Hangi Paket Daha Büyük?

19.03.2020 09:22
  •  A 

Avrupa Birliği Ülkelerinden 300,500, 600 Milyar Euro, İngiltere 330 Milyar Sterlin(400 Milyar Dolar), ABD 1 Trilyon Dolar üstünde virüs için eylem paketi açıkladı. Biz de dün içinde vergi ötelemeleri, iç hat uçuşları için kdv indirimleri, kredi ödemelerinde ertelemeler, en düşük emekli aylığını 1.500 TL yapma, gibi kararlarla birlikte toplamı 100 Milyar TL olan bir eylem paketi açıkladık.

Peki sizce hangi paket daha büyük, hangisi doğrudan para desteklerini içeriyor? Eğer ABD, AB ve İngilterenin paketleri diyorsanız o zaman ben de sizlere onların bu paketlerinin sonrasında dün borsaları yine çok sert düşüşler yaşadı! Yani Bu arada AB son olarak 750 Milyar Euroluk yeni bir tahvil geri alımı başlatacağını açıkladı. 

Kısacası dün açıklanan paket sizleri tamam bu iş borsa döner diye fazla heveslendirmesin. Sizler yeni vaka artışları ve ölüm haberlerine, virüs için yapılan ve yapılacak tedavi açıklamalarına odaklanın derim. Asıl bu konulardaki açıklamalar ve haberler piyasaları daha fazla etkileyecektir.

Çin'den tedaviyi 4 güne indirdikleri açıklamalar var ama neden kimse bunu dikkati almıyor anlamış değilim. Lakin eğer Çin ve diğer ülkelerden gelen tedavi haberleri artar ve ciddiye alınacak sonuçlar duyulursa, o zaman bir anda işler döner. 

BIST için öncesinde yazdığım gibi, borsada kamu fonları ile alıma geçileceği yönünde bir karar alınırsa o da direk pozitif etki yaratacak bir açıklama olur. 

Kısacası dün gelişmiş dünyanın tüm borsaları kıpkırmızı renklerle kapanmışken, şu an baktığımda futurelerinde yine ciddi eksiler olduğunu görüyorum. 

Vaka Sayımız 191 Oldu!
              16 olan rakam 98, şimdi de 191 oldu. İkinci ölüm haberi de geldi. Virüsten ölen iki kaybımıza Allahtan rahmet diliyorum. Pisipisine ölüm bunlar. İnsanların hiç bir şey yapmadan kaçamadıkları bir salgın. Şimdi diğer ülkelere bakınca vaka artışlarının nasıl katlandığını bildiğimiz için, bizdeki gidiş de korkutmuyor değil! Keşke hiç gecikmeden 15-20 günlük bir sokağa çıkma yasağı ilan etseydik. Dediğim gibi, virüs kendiliğinden yayılmıyor. Onu bizler gezerek yayıyoruz. Sokağa çıkma yasağını ilan edip evlere kapansak, virisi olduğu yerlerde sabitleriz. Sokaklardaki ve kapanan her yerdeki virüs insan teması olmayacağı için en fazla 9 gün sonra ölmüş olurdu. Hasta olanlarımız da evlerimizde karantinada olurduk. Eğer hastalık belirtileri varsa, gelip evlerimizden alacakları ve ev halkını da karantinada tutacakları için, ilk anda artış hızı yine artacak ama sonrasında duracaktı. Maalesef şimdilik bunu yapmadık. Gönüllü olarak evlerinizden üç hafta çıkmayın diyoruz. Umreden ve yurt dışından gelenlere de gönüllü evlerinizde karantinada olun dedik. Sonuçlara bakın.

Anlayacağınız BİST için risk sürüyor. 83.500 çok ciddi bir destek seviyesi. Geçen kırmayı denedik ama 81.936'dan geri dönmüştük. Umarım bu destek kırılmaz. Eğer kırılacak olursa, yeni bir satış dalgası daha gelir. 

Çok insan ile çalışan otomobilcilerden üretimi durdurma kararları geliyor. Bunun dışında sokağa çıkma yasağı kararını kendisileri uygulayan AVM mağazalarının kapanma kararlarını duyuyoruz. Maalesef bireysel kararlarla bu işi kontrol altına almak çok zor.

Paketin Hiç Mi İyi Yanı Yok?
              Böyle birşey demedim. Ama bütçeye doğrudan doğruya yük yaratacak bir paket değil. Yükümlülükleri erteleyen hafifleten bir paket. Yani otomobillerde kredi desteği var iyi de otomobil üretilip satılamayınca nasıl faydası görülecek. Turizm otellerde konaklama vergileri ertelendi mesela. Bu ortamda otelini kaç kişi açabilecek ki, konaklama vergisi anlamlı olsun? Yurt içi uçuşlarda kdv % 18'den % 1'e indirildi. Normal zaman için çok ciddi bir destek ama şuan kaç kişi uçuyor ki, bunun ciddi bir desteği olsun?

Kısacası ben hissede olanlar borsayı bir süre unutmaya devam etsin diyorum. Ama nakitte olanlar düştükçe alımlarına devam edebilirler. Fakat 83.500 desteğine dikkat etsinler. Kırılırsa ciddi bir değer kaybı riskimiz daha olduğunu bilsinler. Sonuçta virüsün ne zaman biteceğini kimse net şekilde bilemez. Elinizde hazır nakitiniz varken hepsiniş bitirmeyin derim.

Hepinize önce sağlık, sonra bol kazanç diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 18.03.2020
    10:18

    Dünya genelinde her ülkede piyasaya para ve teşvikler yağıyor. Devlet vergi ödemelerini, SGK primlerini hatta çalışamayacak olanlar için maaş desteklerini programlarına alıyor. Hatta ABD'de herkese bin dolarlık çekler dağıtılması konuşuluyor. Bunlar daha ... Devamı »

  • 17.03.2020
    09:27

    Bu sözümü BIST için sarfetmedim, ABD ve AB ülkeleri endeskleri için söyledim. Gelişmiş ülke borsaları bu denli sert düşüşlere alışık değiller. Virüs gelişmiş ülkeleri vurmaya başladığından beri, borsalarında şelale düşüşleri y... Devamı »

  • 16.03.2020
    09:48

    ABD Merkez Bankası FED Faizleri 100 baz puan daha indirerek %0 - %0.25 aralığına indirdi. 700 Milyar Dolar'lık da genişleme paketi açıkladı. Almanya, Japonya Merkez Bankaları da genişleme paketleri açıklıyorlar. Almanya para musluklarını tamamen açarak, ne gerekiyorsa o kada... Devamı »

  • 13.03.2020
    08:22

    Dünya virüs paniği ile adeta ekonomik bir kıyamet yaşıyor. Ekonomik diyorum çünkü salgının ölüm oranı çok düşük. Ama yayılma hızı çok yüksek olduğu ve tedavisi de bulunamadığı için yaşamın her alanına etkisi çok yük... Devamı »

  • 12.03.2020
    09:25

    ABD Tüm Avrupa'dan Uçuşları Yasakladı! Yaşanan panik olabilecekleri en başından görmek ve tedbir almak ile, görememek, hafife almak ve bu nedenle de tedbir almamaktan yaşanıyor. İtalya en başında ciddiye almadığı virüs nedeniyle ülke olarak izole ed... Devamı »