. Beklenenden önce de dönebilir, beklenen en diplere doğru da düşüşler görülebilir. Birçok gelişme etken olacağı için, düşüşlerde orta vade göze alınıp, kademeli alımlar yapmak tedbirli ve doğru bir davranış olur. Ama düşen ortamlarda bu riskler varken kesinlikle krediden uzak durmak doğru olur. Aynı şekilde kenarda nakit tutmak da, daha alt seviyelerden alım fırsatlarını değerlendirme imkanı vereceği gibi, düşerken nakit olan kısım değer kayıplarınızı azaltır.

Büyüme Beklentilerimiz Yükseltiliyor!
              2021 için en az % 5 ve üstünde bir büyüme beklediğimi yazıyordum. IMF de büyüme beklentimizi yükselip, %6'ya revize etmiş. Bu oran başka kurumlardan da gelmeye başladı. Geçen yıl düşük büyüme tahminleri için bunları yukarı revize edeceklerdir diyordum. Nitekim bu yaşanıyor. Eğer kendi kendimize sorunlar yaratmazsak, iyi bir 2021 yaşanmasını bekliyorum. Ama arada düzeltmeler her zaman yaşanacaktır. Bu normal bir borsa gelişimidir. Düzeltmeler sağlıklıdır. Daha yüksek hedeflere gitmek için olması gereken teknik gelişmelerdir. Yeter ki, bunları önceden görüp, ona göre tedbir almayı bilin.

Kısacası bugün BIST de alıcılı başlayabilir. Hatta öyle de olacaktır. Ama dediğim dirençler geçilmez, bu seviyelerin üstünde kapanışlar olmazsa, BIST olarak negatif ayrışmamız sürer. Alımlar sonrası yeniden satışların geldiğini görürüz. Umarım iyi olan gelişmeleri yaşarız.

NOT: Yüksek açılış ihtimali nedeniyle açılış sonrasında teknik paylaşımlarımı yapmayı düşünüyorum. Çünkü birçok hisse açılışlar yüksek olursa altta gapler bırakabilir. Bu gaplerin sonrasında kapanma riski vardır.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 24.02.2021
    09:43

    BIST dün hisseler bazında ciddi kar satışları, düzeltmeler yaşadı. Hisse bazında dememin nedeni, aslında yaşanan kar satışlarının endeksin kaybına göre çok daha yüksek olması nedeniyle. Petkm, ulaştırma şirketleri gibi bazı hisseleri yukarı aldıkları için, endekstek... Devamı »

  • 23.02.2021
    12:43

    Bir süredir BIST için düzeltme beklediğimi ve olası bu düzeltmenin öncekinden daha derin olmasını beklediğimi yazılarımda çok kez değindiğim için biliyorsunuz. Ama bir türlü bu düzeltmeyi yaşatmamışlardı. Bugün ise, dünyadan negatif a... Devamı »

  • 22.02.2021
    09:21

    Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, beklenmeyen bir anda Türkiye'nin kredi notunu revize etti. BB- olan kredi notunu aynı bırakarak, görünümünü Negatif'ten, Durağan'a çekti. Bu adımın sonrası ekonomik gelişmelerin iyileşmeye deva... Devamı »

  • 19.02.2021
    09:25

    Yabancı takası düşmeye devam ediyor. Her fırsatta bankalara satış geliyor. Dün de benzeri yaşandı. Ama BIST tüm bunlara rağmen düşmüyor. Çünkü banka dışı sektör hisseleri ile BIST tutunuyor. Bu durum ne kadar sürer, sonrasında ne tarafa evrilir g&o... Devamı »

  • 18.02.2021
    09:42

    Bugün 14:00'te TCMB PPK(Para Piyasası Kurulu) toplantısı var. Haftalık politika faiz kararı açıklanacak. Genel beklenti % 17 olan faizlerde bir değişiklik olmayacağı yönünde. Bence de şu an zaten düşen bir kur varken, TCMB en azından bu ay için faiz değişikliği ... Devamı »