BİST'de Direnç Satışları Normal

26.09.2018 09:13
  •  A 

Ağustos ayında 84.654 seviyesini görüp 94.600 civarına kadar tepki vermiştik. Bu tepkinin devamında 91.206 seviyesine kadar geri çekildikten sonra 100.181 seviyesine kadar yine bir yükseliş yaşadık. Şu an geldiğimiz 100 Bin civarı seviyeler teknik olarak ciddi direnç seviyeleridir. Aslında endeksin bir kaç gün buralarda kalması ya da kısmen gevşeyip, sonradan hareketlenmesi daha da güç kazanmasına destek olur. Açıkçası ben son dönem düştüğü seviyelerden önemli toparlanmalar yapan borsanın kar satışları yaptığı görüşündeyim. BİST yeniden güç kazanıp 100.807 seviyesini geçtiği takdirde yeni hedefi sırası ile 104.375 ve 106.525 olacaktır diye düşünüyorum. Bu esnada 96.700 civarına kadar geri çekilme olursa kimse paniklemesin bunlar teknik kar realizasyonları olur. 

Bu kar satışlarına sadece geldiğimiz teknik seviyeler neden olmuyor. Aynı zamanda moody's gibi ratinçilerin de döviz cinsi mevduatlarımızın risklerine dikkat çekerek not indirimleri, FED'in bugün açıklanacak faiz artışı beklentisi, Arjantin Merkez Bankası Başkanının istifasının etkileri, BM Genel Kurulunda cumhurbaşkanımızın ABD'ye sert çıkışı, ABD'nin yeni yaptırım riskleri, brent petrolde yaşanan artışın bize olumsuz etkileri, ABD'nin Suriye'de PYD-YPG'ye yeni silah yardımları yapması ve buna karşılık cumhurbaşkanımızın da Suriye sınırındaki bu terör yapılanmasının Irak sınırına kadar temizlenmesi hedefimizi söylemesi borsanın kar satışlarına neden olmuştur diyebiliriz. 

Özellikle bankaların yeni sendikasyonları imzalama aşamasındalar haberleri ile banka hisselerinde ciddi yükselişler BİST'i yukarı taşımıştı. Moody's ve Fitch'den bankaların döviz pozisyonları ile ilgili uyarılar sektör hisselerinde kar satışlarının yaşanmasına neden oldu. Doğal olarak da BİST bu nedenle 100.800 direncini geçemedi. Şimdi bankaların sendikasyonları imzalamaları takip edilecektir. Sorunsuz bir şekilde imzaların atılması sonrası yeniden toparlanma alımları gelebilir. 

Tabii bir de 12 Ekim'deki rahip Brunson duruşmesından çıkacak karar önemlidir. Ben bu sefer rahibin serbest kalacağını düşünüyorum. Eğer bu yönde bir karar çıkmazsa, ABD ile yeniden sert tondan açıklamaların olacağı ve muhtemelen yeni yaptırım risklerinin görüleceği bir süreç içine gireriz. Doğal olarak da bu gelişmeler borsanın düşmesine, kurların da artmasına neden olur. Ama dediğim gibi ben rahip bu sefer serbest kalır görüşündeyim. Lakin öncesinde ABD tarafından  tehdit vari açıklamaların yapılması bu beklentimi bozacak davranışlar olur. Umarım evvelsi gün Mike Pompeo'nun yaptığı açıklamalar tekrarlanmaz da, duruşma zamanı beklenir. 

AB Dolar'ın Hakimiyeti İçin Yeni Tedbirler Düşünüyor!
              Trump'ın tüm dünyayı etkileyen kararları sonrasında, AB ülkeleri de Dolar'ın hakimiyetini azaltmanın yollarını konuşmaya başladılar. Özellikle AB bölgesinin 300 Milyar Dolar enerji ithalatında ve kendi ürettikleri uçakların bile alımında Dolar kullanılmasına tepkiler dile getiriliyor. AB ülkelerinin yaptıkları benzer ticarette Dolar yerine Euro kullanımına geçmeleri Dolar'ın dünya üzerindeki hakimiyetini tam düşürmez ama etkiler. 

