Fiyatlamalar Sizi Yanıltmasın!

17.06.2020 09:25
  •  A 

Öncelikle devamlı yazdığım bir uyarı ile başlamak istiyorum! Sadece BIST değil, tüm dünya borsalarında gördüğünüz fiyatlamaların bol ve düşük faizli para, teşvik paketleri ve kamu alımları nedeniyle yaşandığını bilmenizi isterim. ABD seçimleri nedeniyle bu durum Kasım ayına kadar sürecektir. Ama arada zaman zaman geçen hafta dışarıda yaşananlar gibi düzeltmeler heran, her yerden olabilir. 

Bununla birlikte seçim yaklaştıkça borsa yatırımcılarını da manipüle edecek kararlar çıkacaktır. Bunu zaten çok sayıda örneklerle FED veriyor. En son özel sektör tahvillerini de alacağız diyerek, düşen ABD borsalarını yeniden yukarı çevirmişlerdi. Seçime yakın bu paketlere doğrudan borsadaki hisseleri yukarı çekecek karar da eklenebilir.

Dış Borsalarda Ekonomik Karşılık Yok!
              Ama bilmeliyiz ki, gelişmiş ülke borsalarında yaşanan endeks seviyeleri ekonomik karşılığı bunu gerektirdiği için olmuyor. Hatta altı aylık bilançolarda oldukça kötü ekonomik karşılıklar görülmesini bekliyorum. Aynı durum BIST için de altı aylık bilançolar için geçerli. Ama BIST genel değer olarak pandemi öncesinde zaten düşük fiyatlandığı için, BIST bazında pahalı diyemem. Ama dirençlerde olduğumuzu bilmenizi isterim. 

Aslında geçen hafta dışarıda yaşanan düzeltmelere uyup, daha fazla düzeltme yapsaydık çok daha sağlıklı olurdu. Ama bunu yaşamadık. Kısmi bir düşüş sonrası yeniden yukarı dönen BIST, yeniden 111.207 direncine gelmiş bulunuyor. Üstünde 112.345 - 113.100 civarı dirençlere sahibiz. Destek-Direnç Tablosunda daha detaylı olarak teknik seviyeleri görebilirsiniz. Bu nedenle endeks olarak kar satışlarına her an hazırlıklı olun. Tercihim, bu dönemi endeks olarak değil de, hisse bazlı takip etmektir. 

İkinci Dalga Riski!
             Çin dahil hayatın normalleştirilmesi kararları sonrasında virüste ikinci bir dalga riskinin yüksek olduğunu düşünüyorum. Eğer bir tedavi yöntemi bulunmazsa, hızla artan vaka sayıları sonrasında kayıp sayılarında da hızlı artışlar başlayacak olursa, yasaklar yine geri gelmek zorunda olabilir. Böyle bir durum ayakta kalmaya çalışan birçok sektörü çok daha derin etkiyeyecek risktir. Lütfen bu riski göz ardı etmeden yatırımlarınıza karar veriniz. En azından kesinlikle kredili işlemlerden uzak durulmasının doğru olacağı görüşündeyim.

Bugün 11:15 civarında Ekotürk Tv.'de Paratoner Programına skyp ile konuk olacağım.

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 16.06.2020
    09:33

    ABD borsalarında dört gündür yaşanan düşüşler sonrası ABD Merkez Bankası FED yeniden sahne aldı ve şirket tahvillerini de alacağını açıkladı. FED'in açıklamasıyla birlikte dönen borsalar, Trump hükümetinin 1 Trilyon Dolar'lık yeni bir alt... Devamı »

  • 15.06.2020
    09:12

    Dünya normalleşme adımlarını arka arkaya atmaya başlayınca, insanlar pandemi riskinin bittiği rahatlığına kapılmış görünüyorlar. Üç aydır evlerinde kapalı kalmaktan bunalanlar, kendilerini bir anda sokağa attılar. Yasaklar bir bir kalkıyor. Ama ülkemiz de dahil, ... Devamı »

  • 12.06.2020
    03:30

    Eminim şimdi çoğunuz dün akşam ABD ve AB borsalarında yaşanan sert düşüşlere bakıp, içinizi karartmışsınızdır. Nedense bunun olabileceğini önceden yazsak, uyarsak da o an kimse aldırmıyor. Sonra bu düşüşler yaşanınca panikleniyor. Öncelikle moral... Devamı »

  • 11.06.2020
    09:27

    FED faiz kararı sonrası ABD borsalarında sert bir kar realizasyonu yaşanıyor. Zaten beklediğim ve dikkatli olun diye uyardığım konu da bu riskti. ABD ve AB borsalarında yaşanmaya başlayan kar satışları teknik düzeltmenin yaşanmasına neden olacaktır. Çok da sağlıklı bir durum olduğunu bil... Devamı »

  • 10.06.2020
    09:39

    İki gündür kar realizasyonları yaşıyoruz ama bu durum henüz teknik olarak derinleşen bir düzeltmeye dönüşmedi. Alıcılar desteklerde yine ortaya çıkıyor. ABD ve AB nezdinde yeni hibe ve kurtarma paketleri üzerinde görüşmeler yapılıyor. Yeni teşvikle... Devamı »