BIST İçin Düzeltme Başladı Mı?

09.06.2020 09:26
  •  A 

Hayır bunun için hemen evet demek doğru olmaz. Dün için seans içinde ciddi bir kar satışı yaşadık. Hatta kapanış da eksi oldu. Bu kapanışla 13 gündür süren aralıksız yüksek kapanma da sona ermiş oldu. Ama buna rağmen henüz teknik düzeltme başladı diyemeyiz. 108.774 seviyeleri aşağıya kırılınca teknik düzeltme daha belirgenleşir. Dün yaşanan kar satışları ve eksi kapanışa rağmen, bugün halen çok sayıda hissede yukarı yönlü olabilecek teknik görüntüler var. Aynı şekilde ABD borsalarında süren risk iştahı da henüz tersine dönmüş değil. İşte bu nedenle BIST için henüz trend aşağı döndü diyemiyorum. Ama ciddi bir kar satışı uyarısı almış olduk. 

Bir süredir BIST için 111.207 seviyesinin güçlü bir direnç olduğunu yazıyordum. BIST dün 111.042 seviyesini gördü ve kar satışları buradan geldi. Direnç olarak verdiğim 111.207'nin ciddi bir direnç olduğunu görmüş olduk. Beklenti olarak 111.207 seviyesini halen güçlü direnç olarak görmeye devam ediyorum. Olur da bu seviye kırılacak olursa 112.345 - 113.106 hemen üstünde yer alan daha da güçlü direnç seviyeleri olarak karşımızda duruyor.

Dünya çok ciddi bir virüs krizi yaşadı. Ekonomiler durma noktasına geldi. Şirketlerin batmasını önlemek için ülkeler GSYH'lalarının % 20'lerine ulaşan destek paketlerini açıklamak zorunda kaldılar. İşte tüm dünya için düşen faizlerle birlikte inanılmaz bollaşan likidite desteği ile borsalardaki risk iştahı sürüyor. Ama gelmiş oldukları seviyelerin gerçekçi olmadığını, bunun ekonomi nedeniyle değil, likidite, teşvik paketleri ve merkez bankalarının varlık alımları kaynaklı olduğu görüşündeyim. Gelen üç aylık bilançolarda bile ciddi ciro ve kar kayıpları görüyoruz. Altı aylık bilançolar çok daha büyük daralma ve kayıpları içerecektir düşüncesindeyim. 

Buna rağmen, ABD seçimleri nedeniyle ABD borsalarına olan destek sürebilir. ABD borsaları nedeniyle dünya borsaları ve BIST de iştahlı durabilir. Ama normalleşen pandemi yasakları sonrasında yeniden dünya genelinde ve ülkemizde vaka ve ölüm sayısında artışları görülürse moraller bozulabilir. Yeniden yasaklar gündeme gelirse bunun etkileri çok daha kötü olur. Lütfen tüm bunları göz önünde tutunuz.

ABD ve Swap Gelişmeleri!
             Ülke olarak piyasalarımızı pozitif ve tersi negatif etkileyecek gelişmeleri her an yaşayabiliriz! Misal Katar dışında yeni ülkelerle swap anlaşmalarının açıklanması pozitif bir dalga daha yaşanmasına neden olur. Bu durum 111.207 direncinin üzerinde yer alan üst dirençleri de görmemize imkan verebilir. 

Swaptan çok daha önemli olan ABD ile ilişkilerinde bir takım gelişmeler yaşanabilir. Akdeniz'de yaşanan gerilimde, Libya konusunda ve Suriye'de YPG-Esad konularında ABD'den gelebilecek açıklamalar bizim yanımızda olursa piyasalarda yukarıda gösterdiğim dirençleri de kıracak pozitif bir dalga yaratır. Dün Trump ile cumhurbaşkanının görüşmesinden nasıl bir sonuç çıkar bilemiyorum. Ama her iki yönlü ihtimalin de olası yansımalarını bilmenizi istedim. 

Bugün için destek-direnç tablosunda yer alan hisseler gibi hisse bazlı hareketler ise yine görülecektir. Benim bir düzeltme endişesi ile en az % 50 nakit durma görüşüm ise sürüyor.

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 08.06.2020
    09:19

    Moody's Pas Geçti! Cuma günü Moody's'ten Türkiye için değerlendirme yapması bekleniyordu. Kurum güncelleme yapmayacağını duyurdu. Herşey Borsalar Kadar İyi Mi Gerçekten? ABD ve AB borsalarına bakınca neredeyse ... Devamı »

  • 05.06.2020
    09:29

    Bir süredir endeksin yükseliş potansiyeline dikkat çekiyordum. 102.328 seviyesi kırılınca fincan kulp formasyonu gereği en az 4 ile 6 Bin puan arası bir yükseliş beklediğimi yazmıştım. Sonrasında ''Ya Bankalarla Devam Ya da Kar Satışlarına Dikkat!'' başlığı atıp... Devamı »

  • 04.06.2020
    09:22

    Özel bir gündem yok. Piyasalarda risk iştahı sürüyor. Dış piyasalarda endeksler üst dirençlerini zorluyor. BIST için de durum aynı. Ama artık hisselerin genelinde direnç seviyelerindeyiz. Bu nedenle beklentim paylaştığım üst dirençlere doğru ... Devamı »

  • 03.06.2020
    09:32

    ABD'de yaşanan olaylar halen sürdüğü gibi, Kanada, Fransa gibi ülkelere de sıçramasına rağmen borsalardaki risk iştahı halen sürüyor. BIST için de durum aynı. Tüm olaylara ve risklere rağmen borsadaki alım iştahının ana nedeni piyasalardaki faizi ... Devamı »

  • 02.06.2020
    09:28

    ''Ya Bankalarla Devam, Ya da Kar Satışlarına Dikkat!'' diye başlık attığım önceki beklenti yazımda BIST'in 108.774 gap'ini kapatmasını beklediğimi yazmıştım. Bankalar yükselişe dahil olurlarsa gap sonrası 111.000'de yer alan üst dirençlere de gidebil... Devamı »