Dolar'ın asıl hakimiyeti ABD'nin dünyanın kabadayısı tutumudur. İstediği gibi kararlar çıkartması, istediği gibi anlaşmalardan çıkıyorum demesi, istediği zaman istediği ülkeye ambargo uygulamaya kalkması devam ettiği müddetçe ve AB, Çin, Rusya bunu izlediği müddetçe ABD'nin ve Dolar'ın hakimiyeti sürecektir. Ne zaman ki, diğer gelişmiş ülkeler buna dur deme gücünü bulurlar, işte o zaman belki de dünya daha güzel bir yer olmaya başlar.

FED Faiz Kararı Açıklanacak!
             Bu akşam açıklanacak kararda 25 baz puanlık bir artış bekleniyor. Bu kısım zaten piyasada satın alındığı için çok etkisi olmaz. Asıl önemli olan sonrasındaki ve 2019 yılındaki olası faiz artışı sayıları hakkındaki açıklamalar olacaktır. Faiz artışlarının çok olacağı ve süreceği yönündeki açıklamalar gelişmekte olan bizim gibi ülkeler için baskı nedeni olacaktır. 

Brent Petrol Artıyor!
              İki gün evvel destek-direnç tablosundaki brent petrol paylaşımımdan bu yükselişe dikkat çektiğimi anlamışsınızdır. Olası brent yükselişi hedefini 85 $ ile sınırlı görüyorum. Brentte yaşanan yükseliş bizim için olumsuz etki yaratıyor ki, zaten petrol ürünlerine bu nedenle yeni bir zam yapıldığını duyduk. Umarım brent yükselişi en fazla 85 $ ile sınırlı kalır ve sonrasında yeniden düşüşler görülür. Şu an bu denli sıkıntı ile boğuşurken, bir de brentin yaratacağı cari açık etkisi hiç istemeyeceğimiz bir gelişmedir. 

Hisse bazlı hareketlerin görüleceği kısmi düzeltmelerin de süreceği bir borsa görebiliriz. Hepinize bol kazançlar diliyorum.         


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 25.09.2018
    09:23

    TCMB'nın son faiz artışı sonrası kurlarda düşüş yaşanması beklentimi biliyorsunuz. Ancak faiz artışı kararına rağmen kurlarda neden yeterli düşüş yaşanmadığını görünce, bir çok yorumda yapılan faiz artışının yeterli olmadığı gibi açıklamalar duymuştuk.... Devamı »

  • 24.09.2018
    09:05

    Yeni Ekonomi Programının bankalar detayı bu hafta görüşmelerle netleşecek. Bankaların sermaye yeterliliği konuları, kredi imkanları, vadesi gelen sendikasyon borçları, olası kredi riskleri falan bunların hepsi gündeme gelecek. Banka mevduat faizlerinin % 30'lara dayand... Devamı »

  • 21.09.2018
    09:30

    Nihayet ayağı yere basan, içinde bulunduğumuz sıkıntıları görmüş olan bir program duyduk! Biliyorsunuz öncesinde de adı OVP olan benzer bir çok program açıklanmıştı. Enflasyon hedefleri % 5, işsizlik düşük ve büyüme hedefleri hep yüksek ol... Devamı »

  • 20.09.2018
    09:01

    Bugün 11:00 civarı Yeni Orta Vadeli Program açıklanacak diye bekliyoruz. Bu nedenle TCMB faiz kararından sonra özellikle beklenen programın detayları tüm piyasa için önemli olacaktır. Eğer kamunun harcamalarda tasarrufa yöneldiğini, üretime yönelik ha... Devamı »

  • 19.09.2018
    09:15

    Öyle ya, TCMB'nın önceden yaptığı 500, en son yaptığı 625 baz puanlık artışı ile 1.125 baz puan faiz artışı yaptı. Peki neden hala bu kurlar düşmüyor? Evet, son dönem bakıyorum ekranlardaki en önemli soru bu. Hemen belirtmeliyim ki, kurlar sadece faiz artışı il... Devamı »