Seçim Gündemden Düşmüyor!

09.04.2019 09:01
  •  A 

Bir türlü seçimler bitti artık önümüze bakalım, öncelikli işlerimize odaklanalım diyemiyoruz. İstanbul belediye başkanlığı seçimleri piyasalar üstündeki baskısını halen sürdürüyor. Dün de sayın cumhurbaşkanımız Rusya'ya hareket etmeden önce basına, İstanbul seçimi ile ilgili çok sayıda usulsüzlükler olduğunu, bu nedenle seçimlerin bile yenilenmesi gerekebileceği, 13.000-14.000 oy ile İstanbul'u kazandım denemeyeceği gibi sözler söyleyince, piyasalar yeniden gerildi. Dolar kuru 5.7290 seviyesini gördü. Tabii yine her zamanki gibi en çok etkiyi borsada gördük. BİST bir ara 2.300 puan eksi oldu. Günü de düşüğünden kapattık.

YSK'dan Karar Bekleniyor!
              YSK dün İstanbul'daki tüm oyların yeniden sayılması talebini red etti. Ama toplam 51 sandıktaki oyların yeniden sayılması kararını verdi. Ayrıca Büyükçekmece seçiminin tekrarı ile ilgili başvuruyu cevaplaması bekleniyor. Bu karar sonrasında olağanüstü itiraz süresi başlayacak. 

İnanın süreci sağlıklı takip edemiyorum. Çünkü önceki seçimlerde sandık başında geçersiz oylar ile ilgili sandık gözlemcileri tarafından bir tutanak imzalanmadıysa oylar yeniden sayılmazken, bu seçimde bunun tersini görüyoruz. Geçen yıl 2.5 Milyon mühürsüz zarflar bile sayım başladıktan sonra sayılabilir denen bir örnekler yaşamıştık. Otorite makamı YSK olduğu için, ne desek boş. 

Maalesef bu konunun baskısı ile sağlıklı piyasa kararı vermekte de zolanıyorum. Dünkü yazımda kar satışı görülebilir dedim ama bu kadarını da beklemiyordum. Lakin cumhurbaşkanımızın açıklamaları sonrası sert satışlar görmüş olduk. Kısacası sonuç YSK'nın bileceği ve açıklamaları ile netleşeceği bir konu. YSK bakalım ne diyecek duyacağız. 

Ama eğer İstanbul seçimi yeniden tekrarlanacak denirse, bu durumda borsada satış ve kurlarda yükseliş tepkileri görebiliriz. Ama sadece Büyükçekmece seçimi tekrarlansın kararı çıkarsa bu kararın tepkisi tam ne olur emin olamıyorum. Yok eğer YSK itirazlar sonrası seçimin sonucunu tescil eder ve İmamoğlu kazanmıştır diyerek mazbatayı verirse, o zaman en azından bu sorunu şimdilik de olsa aştık diyerek borsada yükseliş yaşanacağını düşünüyorum.

Reform Paketi Açıklanacak!
              Yarın yeni reform paketi açıklanacak. Ama seçim sonuçları ve sözü edilen kabine değişikliği konusu netleşmeden açıklanacak paketin etkisi istendiği gibi görülebilir mi bunu da bilemiyorum. Bence, seçim sonucu ve yeni kabine konusu öncesinde netleşmeli ve sonrasında reform paketi açıklansa daha etkili ve doğru olurdu diye düşünüyorum. Özellikle ekonomi kadroları ile ilgili bir değişiklik olup-olmayacağının paket üzerinde etkisi olacağı görüşündeyim.

İşte tüm bu belirsizlikler BİST üzerinde çok etkili. Maalesef alınacak kararları ve arada cumhurbaşkanımızın dün yaptığı gibi açıklamaları bizler önceden bilemeyeceğimiz için piyasanın yönü için çok rahat kanuşmak mümkün olmuyor. Umarım özellikle seçim sonuçlarını netleştirir ve yeni bir seçim sürecine girmeyiz. Yoksa yeni bir seçim kararının iç ve dış kredibilitemiz üzerinde de olumsuz etkileri olabilir. Artık yeni sorun yaratma değil, sorunları çözme sürecine girmeliyiz. 

