ABD'de İşler Karışık!

21.12.2018 08:55
  •  A 

Bir süredir teknik olarak ABD borsaları için uyarılar yazıyorum. Gördüğünüz gibi, ABD borsaları toz duman. FED faiz kararı ile birlikte bu sarsıntı daha da arttı. Çünkü faizler arttıkça, mortgage krizi esnasında faiz yok diye, para piyasalarından çıkarak borsalara yönelmiş olan paralar yükselmeye devam eden faizlere kayıtsız kalamıyor ve yeniden kendi alanları olan para piyasalarına dönüyorlar. Bu esnada da, satışa yöneldikleri borsalar sallanıyor. Bu durum bir süre daha sürebilir. En azından 2019 başındaki ilk FED toplantısı çok önemli olacaktır. 

ABD'de Suriye Sarsıntıları!
             Piyasalara düşen söylentilere göre, Trump cumhurbaşkanımız ile görüşürken, '' Eğer biz Suriye'den çıkarsak, siz DEAS ile mücadele eder misiniz?'' sorusuna, cumhurbaşkanımızdan ''Yıllardır bunu yapabileceğimizi söylüyoruz'' cevabı üzerine, Trump çekilme talimatını vermiş. Aynı şekilde Afganistan'dan da güçlerinin yarısını çekecekmiş. 

İşte bu gelişmeler sonrasında ABD Savunma Bakanı James Mattis, Şubat ayında görevi bırakma kararı aldı. Kısacası ABD'deki derin devlet görüntüleri ve ilişkileri de çok net yansımalar yapıyor. Başkan bu görüşte iken, Suriye'de bir binbaşı Türkiye'yi kızdıracak mesajlar atabiliyor. Yani hiç bir ülkenin devlet ve siyasi yapılanması tek tip değil. 

Bu arada biz başından beri Ortadoğu konusunda ABD'ye ve son dönem de Trump'a kızıyoruz ama, Trump'ın kararına kadar hiç sesi çıkmayan neredeyse tüm AB ülkelerinden ve İngiltere'den karara itiraz sesleri yükseldi! Kısacası hepsinde bölgede bir Kürt devleti arzusu olduğu net. Sözün kısası, askeri güç olarak hep güçlü olmalıyız. Ama artık ekonomik olarak da, kesinlikle yapısal reformları bitirip, ithale dayalı fason ve ikame edilebilir sanayi üretimi yapısından çıkabilimeliyiz. Bunu başardığımız zaman, tüm bu emeller boşa çıkacaktır. Yoksa her fırsatta ülkemizde kriz çıkartıp, ülkeyi karıştırmak için tüm sevgili dostlarımızın faaliyetleri sürecektir.

Brent Düşmeye Devam Ediyor!
              FED ve ABD borsaları güzel sinyaller vermiyor bu kesin ama, Allah'tan petrol fiyatları yüzümüze gülüyor. Brent 54.95 $ seviyelerinde. Özellikle güneşten elektrik üretimini tüm konut, işyeri ve binalarda yaygınlaştırarak, yenilebilir enerji kaynaklarından elimizden geldiğince çok yararlanır hale gelebilmeyiz. Yoksa bugün düşen petrol, biz kendi kuyularımızdan petrol çıkartamazsak, her zaman bizim için önemli bir cari açık gideri olarak önemini koruyacaktır. 

Sözümü bağlarken, kurlarda ve petroldeki düşüş BİST için diğer olumsuzlukları dengeleyici unsurlar. Ama Suriye'deki gidişat yine de önemli. ABD çekilme kararı sonrasında çıktığı yerlere Suudi Arabistan, BAE ve Mısır güçleri girecekmiş haberleri var. Eğer doğru ise, Trump Müslümanları bir birine düşürme politikası ile bu kararı almış olabilir. O yüzden süreci biraz daha net görmeden, karardan gereğinden fazla olumlu sonuç çıkartmamak lazım. Hele bir netleşsin görelim. Çünkü terör odaklarına şu ana kadar verilmiş olan silah yardımı çok büyük miktarda. Bu silahlar toplanmadan yapılacak bir çekilme, ABD'nin olası çatışmalarda arada kalmadan uzaktan seyirci olmak için yaptığı bir manevra kararı da olabilir. Göreceğiz.

Bu sebeplerden ötürü, bir süre BİST'de hisse bazlı hareketlerin daha ön planda olacağı görüşündeyim.

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 20.12.2018
    09:06

    FED Faiz Artışı Yaptı! ABD Merkez Bankası FED, dün 25 baz puan artışı yaptı ve politika faizini %2.25 - %2.50 aralığına yükseltti. 2019 için de faiz artış sayısını üçten ikiye indirdi. Dün bu konudaki beklenti yazımda; ''Eğer FED faiz artışı... Devamı »

  • 19.12.2018
    17:56

    ABD Başkanı Trump, sürpriz şekilde Suriye'de bulunmamızın tek nedeni DEAŞ idi ve DEAŞ'ı yendik şeklinde bir mesaj yayınladı. Ekranlarda ABD askerlerinin Suriye'den çekileceği habeleri üzerine yayınlar başladı. Aslında Trump ilk başkanlık seçimlerinde de, Orta... Devamı »

  • 19.12.2018
    09:37

    Öncelikle şunu bilelim ki, Türkiye olarak ekonomide ve finansman alanında çok ciddi sıkıntılarımız var. Faizler ve iç piyasadaki talep daralması bir çok sektörü bunaltmış durumda. Enflasyon, büyüme, işsizlik, yüksek faizler, seçim riskle... Devamı »

  • 18.12.2018
    09:09

    Aralık ayının başından beri bu konuya dikkat çekiyorum. ABD destekli gelişmiş ülke borsalarında ciddi düşüşler yaşanıyor. Dün, ''ABD Borsaları Tehlikeli Seviyelerde!'' başlıklı beklenti yazımda olası teknik bir düşüş riskine daha dikkat çek... Devamı »

  • 17.12.2018
    09:21

    7 Aralık tarihinde ''Sıkıntılar Asıl ABD Kaynaklı!'' diye bir yazı yazmıştım. Bu durum halen aynı şekilde sürüyor. Borsalar için de ABD borsalarında Dow ve SP500 endeksleri tehlikeli seviyelerden kurtulamıyorlar. Özellikle uyarıyorum; eğer SP500 ve Dow endeksler... Devamı »