Yabancı Payı Düşerken BIST Neden Düşmüyor?

22.05.2020 09:39
  •  A 

Borsalar Dirençlerini Kıramıyor!
              ABD Dow. J. 24.750 - 24.900, Almanya DAX 11.200, BIST 103.000 direnç seviyelerini geçmekte zorlanıyorlar. Bu seviyelere gelen endeksler yine kar satışları ile karşılaştılar. Ben grafiklere bakınca en şanslı BIST'i görüyorum. 

ABD'de gelen işsizlik başvuru artışı, ABD-Çin geriliminin artması, Pandemide ikinci dalga endişesi hem ABD, hem de AB borsalarının dirençlere takılmasına ve her dirence geldiğinde kar satışlarının yaşanmasına neden oluyor. ABD seçimleri yaklaşırken Trump'ın bir hamle de borsalar için yapacağını ve seçime endeksleri yukarı çekecek yeni bir borsa paketi ile girmeyi deneyeceğini düşünüyorum. Ama olası desteklerin kırılması halinde ise, daha sert satışların geldiğini görürüz. Bu destekleri teknik paylaşım alanımız olan Destek-Direnç Tablosunda görebilirsiniz.

BIST Daha Şanslı!
              103 Bin direncini zorlayan BIST'in bir üst dirençlere doğru en az 4 Bin puanlık bir yükseliş yaşama ihtimalini çok daha güçlü buluyorum. Çünkü gördüğünüz gibi BIST bu denemelerini bankalar ve büyük holdingler olmadan yapıyor. Yine bankalara gelen satışlar dün de endeksi frenlemiş oldu. 

Bununla birlikte, dün Japonya Başbakanı Abe, Türkiye'ye mali destek sağlamanın planlarını yaptıklarını açıkladı. BIST için en önemli riskimiz TCMB rezerv erimesi sorunu. Katar sonrasında Japonya ve benzer ülkelerden gelebilecek yeni bir mali-finansal destek açıklamasına bankaların da duyarsız kalamayacağı görüşündeyim. 

Yabancı Payı Düşerken BIST Neden Düşmüyor?
              Bu soru geçmiş örnekleri ile kıyaslanıp, neden bu sefer yabancı payı düşerken borsa düşmüyor deniyor? Çünkü kıyaslamada gözden kaçan bir detay var! Eski dönemlerde yabancı payları düşerken, aynı zamanda TL faizleri de yükselirdi. Cazip ve garanti olan mevduat faizine yöneliş ve borsada kredili işlem maliyetinin yükselmesi borsadan yerlilerin de uzaklaşmasına neden oluyordu. Ama şuan durum farklı. Gördüğünüz gibi faizler geçmişin tersine devamlı düşüyor. Böyle olunca da borsa çok sayıda yeni yatırımcı ile tanışmaya başladı. Yabancının sattıklarını karşılayan yeni bir yerli yatırımcı borsaya giriyor. Aynı zamanda düşen faizler kredili işlem maliyetlerini de düşürdüğü için, kredili alımların da bu farklılıkta bir payı var. 

Ben bu sefer satan yabancıların sattığı fiyatların daha üstünden geri gelmek zorunda olacakları düşüncesindeyim. Ama yine de sizler tedbiri elden bırakmayın ve kredili işlemlerden uzak durun. Ben yanılıyor olursam ve BIST bir süre sonra yeni bir düşüşe başlayacak olursa kredili bu riske yakalanmayın. Tabi sadece kredili olmayın demek yeterli değil. Aynı zamanda daima kenarda bir miktar da nakit dursun. Önemli olan yükseliş halinde dışarıda duran paranın ek kazancı değil, olası bir satış halinde tüm para ile kayıp yaşama riskinden korunmak olmalıdır. 

Sonuçta pandemi gibi çok önemli bir kriz esnasında BIST'de ana endeks hisseleri dışındaki yükselişler nedeniyle birçok yatırımcı kayıplarını telafi ettiği gibi, kara geçmiş çok sayıda yatırımcı olduğunu da düşünüyorum. Bu fırsatın bozulmaması için tedbiri elden bırakmamak çok önemli görüşündeyim.

Sözümü tamamlarken, dışarıdaki düşüşler yüzünden kısmi düşük açabiliriz. Ama BIST'in 102.328 seviyesinin üstünde kalmayı başarması halinde fincan-kulp formasyonu başlamasını ve bu formasyonun da beklentim olan yükselişi desteklemesini bekliyorum. 

Bir süre daha hisse bazlı odaklanmak doğru karar olmaya devam edecektir. Ama artık dirençlerini kırıp da  çanak, fincan-kulp gibi formasyon hedeflerini zorlayan hisselerde kar satışlarını tercih ederek, düşük kalmış hisselere geçiş yapmak zamanı da geliyor olabilir! Bu geçişler en az 4 Bin puan yükseliş beklediğim yeni yükseliş (tabii olursa) esnasında önemli olacaktır. 

Yazımı bağlarken, tüm İslam Aleminin mübarek Ramazan Bayramını kutluyorum. Tüm sevdiklerinizle sağlık ve bolluk içinde olun.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 21.05.2020
    09:22

    Dün gerçekleşen swap haberi sonrası Dolar kurunda 6.75 seviyesine kadar geri dönüldü. Şuan 6.79 civarında dalgalanıyor. Swap konusunda İngiltere ve Japonya gibi farklı ülkelerle de görüşmeler olduğu ifade ediliyor. Ben bu ülkelere Çin'in de d... Devamı »

  • 20.05.2020
    09:27

    Bir süredir piyasaların gözü-kulağı dışarıdan gelebilecek swap anlaşması haberlerindeydi. Yazımı başlarken ilk haber geldi! Katar ile 5 Milyar Dolar'lık swap anlaşması 15 Milyar Dolar'a yükseltildi. Bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Devamında İngil... Devamı »

  • 18.05.2020
    09:20

    Haftaya pozitif bir açılış ile başlanmasını bekliyorum. Kurlarda düşüş, emtialarda da yükseliş yaşanıyor. Ons altın yukarıdaki 1.796$ üst direnç hedeflerine doğru yükselişini sürdürüyor. Bu seviye çok önemli. Eğer görülü... Devamı »

  • 15.05.2020
    09:28

    Son dönem ana endeks hisseleri dışındaki hisselerde çok ciddi yükselişler yaşandı. Öyle ki, en yüksek endeks seviyelerindeki fiyatlamaların bile çok üzerine çıkan bir çok hisse oldu. Bu nedenle de yatırımcılar bankaları, tuprs, thyao, holdingler g... Devamı »

  • 14.05.2020
    09:25

    Yurt dışındaki borsalarda satış baskıları sürüyor. Bugün de ABD, AB ve Asya borsaları kırmızı renkte. BIST iki gündür bu baskıdan çabuk kurtuluyor. Bugün bunu başaracak mı göreceğiz. Muhtemelen swap konusunda bir gelişme bekleniyor. Bunun için batı dı... Devamı »