Bu Risk 1 Nisan Şakası Değil!

01.04.2020 09:22
  •  A 

Dünya çok ama açok ciddi bir virüs riski ile mücadele ediyor. Bu o kadar büyük bir risk ki, ekonomik ve finansal paketlerin boyutu ülke ekonomileri için görülmemiş büyüklüklerde açıklanıyor. 

İşte sorun da burada yatıyor! Açıklanan içi para dolu paketler nedeniyle ABD, AB ve ülkemizin borsalarında yaşanan pozitif tepkileri görünce içiniz hemen kıpır kıpır ediyor. Acaba şimdi ne alsam, aman yükselişe mi geçiyoruz kaçırmasam telaşı yaşandığını görüyorum.

Birkez daha uyarmak istiyorum ki, BU RİSK 1 NİSAN ŞAKASI DEĞİL! Lütfen gereğinden fazla hafife almayın. Yaşadığımız tehlike para, maliye, finansman paketleri ile atlatılacak kadar basit değil. Sağlık riski bertaraf edilmeden, insanları güvenle sokağa çıkartmayı başaramadan, sosyal ve ekonomik yaşamın normale dönüşünü sağlayamadan, üretimin önünü güvenle yeniden açamadan kalıcı düzelmenin şimdilik zor olduğunu, yaşanan borsa yükselişlerinin paketlerin yarattığı suni tepkiler olduğunu bilmenizi isterim.

Eğer bir an önce tedavi, ilaç, aşı haberleri gelmezse, normal hayata dönemezsek, Mart ayından itibaren gelecek veriler morallerinizi bozacaktır. Sert üretim, büyüme, işsizlik, ithalat, ihracat, ciro kayıpları göreceğiz. Bu durumun sürmesi tüm iyi bildiğimiz gördüğümüz bilançoların da genelini bozacaktır. Sağlık, gıda, online hayata katkı veren teknoloji ve lojistik, ya da üretimini bu alana kaydıran şirketlerin dışında diğer sektörlerin çoğunda sert düşüşler görebiliriz.

İşte bu nedenle lütfen ama lütfen zorunlu haller dışında EVDE KALIN uyarılarına muhakkak uyunuz. Sizin ihmallerinizin bütün bir ülkeyi riske attığını biliniz. 

Bilim Kurulu üyelerinden işin ucunun kaçtığı şehirler var. Oralarda sokağa çıkma yasağı şart diyen de var, en son alınması gereken bu kararı başta alıp insanlarda travma yaratmaya gerek yok diyen de var. Ama ben en başında alınacak sokağa çıkma yasağı ile virüsün yayılma hızı kontrol altına alınırdı tezimi savunmaya devam ediyorum. Bu şehirlerin bile açıklanmamasını ayrı hatalar olarak görüyorum. Çünkü en azından insanlar şehirlerindeki riski açık açık görünce, sokağa çıkma konusuna çok daha tiztiz şekilde uyarlardı diye düşünüyorum. Madem yasak koymuyoruz, şehir şehir verileri net açıklasaydık, insanların riski çok daha iyi görmeleri sağlanmış olurdu.

İşte böyle bir ortamda yeni bir güne başlıyoruz. ABD ve AB borsalarının futurelerinde sert kayıpların olduğunu görüyoruz ki, zaten dün ve öncesinde böyle olacağı uyarılarımı sitemdeki düzenli günlük yazılarımdan biliyorsunuz.

Kurlarda da yukarı yeni bir yükseliş görüyoruz. Dolar kurunda 6.6089 üzerinde teknik olarak 6.72 - 6.80 seviyelerine doğru bir atak yaşanması riski görüyorum. Bu detayları sitemizin Destek-Direnç Tablosunda bulabilirsiniz.

Kısacası güne BİST'de de sert bir eksi ile başlanmasını bekliyorum. Hisse bazlı tekniklere bakınca bağımsız pozitif ayrışmalar olabilir gibi görünüyor ama, geneldeki riskleri bilip, hisseler bazında öngörüde bulunmanın ne kadar zor olduğunu bilmenizi isterim. Bu nedenle gördüğüm yukarı aşağı teknik olası hareketlenmelere öngörü tablosunda değil de, destek-direnç tablosunda dikkat çekmeye özen gösteriyorum. Mevcut teknik destek-dirençlerin kırılması halinde kararlarınızı alt ve üst kademelerine göre sizler verebilirsiniz. Belki benden daha gözü kara olanlarınız olabilir.

Hepinize önce sağlık, sonra bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 31.03.2020
    09:51

    ABD son açıkladığı 2.3 Trilyon Dolar'lık teşvik paketi sonrası dördüncü bir paket daha açıklanır mı tartışmaları yapıyor. Yorumlar ABD'nin 2'nci Dünya Savaşı sonrasındaki en büyük resesyona doğru gittiği yönünde. Buna paralel işsizlik... Devamı »

  • 30.03.2020
    09:35

    ABD, AB ülkeleri, Kanada, Rusya, Çin ve ülkemiz, kısacası tüm dünya ülkeleri kendisine göre ekonomi ve finans paketleri ile virüsün etkilerini azaltmaya çalışıyor. Lakin görüyorsunuz sonuçta esas olan insanları güvenli şekil... Devamı »

  • 27.03.2020
    10:18

    Arkadaşlar, Zaten bugünler için genel düşüncemi biliyorsunuz. Borsalardaki yükselişleri açıklanan paketlerin yarattığı geçici yükselişler olarak görüyorum. BİST'de yaşanan yükseliş de sanki sihirli bir elin 82.000 seviyeleri destek... Devamı »

  • 26.03.2020
    10:45

    Virüs salgını nedeniyle sektörler ve şirketler çok farklı etkilenebilir. Bazılarında ciro kaybı yaratacak üretime ara verme riskleri sert düşüşler getirebiliyor. Ama bazılarında ise, üretimde değişiklik yapıp, ABD ve Avrupa'daki gibi sağlık alanına dönen... Devamı »

  • 26.03.2020
    09:25

    ABD senatosu ekonomiye destek olmak için çıkartılan 2 Trilyonluk paketi 96-0 oy oranı ile kabul etti. Tüm senatörler işin ciddiyetinin farkında. Yazımı kısa tutacağım. Çünkü dün zaten bu paket için de görüşümü yazmıştım. P... Devamı »