S-400 Gerilimi Sürecek!
              Cumhurbaşkanımız dün yaptığı Rusya ziyaretinde bu konunun artık bittiğini ve imzalarının atıldığını, geri dönüşün olmayacağınız söyledi. İşte bana göre en doğru ve olması gereken kararlardan birisi budur. Tamamıyla zorunluluk nedeniyle girdiğimiz bir yoldur. Aynı zamanda egemenlik sınırlarımızdaki bir karardır. Sonuna kadar destekliyorum.

Lakin, bu sistemin F-35'ler için bilgi toplayabileceği endişesi nedeniyle ABD F-35'lerin teslimini yapmayıp, bizi de F-35 programından çıkartabilir. Üstüne bir takım yaptırım kararları da alabilir. Bu konu ise sıkıntılı bir sürece işarettir. Bana bu konu uluslararası tahkim-mahkemelere gidecek gibi geliyor. Sonunda tazminat alabiliriz ama uçakları alamayabiliriz.

BİST bu konuların baskısı altında kalacağı için gelişmelere göre satışların devamını da görebiliriz. Ama YSK sadece 51 sandıkta sayımı kabul ettiği ve bu sayının da sonuçları değiştirmeyeceği beklentisi ile alımla başlanan bir gün de görebiliriz. Dediğim gibi, olağanüstü itiraz sürecine henüz geçilmediği gibi, Büyükçekmece seçiminin tekrarlanması başvurusunun kararı ve olağanüstü itiraz sürecinin sonucu önemlidir. Bu ortamda BİST için açık öngörülerimizdeki beklentilerimiz geçerlidir. Ama seçimlerin yenilenmesi gibi bir karar halinde genelde yaşanabilecek düşüşlerden hisselerin çoğu olumsuz etkilenir. Böyle bir ortamda dövize pozitif duyarlı hisselerde durmak daha az stres yaratabilir.

Neyse, şimdilik önceliğimiz özellikle İstanbul seçim sonucu ve sonrasında da olası yeni kabine olacaktır. Sonrasında da yeni ekonomi paketine odaklanacağız. Umarım hepsi ülkemizin ve piyasaların yararına olur.

Hepinize iyi seanslar diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 08.04.2019
    09:31

    Çarşamba günü bakan Albayrak'ın Yeni Ekonomi Paketini açıklaması bekleniyor. Yılardır bir çok paket açıklandı ama halen ekonominin içinde bulunduğu sorunlar sürmeye devam ediyor. Bankacılık, büyüme ve enflasyon anlamında açıklana... Devamı »

  • 05.04.2019
    09:24

    Gördüğünüz gibi, algılar ne kadar önemli! Seçimler öncesinde ekonomi için ratingçilerden gelen uyarıların tersine, dün S&P'den ''Türkiye'nin not indirimi riski yok. Özel sektörün borçlarını çevi... Devamı »

  • 04.04.2019
    09:30

    Dün açıklanan enflasyon verilerine bakınca, tanzim satışların çare hatta merhem bile olamadığını görüyoruz. Maalesef enflasyon sorunu bizi üzmeye devam edecek gibi duruyor. Neden? Çünkü konut sektörü tıkanmış durumda. Bankalar başta herkes... Devamı »

  • 03.04.2019
    09:16

    Çok önemli bir seçim tamamladık. Ankara ve İstanbul ilk sonuçlara göre muhalefete geçti. Ama henüz kesin sonuçlar yok. İtirazlar sürüyor. Bu itirazları herkes çok doğal görmeli. Özellikle İstanbul'un nüfusu dü... Devamı »

  • 02.04.2019
    10:19

    Nihayet seçimleri bitirdik. Ülke genelindeki oyların % 52'si Cumhur İttifakının oldu. Ama ülkenin en büyük üç önemli şehri olan İzmir, Ankara ve İstanbul Millet İttifakı'nın seçilen adayları tarafından yönetilecek. İzmir zaten öyle... Devamı »