Tedavi Veya Aşı Yetişmezse Yeni Kriz Kapıda!

15.06.2020 09:12
  •  A 

Dünya normalleşme adımlarını arka arkaya atmaya başlayınca, insanlar pandemi riskinin bittiği rahatlığına kapılmış görünüyorlar. Üç aydır evlerinde kapalı kalmaktan bunalanlar, kendilerini bir anda sokağa attılar. Yasaklar bir bir kalkıyor. Ama ülkemiz de dahil, tüm dünyadan gelen vaka artışları maalesef alarm veriyor. Umarım yoğun bakım ihiyacı patlamaz. Ölüm sayıları bir anda artmaya başlamaz. 

Yeniden böyle bir patlama yaşanır ve yasaklar geri gelirse, o zaman ekonomiler için derin bir yara açılır. Likidite desteği ve normalleşme ümidi ile ayakta duran bir çok işletme iflas riski ile karşı karşıya kalır. Umarım en kısa zamanda tedavi ya da aşı bulunur ve pandemide görülen artış yeniden tersine çevirilir.

Geçen cuma sabahı gelişmiş ülke futurelerindeki artı açılışlarla güne kontrollü bir eksi ile başlayıp, sonrasında artı endeks görmüştük. Bu hafta başlangıcını ise, gelişmiş ülke futurelerinde yüksek eksilerle yapıyoruz. Dow futuresi şu an % -3.30, S&P futuresi % -2.80, Almanya Dax % -2.30

Maalesef bu görüntü nedeniyle bizi iyi bir başlangıç beklemiyor. BIST için beklediğim düzeltmeyi geçen cuma kısmen öteleyecek gibi dururken, bu hafta yeniden düzeltme beklentisine geri dönmüş durumdayız. 5 Haziran tarihli ''Nakite Dönme Zamanı Geldi mi?'' başlıklı yazımdaki paylaştığım düzeltme beklentilerim geçerli. Ama hisse bazlı ayrışmalar herşeye rağmen yine de devam edecektir.

Lütfen virüs tamamıyla bitmeden maske ve sosyal mesafe kurallarını ihmal etmeyiniz. Yaşanan vaka artışları bu kurala uymayanlar nedeniyle yaşanıyor.

Hepinize sağlıklı ve bol kazançlı bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 12.06.2020
    03:30

    Eminim şimdi çoğunuz dün akşam ABD ve AB borsalarında yaşanan sert düşüşlere bakıp, içinizi karartmışsınızdır. Nedense bunun olabileceğini önceden yazsak, uyarsak da o an kimse aldırmıyor. Sonra bu düşüşler yaşanınca panikleniyor. Öncelikle moral... Devamı »

  • 11.06.2020
    09:27

    FED faiz kararı sonrası ABD borsalarında sert bir kar realizasyonu yaşanıyor. Zaten beklediğim ve dikkatli olun diye uyardığım konu da bu riskti. ABD ve AB borsalarında yaşanmaya başlayan kar satışları teknik düzeltmenin yaşanmasına neden olacaktır. Çok da sağlıklı bir durum olduğunu bil... Devamı »

  • 10.06.2020
    09:39

    İki gündür kar realizasyonları yaşıyoruz ama bu durum henüz teknik olarak derinleşen bir düzeltmeye dönüşmedi. Alıcılar desteklerde yine ortaya çıkıyor. ABD ve AB nezdinde yeni hibe ve kurtarma paketleri üzerinde görüşmeler yapılıyor. Yeni teşvikle... Devamı »

  • 09.06.2020
    09:26

    Hayır bunun için hemen evet demek doğru olmaz. Dün için seans içinde ciddi bir kar satışı yaşadık. Hatta kapanış da eksi oldu. Bu kapanışla 13 gündür süren aralıksız yüksek kapanma da sona ermiş oldu. Ama buna rağmen henüz teknik düzeltme başla... Devamı »

  • 08.06.2020
    09:19

    Moody's Pas Geçti! Cuma günü Moody's'ten Türkiye için değerlendirme yapması bekleniyordu. Kurum güncelleme yapmayacağını duyurdu. Herşey Borsalar Kadar İyi Mi Gerçekten? ABD ve AB borsalarına bakınca neredeyse ... Devamı »