Doğu Akdeniz'de Tehlikeli Gelişmeler!

27.07.2020 00:01
  •  A 

Bu hafta tatildeyim. Ama bu sefer ekranım yanımda. Mümkün oldukça gündemi ve borsayı takip etmeye çalışacağım.

Haftaya iki sıfır atılarak borsaya başlayacağız. Hisselerin değerlerinde hiç bir değişiklik olmayacak. Sadece endeksler iki sıfır atılmış olarak hesaplanmaya başlayacak. Sıfır atılması endeksi ya da hisseleri ucuzlatmayacak. Yani Endeks iki sıfır eksik hesaplanacak diye, çok ucuzladı hadi alalım diye bir mantık doğru bir düşünce değil. Ama bunu demekle de, endeks yükselmez, hisse bazlı pozitif ayrışmalar olmaz da demiyorum. Sıfır atılması sadece bir basitleştirme davranışıdır.

Doğu Akdeniz'de Tehlikeli Gelişmeler!
              Öncelikle bilinmesini istiyorum ki, Türkiye Doğu Akdeniz'deki hakları konusunda kesinlikle haklıdır. Bu haklarını da her şekilde korumalıdır. Sadece karşımızda bizim yanımızda kimsenin olmadığı bir blok oldğunu bilmemiz lazım. Fransa Rumlarlar'la hava  ve deniz kuvvetlerini birleştirme kararı aldı. Bu ne demek, olası bir Türkiye-Rum çatışması halinde taraf sadece Rumlar ve Yunanistan olmayacak, aynı zamanda Fransa'da olacak demektir.

Diğer bir gelişme ise, ABD bölgeye uçak gemisi ve savaş gemilerini yolluyor. Yunanlılarla ortak tatbikat yapacaklar. Türkiye siyasi olarak bu tatbikatı önlemeye çalışmalıdır. Yoksa bundan cesaretlenecek Rum ve Yunanlıların bölgede tahrikleri artacaktır. 

İşin tuhaf yanı da şu; hadi diyelim ABD ve Fransa bize karşı tutum sergiliyorlar. İyi ama aynı zamanda NATO üyesi olan bu iki ülkenin karşı blok ülkesi olan, yani NATO'nun ana kurulma nedeni olan ülke Rusya da Türkiye'ye karşı Doğu Akdeniz'de faaliyet sürdürüyor. Ruslar da füze denemeleri yapacaklar. Türkiye buna karşı bir hamle ile, Rusların füze denemesi yapmaları için yeni bir navtex açıklayarak, Ruslara farklı bir alanda alan tahsis ettiklerini açıkladı.

Kısacası bölgede hava ve deniz ısınıyor. Bir anda kendimizi çok ciddi bir gerilimin içinde bulabiliriz. Lütfen bu gelişmeleri hafife almayınız. 

Maalesef tüm bu riskler gelişirken, cumhuriyetimizin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk'e artık açık hakaret edilen bir ülke haline geldik. Osmanlı İmparatorluğu'nun çok sayıda ülke tarafından bölüşülmüş haline Atatürk engel olmasa, Kurtuluş Savaşını başlatıp da topraklarımızdan tüm işgalci ülke askerlerini atmamış olsaydık acaba Ayasofya için şu an bu tartışmaları yapabiliyor olacak mıydık?

Hepinizin mübarek Kurban Bayramını kutlar, tüm sevdiklerinizle sağlık ve huzur içinde bir hafta ve bayram geçirmenizi dilerim. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 24.07.2020
    11:45

    Pazartesi iki sıfır atılmış haliye BIST'i göreceğiz. Kafa karışıklığı olmasın diye söylüyorum. Hisse fiyatlarında değişiklik olmayacak. Sadece endekslerde sıfırlar atılacak. Yani şu an için 118.700 olan BIST, 1.187 puan olarak görülecek. Bu durumun piyas... Devamı »

  • 24.07.2020
    09:53

    Birkaç gündür yaptığım uyarılarımı, yukarıda ve aşağıda yer alan önemli teknik seviyeleri biliyorsunuz. Bu görüşlerimi koruyorum. Güne dış dünyadaki satışların etkisi ile satıcılı açılışlar yaparak başlayacağız. Vıop şu an 650 puan civarı eksi. BIST 1... Devamı »

  • 23.07.2020
    09:28

    Bugün 14.00'te TCMB PPK(Para Piyasası Kurulu) toplantısında haftalık politika faiz kararı açıklanacak. Mevcut ortamda % 8.25 olan politika faizlerinde indirim yapılmasını beklemiyorum. Enflasyonda artış yönlü sinyaller tersine dönmeden, yeni bir faiz indirimini bu orta... Devamı »

  • 22.07.2020
    09:29

    Dün ABD ve AB'de yeniden gündeme gelen yeni finansal paketlerin katkısı ile ABD ve AB borsalarında yukarı yönlü grafiklere dikkat çekmiştim. Bunların etkisi ile BIST de yükselişe katılabilir dedim. Pozitif bir açılış bekliyordum. Eğer BIST de yükselişt... Devamı »

  • 21.07.2020
    09:30

    Ben kar satışlarından korkuyor olsam da, BIST 7 Bin puanlık bir düzeltme sonrası yine bu dirençleri zorlamaya başladı. Peki düzeltme beklentim bitti mi? Hayır bundan halen korkuyorum. Ama SP500, Dax, Nasdaq grafiklerine bakınca, sanki öncelikli Almanya Dax teknik bir fincan-kul... Devamı »