Kritik Hafta Başlıyor!

10.09.2018 09:05
  •  A 

10:00'da GSYİH oranımız açıklanacak. Rating kurumları büyüme beklentilerini düşürürken açıklanacak ikinci çeyrek büyüme oranı önemli olacak. Ama çok daha önemlisi TCMB'nın faiz toplantısı olacaktır. PPK'nın oldukça yüksek oranlı bir faiz artış kararı alacağı beklentisi oluşmuş durumda. Kurlarda yaşanan düşüşün de nedeni bu beklenti. Eğer TCMB'nın 250 baz puandan daha fazla bir faiz artışı yaptığını görürsek, oran ne kadar yüksek olursa, kurlardaki düşüş baskısı okadar yüksek olacaktır. Lakin TCMB faiz konusunda ne denli gereğini yapabilecektir göreceğiz. 

Eğer ABD tarım dışı istihdam, işsizlik ve saatlik ücret artışları verileri sonrasında TCMB beklentileri karşılamaz ve ciddi bir faiz artışı yapmazsa kurlar yaşadıkları düşüşü çok daha hızlı bir şekilde geri alacaklardır. Anlayacağınız bu haftanın en önemli gelişmesi TCMB'nın 13 Eylül faiz kararı olacaktır. 

Fakat diğer bir konuya da dikkat çekmek istiyorum! Perşembe günü TCMB beklentileri karşılayacak bir faiz artışı yapacak olursa, bu takdirde de özellikle borsada kredili hisse taşıyanlar için çok ciddi kredi maaliyet artışları yaşanacağından, eğer halen yüksek kredi taşıyan yatırımcılar varsa, yüksek bir faiz artışı kararı duyulduğunda, taşıdıkları hisselerde kredi azaltmak için satışa kalkabilirler. Bu yüzden yüksek bir faiz artışı halinde borsada alımları da, dikkat çektiğim nedenle satımları da görebiliriz. 

İdlib konusunu zaten takip ediyorsunuz. O taraftaki riskler sürüyor. Umarım hepsi lehimize gelişir. Normalde yaz bitince borsalarda canlanma ve yükselişler başlar. Umarım bu alışkanlıklar bu sene de bozulmaz ve hisseler yükselişe geçerler. 

Hepinize iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 07.09.2018
    09:33

    Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere, gelişmiş ülkeler, ons altın, cds'ler hemen hepsi bugün ABD'den 15:30'da gelecek olan verileri bekliyor. Dünyanın diğer ülkelerinde ekonomiler için aynı şeyi söylemek mümkün değil ama... Devamı »

  • 06.09.2018
    09:01

    Sürpriz bir gelişme olarak Brunson Davasının savcısı değişti. Bu gelişmeden Brunson'un akıbeti ile ilgili bir değişiklik çıkar mı bilemiyorum. Ama bu tarz savcı ya da hakim değişiklikleri yargıda her zaman olur. İlle de baktıkları davaların bitmesi beklenmez. Zaten yüzlerce dosy... Devamı »

  • 05.09.2018
    09:18

    Dün Rusya ve Suriye ordusu İdlib'e füze operasyonu başlattı. ABD'de eğer Esad kimyasal silah kullanırsa ben de konuya dahil olur ve Esad'ı vururum uyarısı yaptı. Tüm bu gerilimler bölgeden Türkiye'ye yeni bir mülteci dalgası başlama riski yaratıyor. Tabi... Devamı »

  • 04.09.2018
    09:54

    Bir süredir kur ve faizlerle çok ciddi bir hasar yaşadık. Varlıklarımızda çok ciddi erimeler yaşandı. Peki bu erime artık sona erdi mi derseniz, buna henüz evet diyemiyorum. Sebebi ise ABD ile ilişkilerin akıbeti. Çünkü eğer ilişkiler daha da gerilecek olursa... Devamı »

  • 03.09.2018
    09:10

    Ağustos aylık ve yıllık TEFE ve ÜFE verileri 10:00'da açıklanacak. Kur ve faiz artışlarının sürüyor olması ile birlikte tepeden tırnağa her alanda zamlara muhatap oluyoruz. Elektrikte daha yeni ciddi bir zam görmüşken, yeni bir zam daha geldi. Doğal olarak, bu ve ... Devamı »