Kar Satışları Geliyor!

11.06.2020 09:27
  •  A 

FED faiz kararı sonrası ABD borsalarında sert bir kar realizasyonu yaşanıyor. Zaten beklediğim ve dikkatli olun diye uyardığım konu da bu riskti. ABD ve AB borsalarında yaşanmaya başlayan kar satışları teknik düzeltmenin yaşanmasına neden olacaktır. Çok da sağlıklı bir durum olduğunu bilmenizi isterim. Bu kar satışları olmalı ki, düşüşlerde destek seviyelerinden yeni alım öngörüleri yapılabilsin. Yoksa devamlı yükseliş yaşanması halinde yeni alımlara cesaret etmek oldukça zorlaşır. Alıma kalkışırsanız risk daha yüksek olur. 

BIST için de dışarıdaki kar satışlarının etkisi ile dün yaşanan yükselişin bugün tersi bir açılışla güne gapli satıcılı başlanmasını bekliyorum. Bu kar satışlarının yaratacağı teknik düzeltmenin ilk önemli desteği olarak 5 Haziran tarihli yazımda belirttiğim gap seviyesinin olduğunu düşünüyorum. Aradaki ya da olası daha alttaki destekleri tablolarımızda bulabilirsiniz. Yazmıyorum ki, ilgili yazı yeniden okunsun ve uyarı zamanlaması ve seviyeleri tekrar görülsün istiyorum. Genelde yükseliş esnasında yazılan bu tip uyarılar okunmak istenmez. Okunsa da fazla dikkate alınmaz. Ama sonrasında düşüş yaşanırsa, uyarıların önemi daha iyi anlaşılır. Özellikle yeni üyeler için de tecrübe olur. Bu yüzden olası destekleri direk yazmadım. 5 Haziran tarihli yazımı yeniden okuyunuz.

Ben genelde ciddi bir kar satışı-düzeltme beklediğim zamanlarda izlemede kalmayı, hatta ekrandan mümkün olduğunca uzak durmayı yeğlerim. Yoksa yaşanan alım ısrarları biz profesyonelleri bile yanıltabiliyor. Bu nedenle birkaç gündür daha kısa yazdığımı ve az paylaşım  yaptığımı görüyorsunuz.

Ama tekrar ediyorum! Beklediğim teknik bir düzeltme. Gereğinden fazla iyimserlikle ve bol likidite ile yükselmiş borsaların kar satışları ile kısmen düzeltme yapmasıdır. İkinci çeyrekte gelebilecek kötü bilançoların öncü satış baskıları gelebilir görüşündeydim. Bakalım nerelere kadar olacak. Yani tümden bozulmasını beklediğim bir piyasa beklemiyorum. İkinci çeyrek bilançoları bittikten sonra sonbaharda düzelmeye başlayacak ekonomi ve cirolarla yeniden zirve denemeleri başlayacaktır. Sorun arada olası satışlara yakalanmadan, düşüşlerde yeni alım fırsatlarını doğru yerlerden yakalayabilmektir. 

Bu arada kısmi pozitif ayrışmalar yine de olabilir. Temkinli şekilde biraz izlemede kalarak, kredisiz ve en az % 50 nakitle düzeltmeyi izlemeyi doğru bir karar olarak görüyorum. Düşüşlerde açık öngörülerimde yeni alım öngörülerim gelecektir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. 


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 10.06.2020
    09:39

    İki gündür kar realizasyonları yaşıyoruz ama bu durum henüz teknik olarak derinleşen bir düzeltmeye dönüşmedi. Alıcılar desteklerde yine ortaya çıkıyor. ABD ve AB nezdinde yeni hibe ve kurtarma paketleri üzerinde görüşmeler yapılıyor. Yeni teşvikle... Devamı »

  • 09.06.2020
    09:26

    Hayır bunun için hemen evet demek doğru olmaz. Dün için seans içinde ciddi bir kar satışı yaşadık. Hatta kapanış da eksi oldu. Bu kapanışla 13 gündür süren aralıksız yüksek kapanma da sona ermiş oldu. Ama buna rağmen henüz teknik düzeltme başla... Devamı »

  • 08.06.2020
    09:19

    Moody's Pas Geçti! Cuma günü Moody's'ten Türkiye için değerlendirme yapması bekleniyordu. Kurum güncelleme yapmayacağını duyurdu. Herşey Borsalar Kadar İyi Mi Gerçekten? ABD ve AB borsalarına bakınca neredeyse ... Devamı »

  • 05.06.2020
    09:29

    Bir süredir endeksin yükseliş potansiyeline dikkat çekiyordum. 102.328 seviyesi kırılınca fincan kulp formasyonu gereği en az 4 ile 6 Bin puan arası bir yükseliş beklediğimi yazmıştım. Sonrasında ''Ya Bankalarla Devam Ya da Kar Satışlarına Dikkat!'' başlığı atıp... Devamı »

  • 04.06.2020
    09:22

    Özel bir gündem yok. Piyasalarda risk iştahı sürüyor. Dış piyasalarda endeksler üst dirençlerini zorluyor. BIST için de durum aynı. Ama artık hisselerin genelinde direnç seviyelerindeyiz. Bu nedenle beklentim paylaştığım üst dirençlere doğru ... Devamı »