Fitch ve Enflasyon BİST'i 100 Bin Üstüne Taşıdı!

05.11.2019 08:56
  •  A 

Fitch'in görünümü Durağan olarak revize etmesi, % 8.57'ye inen TÜFE BİST'i 100 Bin seviyesinin üstüne taşıdı. ABD - Çin arasındaki görüşmelerde uzlaşma haberlerinin etkisi ile de ABD borsalarında tarihi rekorlar görülüyor. Bu durum da BİST için olumlu etki yaratmış olabilir.

Aslında BİST'in zaten olması gereken seviyelerin çok altında olduğunu düşündüğümü zaten biliyorsunuz. Benim açımdan BİST'in önündeki en büyük engel; ABD ile ilişkilerdeki riskler! Peki o konuda olumlu bir gelişme var mı? Göründüğü kadarıyla henüz yok. ABD'nin yayınladığı terör listesinde YPG yer almıyor. Bu nedenle cumhurbaşkanlığından sert bir açıklama ile listeye eleştiri yapıldı. Ayrıca Trump'ın azil süreci ile bizim açımızdan da sorun yaratacak konu olan Barış Pınarı kapsamlı yaptırım riski de hala sürüyor. Senatonun oylama sonuçlarına kadar da bu risk sürüyor olacak. Hal böyle iken cumhurbaşkanımız Trump'ın davetine uyarak 13 Kasım'da ABD'ye gider mi henüz belli değil. 

Halkbank da, ABD'de süren dava ile ilgili olarak mahkeme başkanına ABD'li yargıçların bakacağı ABD'deki Halkbank davasına katılmayacakları, davanın düşürülmesini talep etmek ile sınırlı temsil yetkisi ile ABD'li avukatlarının Halkbank'ı temsil yetkisinin kabulünü istedikleri bir mektup yollayacak haberleri medyada yer alıyor. Böyle bir mektup sonrası ABD'deki Halkbank davası düşer mi bilmiyoruz. Ama dava düşmez ve bankamız için önemli bir ceza da gelecek olursa, başta finans sektörü olmak üzere tüm piyasalarımız için olumsuz bir gelişme olur. 

İşte önümüzde bu belirsizlikler ve riskler varken, benim gibi çok yüksek BİST seviyelerini bile hedefleyen birisi bile temkinli kalmak durumunda oluyor. Çünkü gelişmelerin şekli süreci tam bir bıçak sırtı dengede tutuyor. Bir tarafta ABD ile yüksek rakamlı ticaret anlaşmalarının imzalanacağı gayet iyi bir süreç, diğer tarafta ise ABD ile çok derin ve sert bir krizin başlayacağı bir dönem var. İki durumun arasında 180 derecelik çok net ve sert fark var. 

Bu gidişin yönü için cumhurbaşkanımızın olası ABD ziyareti bir sinyal verebilir. Eğer ziyaret olursa olumlu beklentiler artacaktır. Ama ziyaret iptal olursa, o zaman da gerilim artabilir. Bu hafta ziyaretin teyit haberi netleşecektir. Ben halen iyimserim. Bu ziyaretin olmasını bekliyorum. Ama buna rağmen piyasa için bilançoları öne çıkan hisseler dışında çok istekli yeni öngörüler yapma konusunda cesur olamıyorum. 

Umarım bu süreci kısa zamanda olumlu yönde aşarız. Hepinize iyi seanslar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 04.11.2019
    08:50

    Fitch Raiting yatırım yaplır seviyenin iki basamak altında tuttuğu kredi notumuzu BB- olarak korudu. Ama negatif olan görünümü ise Durağan olarak revize etti. Geçen haftadan değişik Fitch'in görünümü Durağan'a çevirmiş olması var. Bunun d... Devamı »

  • 01.11.2019
    09:12

    ABD kaynaklı parlamenter kararları piyasalar için çok etkili olacak bir ortam yaratmış oldu! Bunlardan biri Trump için azil sürecinin başlatılması, diğeri de Türkiye için Temsilciler Meclisinden geçen kararlar oldu. Trump için azil kararı &cced... Devamı »

  • 31.10.2019
    09:56

    Bir süredir ısrarla dikkat çektiğim bir konu var! O da piyasalarımız ve BIST için en önemli belirsizlik kaynağı olarak ABD ile ilişkilerdeki risklerin önemli olacağıdır. Nitekim de öyle oluyor. Sözüm ona iki hafta evvel Barış Pınarı Harekatı ile ilgili ABD... Devamı »

  • 30.10.2019
    09:08

    Normalde bugün takip edilecek en önemli veri ABD FED'in faiz kararı olacaktı. FED'in 25 baz puanlık indirim yapması beklentisi hakim. Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için FED'in faiz indirimleri olumlu gelişmedir. Ben de faiz indirimi olmasını bekliyorum. ABD... Devamı »

  • 28.10.2019
    09:28

    BİST ve döviz kurları için ABD ile ilişkilerimizin seyri belirleyici olacaktır. Suriye ile ilgili anlaşma, DEAŞ lideri Bağdati'nin öldürülmesi öncesinde İncirlik üssünün kullanılması ve Türkiye olarak katkıda bulunmamız ikili ilişkilerde poziti... Devamı »