FED Yine Devrede!

16.06.2020 09:33
  •  A 

ABD borsalarında dört gündür yaşanan düşüşler sonrası ABD Merkez Bankası FED yeniden sahne aldı ve şirket tahvillerini de alacağını açıkladı. FED'in açıklamasıyla birlikte dönen borsalar, Trump hükümetinin 1 Trilyon Dolar'lık yeni bir alt yapı yatırımı paketi hazırlığında olduğu haberleri ile iyice hızlanmış oldular. Bildiğiniz gibi bu yıl ABD'de seçim var. Seçimlere kadar piyasaların çok fazla bozulmasına meydan vermemek için eldeki tüm imkanlar devreye sokulacaktır. Bu nedenle bundan sonrasında da yaşanacak düzeltmeleri teknik düzeltmeler olarak görüp, olası destek yerlerinden alım planlarını yapmak doğru olacaktır.

BIST de, ABD borsalarına uyacaktır. Zaten dün güne bin kusur puan eksi başlamış ve sonra artıya bile dönmüştü. Ama gün sonunda kismi bir eksi ile kapatmıştık. Bugün ise güne yükselişle başlamasını bekliyorum. 111.207 yine önemli direnç olacaktır. Risk iştahının yüksek olması halinde ise, bu direncin üzerinde 112.345 ve 113.100 seviyelerinde güçlü dirençler olduğunu bilmenizi isterim.

Ama tekrar ediyorum, dün eksi kapanan endeks esnasında pozitif ayrışma yaşayan, hatta tavan olan çok sayıda hisse gördük. Bugün için de benzer pozitif ayrışmalar bekliyorum. Kısacası, BIST'e endeks olarak bakmaktan ziyade hisse bazlı odaklanmak daha doğru olmaya devam edecektir.

Piyasaları bozacak esas risk pandemi yasaklarının tüm dünya için yeniden geri gelmesidir. İnsanları yeniden evlere kapatmak zorunda kalırsak, şirketler yeniden tatile girerse, uçaklar tam havalanırken yeniden yere inmek zorunda kalırsa, işte bu durum tüm dünya için önemli hasarlar yaratır. Maalesef tüm dünya için gevşeyen yasaklar nedeniyle vaka artışlarında ciddi sıçramalar görüyoruz. Umarım bu durum ölüm sayılarında da görülmez.

Ülkemiz için riskler ise sadece pandemi ile sınırlı değil. Bizde çok daha fazla potansiyel riskler mevcut! Libya, Suriye, Akdeniz, iç siyaset, ABD ile ilişkiler, Rusya ile zaman zaman yaşanan anlaşmazlıklar, halen döviz rezervi için yeni swap anlaşmalarının yapılmamış olması gibi, öne çıktıkları zaman piyasaları ve BIST'i etkileyebilecek çok sayıda gelişmeye var.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 15.06.2020
    09:12

    Dünya normalleşme adımlarını arka arkaya atmaya başlayınca, insanlar pandemi riskinin bittiği rahatlığına kapılmış görünüyorlar. Üç aydır evlerinde kapalı kalmaktan bunalanlar, kendilerini bir anda sokağa attılar. Yasaklar bir bir kalkıyor. Ama ülkemiz de dahil, ... Devamı »

  • 12.06.2020
    03:30

    Eminim şimdi çoğunuz dün akşam ABD ve AB borsalarında yaşanan sert düşüşlere bakıp, içinizi karartmışsınızdır. Nedense bunun olabileceğini önceden yazsak, uyarsak da o an kimse aldırmıyor. Sonra bu düşüşler yaşanınca panikleniyor. Öncelikle moral... Devamı »

  • 11.06.2020
    09:27

    FED faiz kararı sonrası ABD borsalarında sert bir kar realizasyonu yaşanıyor. Zaten beklediğim ve dikkatli olun diye uyardığım konu da bu riskti. ABD ve AB borsalarında yaşanmaya başlayan kar satışları teknik düzeltmenin yaşanmasına neden olacaktır. Çok da sağlıklı bir durum olduğunu bil... Devamı »

  • 10.06.2020
    09:39

    İki gündür kar realizasyonları yaşıyoruz ama bu durum henüz teknik olarak derinleşen bir düzeltmeye dönüşmedi. Alıcılar desteklerde yine ortaya çıkıyor. ABD ve AB nezdinde yeni hibe ve kurtarma paketleri üzerinde görüşmeler yapılıyor. Yeni teşvikle... Devamı »

  • 09.06.2020
    09:26

    Hayır bunun için hemen evet demek doğru olmaz. Dün için seans içinde ciddi bir kar satışı yaşadık. Hatta kapanış da eksi oldu. Bu kapanışla 13 gündür süren aralıksız yüksek kapanma da sona ermiş oldu. Ama buna rağmen henüz teknik düzeltme başla... Devamı »